16 Δεκ 2008

Δίκη ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ-συνέχεια


Αθήνα 21 Νοεμβρίο 2008

Προς: τον κ. Πρόεδρο
του 6ου Τριμελούς Πλημμελειοδικίου Αθηνών


Αξιότιμε κύρε Πρόεδρε,

Ως μάρτυρας υπεράσπισης της κυρίας Μαργαρίτας Καραβασίλη, που ορίσθηκα από τους συνηγόρους της, κ.Νίκο Κωνσταντόπουλο και κα Ζωή Κωνσταντοπούλου, σας αναφέρω τα κάτωθι:

Γνώρισα την κυρία Καραβασίλη κατά την περίοδο που συνυπηρετούσαμε στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην ΕΕ ως εκπρόσωποι της Ελλάδας, εγώ με την ιδιότητα του Ακολούθου Βιομηχανίας και Επιχειρηματικότητας, (από τον Αύγουστο του1997 μέχρι το Δεκέμβριο του 2001) και εκείνη ως Ακολούθου Περιβάλλοντος (από τις αρχές του 2001 έως τον Σεπτέμβριο του 2003).

Υπηρέτησα ακολούθως ως εθνικός εμπειρογνώμονας, αποσπασμένος από την ελληνική διοίκηση, στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (από τον Ιανουάριο του 2002 μέχρι τον Ιούλιο του 2006).

Είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με την κα Μαργαρίτα Καραβασίλη στις Βρυξέλλες, στα πλαίσια της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας και να διαπιστώσω την επιστημονική της γνώση και την επαγγελματική της επάρκεια ιδιαίτερα κατά την περίοδο που η Ελλάδα άσκησε την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρώτο εξάμηνο του 2003.

Η κα Καραβασίλη ορίσθηκε Πρόεδρος της ομάδας εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου για θέματα περιβάλλοντος, σε μια θέση υψηλής ευθύνης, δεδομένου ότι ουσιαστικά επεξεργάζεται και ετοιμάζει τις αποφάσεις που πρόκειται να λάβει το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος. Τα αυξημένα επαγγελματικά προσόντα και οι προσωπικές δεξιότητες που απαιτούσε η θέση αυτή ήταν δεδομένα.

Τόσο η Ελληνική Προεδρία συνολικά όσο και τα επιτεύγματα στον τομέα του περιβάλλοντος έχουν αναδειχθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η χώρα μας έλαβε τα συγχαρητήρια πρωθυπουργών και υπουργών από τα κράτη μέλη της ΕΕ, με αιχμή τις μεγάλες επιτυχίες που πέτυχε η χώρα στον τομέα του περιβάλλοντος.

Κατά την Ελληνική Προεδρία υιοθετήθηκαν σειρά από πολύ σοβαρά κείμενα και οδηγίες στον τομέα του περιβάλλοντος. Αξίζει να αναφερθεί η οδηγία για την περιβαλλοντική ευθύνη για την πρόληψη και αποκατάσταση της περιαλλοντικής ζημιάς, με βάση την οποία τέθηκε σε εφαρμογή η αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», η οδηγία για την περιβαλλοντική πληροφόρηση, με βάση την οποία ο κά πολίτης ή/και φορέας έχει ελεύθερη πρόσβαση στην περιβαλλοντική πληροφορία, που όλες οι δημόσιες αρχές οφείλουν να εφαρμόζουν, την οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και πολλά άλλα πολύ σημαντικά κείμενα.

Είμαι υποχρεωμένος να καταθέσω επίσης την πολύ σημαντική εμπειρία που είχα, όταν σε επαγγελματική συνάντηση με υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συμμετείχε στις συναντήσεις της ομάδος περιβάλλοντος του Συμβουλίου που προήδρευε η κα Καραβασίλη, μου ζήτησε να μεταφέρω τα συγχαρητήρια του στην ελληνική διοίκηση και τον Έλληνα πρέσβη στις Βρυξέλλες, για την κα Καραβασίη,που αναδείχθηκε ως μία ιδιαίτερα ικανή Πρόεδρος, που είχε ορίσει η Ελλάδα και στην οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η επιτυχία της Ελληνικής Προεδρίας στα θέματα περιβάλλοντος.

Μαθαίνοντας ότι η κα Καραβασίλη διώκεται ποινικά, ενημερώθηκα για την υπόθεση και θεώρησα στοιχειώδη υποχρέωσή μου να καταθέσω μερικά στοιχεία από εκείνη την περίοδο των Βρυξελλών, θεωρώντας ότι άνθρωποι που έχουν προσφέρει τόσα στη χώρα μας είναι άδικο και παράλογο να τους μεταχειρίζονται με πολιτική εμπάθεια, προσωπική και επαγγελματική απαξίωση.

Θεωρώ ότι η συγκεκριμένη συνάδελφος έχει αποδείξει έμπρακτα την ικανότητα της να διαχειρίζεται και να λειτουργεί σε πολύ δύσκολες επαγγελματικές καταστάσεις. Έχει εμπειρία από την συναναστροφή της με συναδέλφους από τα κράτη μέλη της ΕΕ και πάνω από όλα έχει γνώση και γνώμη για τα θέματα περιβάλλοντος.

Η ελληνική διοίκηση αντί να αξιοποιήσει τις γνώσεις και την επένδυση που έκανε οδήγησε ουσιαστικά την κα Καραβασίλη σε πρόωρη έξοδο από την υπηρεσία και σήμερα στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Παράλληλα, δεν την προστάτεψε όταν δέχτηκε απειλές και πιέσεις κατά την άσκηση των νέων καθηκόντων της ως επικεφαλής στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και τέλος την απέπεμψε μα αιτιάσειςπολιτικού χαρακτήρα.

Οι άνθρωποι που έχουν εργασθεί και παρακολουθούν την Ελλάδα από το εξωτερικό, ιδιαίτερα στον τομέα του περιβάλλοντος που η χώρα παρουσιάζει βεβαρημένο ‘’ποινικό μητρώο’’ έχουν ένα μεγάλο άγχος για αυτά που οι άλλες χώρες θεωρούν αυτονόητο. Είναι ένα θέμα που κατά κόρον αποτελούσε θέμα στις συζητήσεις στις Βρυξέλλες. Όπως αυτονόητο είναι από την απαρίθμηση του αριθμού των ελέγχων που έγιναν ή δεν έγιναν, να βγάλουμε το συμπέρασμα εάν οι έλεγχοι εντάθηκαν ή χαλάρωσαν.

Θεωρώ ότι το Συνταγματικό δικαίωμα της κριτικής και ιδίως από ανθρώπους σαν την Μαργαρίτα Καραβασίλη που συνδυάζει υψηλού επιπέδου γνώσεις, επαγγελματική επάρκεια και ευαισθησία σ΄ένα τομέα που η Ελλάδα δεν δράττει δάφνες πρέπει να διαφυλαχθεί.

Με τιμή

Δονύσιος Τσαγκρής
Επιστημονικός Σύμβουλος πολιτικού γραφείου κας Άννας Διαμαντοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: