Απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου για τη βιομηχανική ρύπανση !
Εργοστάσια που βρίσκονται κοντά σε μολυσμένες περιοχές ενδέχεται να κρίνονται υπεύθυνα για τη ρύπανση και να υποχρεώνονται σε αποκατάσταση της περιοχής, σύμφωνα με απόφαση – σταθμό του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Το Δικαστήριο έκρινε ότι οι εθνικές αρχές των κρατών μελών της ΕΕ, έχουν το δικαίωμα, εφόσον υπάρχουν “εύλογες αποδείξεις” να υποθέτουν ότι υπάρχει αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ της ρύπανσης και της δραστηριότητας του παρακείμενου εργοστασίου.
Η υπόθεση έφτασε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μέσω της Ιταλικής Δικαιοσύνης που είχε επιβάλει σε πετροχημικές εταιρείες πρόστιμο και διαταγή καθαρισμού περιοχής στη Σικελία, όπου δραστηριοποιούνται. Επισημαίνεται ότι η απόφαση του ΔΕΕ τονίζει ότι για την καταδίκη εργοστασίου δε χρειάζεται να αποδειχθεί ότι έγινε λάθος κατά τη διαχείριση των αποβλήτων του.
Πηγή: http://www.lawnet.gr
Απόφαση Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη βιομηχανική ρύπανση !
Η βιομηχανική ρύπανση βλάπτει σοβαρά το δικαίωμα της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, αποφάνθηκε χθες το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε απόφασή του με την οποία καταδικάστηκε η Ρουμανία, με το σκεπτικό ότι «παρέλειψε να προστατεύσει τα θύματα της βιομηχανικής ρύπανσης» στην περίπτωση της, ρουμανικής ιθαγένειας, Μαρία Μπατσίλα.
Τόσο το σκεπτικό της απόφασης όσο και αυτή καθεαυτή η νομολογία που με την εν λόγω απόφαση δημιούργησε το ΕΔΑΔ ανοίγουν το δρόμο για την υποβολή ανάλογων προσφυγών από τα εκατοντάδες εκατομμύρια των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν εντός ή κοντά σε βιομηχανικές περιοχές, αρκεί να μπορούν να θεμελιώσουν ότι η δραστηριότητα ρυπογόνων βιομηχανιών έχει προκαλέσει βλάβες στην υγεία τους και στο οικογενειακό περιβάλλον τους.
H περίπτωση της Μπατσίλα είναι χαρακτηριστική. Γεννήθηκε το 1946 και ζει στην πόλη Κόπσα της Ρουμανίας που γειτνιάζει με εργοστάσιο της εταιρείας Σομέτρα, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς μόλυβδου και ψευδάργυρου στην Ευρώπη και τον κύριο εργοδότη της περιοχής. Από τη «δραστηριότητα» όμως του βιομηχανικού αυτού κολοσσού και με βάση μετρήσεις ιδιωτικών και δημοσίων φορέων αποκαλύφθηκε ότι οι ποσότητες διοξειδίου του θείου και της σκόνης από μόλυβδο και κάδμιο είχαν επικαθήσει στις οδούς της πόλης, το έδαφος, τη λάσπη και ήταν 30 φορές πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά επίπεδα.
Η εταιρεία είχε λάβει την αρχική περιβαλλοντική άδεια από τον Περιφερειακό Περιβαλλοντικό Οργανισμό Προστασίας της Ρουμανίας το 1998 και ενώ αυτή έληξε το 2003, της δόθηκε νέα άδεια με ισχύ μέχρι το 2012 κι ένας κατάλογος με 51 (sic) μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, στα οποία έπρεπε να συμμορφωθεί. Τον Ιανουάριο του 2009 το εργοστάσιο αναγκάστηκε να κλείσει προσωρινά λόγω της κρίσης στις διεθνείς αγορές πρώτων υλών αλλά από το 2005 είχε διαγνωστεί ότι στο αίμα τής Μπατσίλα, η παρουσία μόλυβδου είχε υπερβεί κατά πολύ το επιτρεπτό όριο και εξαιτίας αυτού του γεγονότος είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο με ερεθιστικό βήχα, αλλοίωση της φωνής, κούραση και διαταραχές της πέψης.
Προσφεύγοντας στο ΕΔΑΔ η Μπατσίλα υποστήριξε ότι η ρύπανση του εργοστασίου είχε σοβαρότατες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον, ενώ κατήγγειλε την αδράνεια των τοπικών αρχών, που δεν έλαβαν μέτρα για να προστατέψουν το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της περιοχής. Χθες το δικαστήριο τη δικαίωσε καταδικάζοντας τη Ρουμανία και σημειώνοντας ότι η λειτουργία τού εν λόγω εργοστασίου, παρ’ όλο που ήταν ο μεγαλύτερος εργοδότης μιας πόλης η οποία είχε ήδη πληγεί από το κλείσιμο και άλλων εργοστασίων, δεν μπορούσε να συνεχιστεί σε βάρος του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων της περιοχής.
Πηγή: Εφημερίδα Ελευθεροτυπία-Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ
Από: http://pontokomicom.blogspot.com/2010/04/blog-post.html
«Το ΚΟΧΥΛΙ»: Κυκλοφορία νέου EP
-
Μόλις κυκλοφόρησε από την *Records DK*
*https://distrokid.com/hyperfollow/panosdrakopoulos/---3-------the-seashell*
Διατίθεται σε όλες τις μεγάλες μο...
Πριν από 2 ημέρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου