από την εφημερίδα ΤΟ ΕΘΝΟΣ...
Μείζον θέμα για τον υποψήφιο περιφερειάρχη Ηπείρου της ΝΔ Αλέκο Καχριμάνη από τα όσα διαπίστωσαν οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος για το κτίριο της οικογένειάς του.
Ο φάκελος στα χέρια της δικαιοσύνης.
Στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων στέλνει τον φάκελο της υπόθεσης του ξενώνα και των παράνομων εργασιών στο διατηρητέο κτίριο της οικογένειας του νομάρχη Ιωαννίνων και υποψηφίου της ΝΔ στην περιφέρεια Ηπείρου, Αλέκου Καχριμάνη, η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ). Παράλληλα ο φάκελος διαβιβάζεται και στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για να ελέγξει τις πράξεις των υπηρεσιών που έγιναν για να καλύψουν το θέμα, ιδιαίτερα από το πολεοδομικό γραφείο του δήμου Ιωαννίνων.
Η ειδική γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος Μαργαρίτα Καραβασίλη, όταν έγινε γνωστό από δημοσιεύματα του Τύπου και από καταγγελίες, ότι εδώ και εβδομάδες χωρίς καμία άδεια εκτελούνταν παράνομες εργασίες στο διατηρητέο - είχε κρατηθεί άθικτη μόνο η πρόσοψη και στο εσωτερικό είχαν κατεδαφιστεί τοίχοι, στέγη κ.ά.- επικοινώνησε στις 3 Αυγούστου τηλεφωνικά με την προϊσταμένη του πολεοδομικού γραφείου, η οποία δήλωσε ότι δεν είχε εκδοθεί καμία οικοδομική άδεια.
Ακολούθησε η αποστολή φαξ της ΕΥΕΠ, που ζητούσε διακοπή των παράνομων εργασιών. Αυτά που ακολούθησαν και καταγράφονται στο πόρισμα είναι αποκαλυπτικά και δημιουργούν και σοβαρό πολιτικό θέμα συγκάλυψης μιας καραμπινάτης παρανομίας, που είχε να κάνει με την οικογένεια του «γαλάζιου» νομάρχη: «...Ενημερωθήκαμε ότι μία ώρα μετά τη λήψη του σχετικού φαξ της ΕΥΕΠ, το αρμόδιο Πολεοδομικό Γραφείο, αντί να προβεί στη διακοπή των εργασιών, εξέδωσε οικοδομική άδεια, χωρίς -μεταξύ άλλων- να ελέγξει το είδος και την έκταση των οικοδομικών εργασιών που εκτελούνταν και να προβεί στην καταγραφή αυτών? και προφανώς χωρίς να έχει ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται από την προαναφερόμενη νομοθεσία, με την οποία το εν λόγω κτίριο κηρύχθηκε διατηρητέο, δεδομένου μάλιστα ότι φαίνεται να έγινε και παράνομη αλλαγή χρήσης...» (σ.σ.: θα μετατρεπόταν σε ξενώνα).
Αξίζει να επισημανθεί ότι, για να εκδοθεί η οικοδομική άδεια, την ίδια μέρα εκδόθηκε και η σχετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου της... νομαρχίας.
Μετά την εξέλιξη αυτή, ο γενικός επιθεωρητής της ΕΥΕΠ υποχρεώθηκε να επικοινωνήσει με τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων και με έγγραφό του στις 5/8 να ζητήσει «τις ενέργειες για την προσωρινή διακοπή των εκτελούμενων οικοδομικών εργασιών».
Επρεπε το θέμα να πάρει διαστάσεις στα τοπικά ΜΜΕ, τον νομάρχη να δηλώνει ότι έμαθε από τον... Τύπο ότι το κτίριο ήταν διατηρητέο και ότι ο γιος του, υπεύθυνος μηχανικός του έργου, από απειρία δεν γνώριζε πως έπρεπε να περιμένει την άδεια για να ξεκινήσει τις εργασίες (!), ώστε να πάρει μπρος το πολεοδομικό γραφείο και η «γαλάζια» δημοτική αρχή.
Ετσι, την επομένη συγκροτήθηκε συνεργείο ελέγχου που έκανε μετά από εβδομάδες εργασιών την αυτοψία και διέταξε τη διακοπή των εργασιών. Μετά την αυτοψία, οι υπάλληλοι του Πολεοδομικού Γραφείου επέβαλαν πρόστιμα ύψους 55.000 ευρώ για αυθαίρετες εργασίες σε κτίριο, οι οποίες έγιναν πριν από την έκδοση άδειας και οι οποίες δεν δικαιολογούνταν και 27.000 ευρώ για τη διατήρηση αυθαιρέτων εργασιών.
Η «απειρία» του γιου
Σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΥΕΠ, από την κατ’ αρχήν εξέταση των στοιχείων του φακέλου της οικοδομικής άδειας προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις για το μη σύννομο της διαδικασίας της οικ δομικής άδειας. Σοβαρότεροι ωστόσο κρίνονται οι μετέπειτα χειρισμοί του αρμόδιου Πολεοδομικού Γραφείου για τη διακοπή των οικοδομικών εργασιών.
Από όλα τα παραπάνω προκύπτει σοβαρό θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης για τον «γαλάζιο» υποψήφιο περιφερειάρχη Α. Καχριμάνη. Την ημέρα που έδινε τα χέρια με τον Αντώνη Σαμαρά στη νομαρχία και ο τελευταίος του προσέφερε το χρίσμα εξαίροντας το έργο του, βρίσκονταν σε εξέλιξη οι παράνομες οικοδομικές εργασίες.
Ζήτημα επίσης προκύπτει και για τη διοίκηση του δήμου Ιωαννιτών του «γαλάζιου» δημάρχου και εκ νέου υποψήφιου, Ν. Γκόντα, για τον ρόλο που έπαιξε το αρμόδιο πολεοδομικό γραφείο του δήμου. Το διατηρητέο της οδού Τοσίτσα 31 αγόρασε το 2008 ο γαμπρός του νομάρχη, Σπ. Μπαλαμπέγκος, από την οικογένεια του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια. Στη συνέχεια, σύμφωνα με πληροφορίες, το νοίκιασε στην εταιρεία «Κασσάρου-Καχριμάνη», που ανήκει στον γιο του νομάρχη.
Ο νομάρχης σε δήλωσή του υποστήριξε αρχικά πως υπάρχει προσωρινή άδεια. Οταν όμως αποκαλύφθηκαν αρκετές πλευρές της παρανομίας, υποχρεώθηκε να μιλήσει για «παρατυπίες» τις οποίες απέδωσε σε δύο λάθη: Το πρώτο, όπως είπε, οφείλεται στην... απειρία του γιου του ως μηχανικού, που τον οδήγησε στην έναρξη εργασιών χωρίς να έχει εκδοθεί άδεια. Το δεύτερο, υποστήριξε πως έγινε από υπάλληλο, που δεν γνώριζε πως το κτίριο ήταν διατηρητέο!
Τι λέει η οικογένεια
«Κι άλλοι το ίδιο κάνουν εδώ και μία δεκαετία...»
Μετά την έκδοση του πορίσματος η οικογένεια Καχριμάνη δια της εταιρείας «Ε. Κασσάρου-Μ. Καχριμάνη ΟΕ» υποστηρίζει ότι όλα έγιναν νόμιμα και ότι η διαβίβαση του φακέλου του υπό κατασκευή ξενώνα της εταιρείας στον εισαγγελέα «αφενός μας χαροποιεί γιατί θα ξεκαθαρίσει άπαξ δια παντός το ζήτημα και αφετέρου μας λυπεί για τις πολιτικές σκοπιμότητες που αποκαλύπτονται μέρα με τη μέρα με γνωστούς-αγνώστους υποκινητές». Αναφέρει επίσης ότι οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την αλλαγή χρήσης του κτιρίου και η μετατροπή του σε ξενώνα είναι οι ίδιες που εφαρμόστηκαν σε δεκάδες άλλες περιπτώσεις στον νομό Ιωαννίνων, εδώ και μία δεκαετία τουλάχιστον.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου