ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
"Γεμάτα επικίνδυνες ουσίες τα υπόγεια νερά στη Μεσσαπία, εξαιτίας της βιομηχανικής ρύπανσης"
Του Γιωργου Λιαλιου
Μέτρα για την αντιμετώπιση της ρύπανσης στη Μεσσαπία Εύβοιας ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ανάμεσα σε αυτά, η διερεύνηση της δυνατότητας παροχής νερού από άλλες πηγές καθώς στις γεωτρήσεις έχει ανιχνευθεί εξασθενές χρώμιο, η απομάκρυνση επικίνδυνων αποβλήτων και απορριμμάτων σε ειδικούς χώρους και η στενή επιτήρηση της Λάρκο, προκειμένου να συμμορφωθεί με την περιβαλλοντική νομοθεσία. Τα μέτρα, ωστόσο, δεν συνοδεύονται από συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.
Δεν γνώριζαν
Η υπόθεση της Μεσσαπίας στην κεντρική Εύβοια θυμίζει σε πολλά σημεία εκείνη του Ασωπού. Ως αποτέλεσμα της βιομηχανικής ρύπανσης -αλλά και της παράνομης μεταφοράς και απόρριψης επικίνδυνων αποβλήτων- τα υπόγεια νερά της περιοχής έχουν ρυπανθεί με άκρως επικίνδυνες ουσίες. Οι κάτοικοι της περιοχής, ωστόσο, μέχρι πρόσφατα έπιναν κανονικά νερό από τη βρύση, χωρίς να γνωρίζουν τι συμβαίνει.
Η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη επισκέφθηκε χθες τον δήμο Μεσσαπίων, συνοδευόμενη από τους ειδικούς γραμματείς Υδάτων, κ. Ανδρέα Ανδρεαδάκη και Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη. Η υπουργός μίλησε στους κατοίκους της περιοχής σε συγκέντρωση και ανακοίνωσε σειρά μέτρων που πρόκειται να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα της υδροδότησης του δήμου και να ελεγχθούν οι πηγές ρύπανσης.
Τα μέτρα, ωστόσο, δεν συνοδεύονταν προς το παρόν από συγκεκριμένα δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα.
Συγκεκριμένα:
• Μέσα στους επόμενους μήνες η ΕΥΔΑΠ πρόκειται να υποδείξει την προσφορότερη λύση για την υδροδότηση του δήμου και κατόπιν θα ξεκινήσει τα σχετικά έργα. Τα βασικά σενάρια που εξετάζονται είναι η χρησιμοποίηση φυσικών πηγών από το όρος Δίρφυς, ή η σύνδεση του δικτύου με την Υλίκη. Εν τω μεταξύ, η υπουργός κάλεσε τον δήμο και την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να μεταφερθεί καθαρό νερό με υδροφόρες. Κι αυτό γιατί από τις δειγματοληψίες που πραγματοποιήθηκαν σε ιδιωτικές γεωτρήσεις και πηγάδια διαπιστώθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου. Μάλιστα ο κ. Ανδρεαδάκης επισήμανε ότι μελλοντικά θα πρέπει να βρεθεί λύση και για το νερό άρδευσης.
• Η περιφέρεια πρόκειται να ξεκινήσει πρόγραμμα αποκομιδής επικίνδυνων αποβλήτων και απορριμμάτων από την περιοχή για τη μεταφορά τους σε ειδικές εγκαταστάσεις. Για τον λόγο αυτό εξασφαλίστηκε κονδύλι ύψους 800.000 ευρώ.
• Τέλος, το υπουργείο έθεσε τη βιομηχανία ΛΑΡΚΟ υπό στενή παρακολούθηση, όσον αφορά τη συμμόρφωσή της με την περιβαλλοντική νομοθεσία (λ.χ. για τη διάθεση αποβλήτων). «Η ΛΑΡΚΟ λειτουργεί στην περιοχή από το 1969, εφαρμόζοντας την τεχνολογία των ανοιχτών επιφανειακών ορυχείων και έχει συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος», ανέφερε η υπουργός. «Από τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ έχουν δημιουργηθεί πολλαπλοί ανοιχτοί κρατήρες μεγάλου βάθους, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει γίνει αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Τα νερά των βροχοπτώσεων, μη έχοντας διέξοδο, λιμνάζουν μέσα στους κρατήρες των ορυχείων και “εμπλουτίζουν” τον υδροφόρο ορίζοντα με τα διαλυμένα άλατα βαρέων μετάλλων που περιέχουν». Οπως ανέφερε η κ. Μπιρμπίλη, το υπουργείο θα μελετήσει εντός του 2011 την ποιότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος στα Πολιτικά της Εύβοιας για να διαπιστωθεί τυχόν ρύπανση από τη δραστηριότητα της ΛΑΡΚΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος πρόκειται μέσα στις επόμενες ημέρες να ανακοινώσουν την επιβολή υψηλού προστίμου στη συγκεκριμένη βιομηχανία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου