ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ: Οι αεροφωτογραφίες «πιάνουν» τις επεμβάσεις επιτήδειων
στις περιοχές της Αττικής που κάηκαν
στις περιοχές της Αττικής που κάηκαν
Περίπου στο 20% των πρώτων 25 «γκρίζων» περιπτώσεων στα καμένα της ΒΑ Αττικής εντοπίστηκαν μικρές ή και μεγάλες παρανομίες. Πρόκειται για την αξιολόγηση των στοιχείων των αεροφωτογραφιών που εξασφαλίζει το σύστημα του Κτηματολογίου.
Από τη σύγκριση των ευρημάτων ανάμεσα στη «σάρωση» που είχε γίνει στα τέλη Αυγούστου, λίγο μετά τις πυρκαγιές, και της τελευταίας που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο προέκυψαν 117 μεταβολές στην επιφάνεια των καμένων εκτάσεων, που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των επιθεωρητών Περιβάλλοντος.
Οι πρώτες αυτοψίες έγιναν ήδη στην Καλλιτεχνούπολη, το Ντράφι και τον Αγιο Σπυρίδωνα στο Πικέρμι, με την παρουσία της Μαργαρίτας Καραβασίλη, της ειδικής γραμματέως των επιθεωρητών Περιβάλλοντος.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν συνέχιση εργασιών σε εντός σχεδίου περιοχές, παρά το γεγονός ότι από τον περασμένο Οκτώβριο έχει επιβληθεί αναστολή οικοδομικών εργασιών. Η παραβίαση του νόμου θα διαπιστωθεί από τις αρμόδιες πολεδομίες και θα επιβληθούν πρόστιμα. Εντοπίστηκαν επίσης αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις μικρής κλίμακας, που έγιναν από δήμους για την προστασία των κατοικημένων περιοχών, αλλά δεν φαίνεται να διαθέτουν μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Εξονυχιστικές έρευνες θα γίνουν σε 4-5 περιπτώσεις. Πρόκειται για οικοδομές σε εκτός σχεδίου περιοχές. Οι ιδιοκτήτες τους θα κληθούν από τα πολεοδομικά γραφεία να προσκομίσουν τις άδειες, αν υπάρχουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι εμφανείς οι παρανομίες. Για παράδειγμα εντοπίστηκε... πενταώροφη οικοδομή, παρ' όλο που στην εκτός σχεδίου περιοχή επιτρέπονται έως δύο όροφοι. «Αξιοποιήθηκε» η κλίση του εδάφους και κατασκευάστηκαν παράνομα υπόγεια και σοφίτες.
«Θα προχωρήσουμε σε κατεδαφίσεις», δήλωσε στην «Ε» η Μαργαρίτα Καραβασίλη, που παραδέχθηκε ότι χρειάζεται να ληφθούν μέτρα συντονισμού για να εφαρμοστεί στην πράξη ο νόμος για την προστασία των καμένων δασικών εκτάσεων της Αττικής.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί εγκύλιος της υπουργού Περιβάλλοντος, που θα θέτει σαφή χρονοδιαγράμματα στις υπηρεσίες. «Αν διαπιστωθεί αυθαίρετη δόμηση, οι αρμόδιες πολεδομίες είναι υποχρεωμένες να εκδώσουν πρωτόκολλα κατεδάφισης», μας ενημέρωσε και πρόσθεσε ότι για να επισπευστούν οι διαδικασίες, με απόφαση του περιφερειάρχη Αττικής συγκροτήθηκε ειδική επιτροπή στην οποία προΐσταται επιθεωρητής Περιβάλλοντος. Με αυτό τον τρόπο θα καλυφθεί το κενό ώς τη συγκρότηση της 12μελούς ειδικής υπηρεσίας κατεδαφίσεων. Εχουν υποβληθεί 22 αιτήσεις για μετάταξη από άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου αλλά και των πολεοδομιών. Η εξέταση των βιογραφικών θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες.
Με βάση τον νόμο 3818/2010 τα πρωτόκολλα κατεδάφισης υλοποιούνται μέσα σε 10 ημέρες από τις αρμόδιες υπηρεσίες και σε περίπτωση ολιγωρίας θα παρεμβαίνει η υπό σύσταση υπηρεσία κατεδαφίσεων. Το επόμενο «σαφάρι» αφορά τις βόρειες περιοχές, καθώς υπάρχουν καταγγελίες ότι μέσα στον χειμώνα γίνονταν οικοδομικές εργασίες σε εκτός σχεδίου περιοχές της Ροδόπολης.
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΗΜΑ: "Αμεση κατεδάφιση αυθαιρέτων στα καμένα της Βορειοανατολικής Αττικής" http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=325548&dt=14/04/2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου