18 Ιουν 2009

15 βιομηχανίες για πρόκληση σωματικής βλάβης και θανάτου


9 Ιουνίου 2009, της Μαριάννας Τζάννε

Με βαρύτατες ποινές που φτάνουν έως και 10 χρόνια κάθειρξη (βάση του άρθρου 28 του Ν1650) απειλούνται 15 βιομηχανίες-ρυπαντές του Ασωπού μετά την απόφαση του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θήβας να τους παραπέμψει εκτός από την ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος και με την κατηγορία της πρόκλησης «βαριάς σωματικής βλάβης και θανάτου».


Πρόκειται για μια εξέλιξη που μόνο θετική μπορεί να χαρακτηριστεί για την παραδειγματική τιμωρία των εγκληματιών του Ασωπού που όλα αυτά τα χρόνια παίζουν κρυφτό με τη δικαιοσύνη και όσες φορές πιάνονται στη «τσιμπίδα» του νόμου διαφεύγουν, με ποινές χάδι.



Το κατηγορητήριο δικαιώνει και τους κατοίκους των Οινοφύτων που μιλούν για τετραπλασιασμό των κρουσμάτων καρκίνου τα τελευταία χρόνια και που μόλις πρόσφατα το υπουργείο Υγείας έδωσε εντολή για τη διενέργεια επιδημιολογικής μελέτης, ώστε να διαπιστωθούν οι βλάβες που έχει προκαλέσει η ρύπανση στην ανθρώπινη υγεία.
Η δίκη ορίστηκε για τις 24 Ιουνίου (με το σοβαρό ενδεχόμενο της αναβολής) και αφορά τις 15 βιομηχανίες των δήμων Οινοφύτων, Θήβας και Σχηματαρίου, οι οποίες εντοπίστηκαν ύστερα από ελέγχους των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, το καλοκαίρι του 2007.

Όπως είχε διαπιστωθεί τότε οι ενέργειες των εταιρειών αυτών προκάλεσαν ανεπανόρθωτη βλάβη στα υπόγεια και επιφανειακά ύδατα της περιοχής από την ανεξέλεγκτη ρίψη βιομηχανικών αποβλήτων.


Πλήθος εγκαταστάσεων λειτουργούσαν χωρίς εγκεκριμένες άδειες, άλλες παραβίαζαν συστηματικά τους εγκεκριμένους όρους ενώ ως επί το πλείστον παρατηρήθηκε πλημμελής διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων με αποτέλεσμα ολόκληρη η περιοχή να μολυνθεί με εξασθενές χρώμιο.


Το κατηγορητήριο του Εισαγγελέα είναι κόλαφος για τις επιχειρήσεις της περιοχής καθώς διαπιστώνει ότι η ρύπανση που προκλήθηκε συνιστά «κίνδυνο βαριάς σωματικής βλάβης και θανάτου των κατοίκων των όμορων περιοχών», τονίζοντας ότι «… ενώσεις εξασθενούς χρωμίου έχουν χαρακτηριστεί ως ισχυρά τοξικές, καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες, βλαπτικές στην αναπαραγωγή, οξειδωτικές για το περιβάλλον».

Οι σχετικές κλήσεις έχουν σταλεί στους υπευθύνους και ήδη σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες τα νομικά επιτελεία των κατηγορουμένων ξεσκονίζουν τα παράθυρα του νόμου, αναζητώντας έξοδο διαφυγής!


Οι 15 υπόλογες βιομηχανίες είναι:


Εuropa Profil Αλουμίνιο ΑΒΕ
Αluminco
ICR Ιωάννου ΑΒΕΕ
ΠΡΟΤΑΛ ΑΒΕΕ
Γαλβανιστήρια Ελλάδας ΑΒΕΕ
Berling ΑΒΕΕ-Kυριάκος Κωνσταντινίδης
Viometale ΑΒΕΕ
EΛΒΑΛ
Μ.Ι Μαίλλης ΑΕΒΕ
ΒΑΦΙΚΗ ΑΕ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΕΤΡ. ΣΤΕΡΓΙΟΥ
PROFILCO AE
MΑΣΤΕΡΟΣΟΛ-Ν.Χουστουλάκης ΕΠΕ
ΕΑΒ
BLK Βιομηχανία Αλουμινίου ΑΕ

2 σχόλια:

Aristophanes of Aegina είπε...

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
ΠΡΟΣΦΥΓΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Των Σύλλογος «Πολίτες για την Αειφορία» Τηλ 22620 32741, 6936726370, 210 4171757, φαξ 210 4111858 Ινστιτούτο Τοπικής Αειφόρου Ανάπτυξης και Πολιτισμού.

ΚΑΤΑ
Της Ελληνικής Δημοκρατίας
………………………………………………………………………………………….
Ι. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Η ρύπανση του Ασωπού ποταμού, των υπόγειων υδάτων και των εδαφών της περιοχής της Ανατολικής Αττικής και της Βοιωτίας με βιομηχανικά κυρίως υγρά απόβλητα συντελείται εδώ και 35 χρόνια. Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 ξεκίνησε η εγκατάσταση βιομηχανικών και βιοτεχνικών μονάδων στην άτυπη-ανοργάνωτη και χωρίς υποδομές περιοχή των χωραφιων Οινοφύτων-Σχηματαρίου, με άδειες ανέγερσης εργοστασίων Εκτός Σχεδίου. Έτσι, επειδή δεν υπήρχαν οι αναγκαίες υποδομές, μετέτρεψαν τον Ασωπό ποταμό σε αγωγό απόρριψης των αποβλήτων τους. Από το 1969 ....................
το ποτάμι έγινε αφόρητη από παράνομη αυθαίρετη απόρριψη ανεπεξέργαστων βιομηχανικών λυμάτων, που άρχισε να ρυπαίνει και τον τοπικο υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα. Το 1979 υπήρξε ανάγκη να αντιμετωπιστεί η ανεπίτρεπτη κατάσταση. Δυστυχώς περιορίστηκε στη επικαιροποίηση της απόφασης απόρριψης λυμάτων με την υπ’ αριθ. 19649/1979 Τρι-Νομαρχιακή απόφαση «περί διαθέσεως υγρών βιομηχανικών αποβλήτων και λυμάτων στο Βόρειο και Νότιο Ευβοϊκό Κόλπο, καθώς και στους αντίστοιχους Κόλπους Μαλιακό και Πεταλίων» (ΦΕΚ 1136 Β’ της 27.12.1979). Χωρίς να υπάρξει, πάλι δημιουργία οργάνου ελέγχων και εφαρμογή του όποιου πρακτικού μέτρου ελέγχου απορριπτόμενων και αποτροπής της βιομηχανικής ρύπανσης με υγρά λύματα εργοστασίων. Κατάσταση που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Η ρύπανση για την οποία κάναμε λόγο παραπάνω εντοπίζεται κυρίως στο Νομό Βοιωτίας, αφορά όμως και θίγει κυρίως περιοχές της Ανατολικής Αττικής και Εύβοιας, τις οποίες διαρρέει ο Ασωπός ποταμός και οι κλίσεις εδάφους-υπεδάφους ευνοούν την εξάπλωση-καταστάλαξη των ρύπων. Περίπου 1086 μεταποιητικές μονάδες λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή, οι περισσότερες των οποίων εντοπίζονται στις περιοχές Οινοφύτων και Σχηματαρίου. .............................
Το τελευταίο χρονικό διάστημα εντοπίστηκαν συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων μεταξύ των οποίων συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου, (το οποίο πλέον είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνο,) μολύβδου, νιτρικών, χλωριούχων. Ενδεικτικά, βρέθηκε στο 3ο αντλιοστάσιο του Δήμου Οινοφύτων ολικό χρώμιο 53,8 mg/l, εξασθενές χρώμιο 51 mg/l και νιτρικά 76,5 mg/l. Στο 4ο αντλιοστάσιο Οινοφύτων βρέθηκε ολικό χρώμιο 54,9 mg/l και εξασθενές χρώμιο 47,9 mg/l. Στο δίκτυο Οινοφύτων βρέθηκε χρώμιο 50,3 mg/l, εξασθενές χρώμιο 47,9 mg/l και νιτρικά 66,9 mg/l. Η ρύπανση επεκτάθηκε και πέραν των Οινοφύτων, εντοπίστηκαν δε υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου στον Ωρωπό, στον Φάρο Αυλίδας, στην Τανάγρα και σε εννέα γεωτρήσεις στη Θήβα. Με βάση τα παραπάνω προκύπτει ότι η υδρογεωλογική λεκάνη η οποία οριοθετείται από τις περιοχές Αυλίδας, Τανάγρας, Σχηματαρίου, Οινοφύτων, Αυλώνα, Συκαμίνου και Ωρωπού, έχει ρυπανθεί σε τέτοιο σημείο ώστε «οι κίνδυνοι για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία» να είναι ορατοί και εξαιρετικά σημαντικοί.
Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση η δράση της διοίκησης, μέχρι και σήμερα, χαρακτηρίζεται από αδράνεια, υστερήσεις και παραλείψεις. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι .........................

Μαργαρίτα Καραβασίλη είπε...

Καταλαβαίνω τον συσχετισμό σου φίλε "Ανώνυνε" και την αλληγορία τόυ βίντεο. Όπως και να έχει όμως εμείς πρέπει να μην εγκαταλείψουμε!