Συλλογική προσφυγή κατά του ελληνικού κράτους για την μόλυνση στον Ασωπό κατέθεσε η Διεθνής Ομοσπονδία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΔΟΔΑ) στην Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Κοινωνικών Δικαιωμάτων, του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η Διεθνής Ομοσπονδία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΔΟΔΑ) στρέφεται στην προσφυγή της κατά της Ελλάδας και της κεντρικής διοίκησης, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας και του Δήμου Οινοφύτων.
Επίσης τονίζει ότι η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 11 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, δηλαδή, το δικαίωμα στην υγεία των κατοίκων των Οινοφύτων.
"Η κεντρική διοίκηση και οι νομαρχιακές και δημοτικές αρχές δεν επεξεργάστηκαν και δεν ανανέωσαν τακτικά ένα επαρκώς ανεπτυγμένο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο για θέματα περιβάλλοντος. Δεν καθιέρωσαν ειδικές διατάξεις (επάνδρωση με κατάλληλο εξοπλισμό, καθορισμός οριακών τιμών εκπομπών, μέτρηση της ποιότητας του αέρα και νερού, κλπ), τόσο προκειμένου να προληφθεί η ρύπανση σε τοπικό επίπεδο, όσο και για να συνεισφέρουν στη μείωση της ρύπανσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν εξασφάλισαν την αποτελεσματική εφαρμογή των περιβαλλοντικών κανόνων με τους κατάλληλους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Δεν ενημέρωσαν, δεν ευαισθητοποίησαν και δεν εκπαίδευσαν το κοινό, και σε σχολικό επίπεδο, για τα περιβαλλοντικά προβλήματα γενικά αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Δεν αξιολόγησαν τους κινδύνους για την υγεία μέσω της επιδημιολογικής παρακολούθησης των πληττόμενων πληθυσμών", τονίζεται στην προσφυγή της ΔΟΔΑ.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε στην ΕΣΗΕΑ ο δικηγόρος και λέκτορας Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου του πανεπιστημίου της Θράκης, Γιάννης Κτιστάκις, που συνέταξε την προσφυγή, τόνισε ότι με αυτό τον τρόπο δίνεται "μια διεθνής διάσταση στο θέμα του Ασωπού, θίγεται το ζήτημα της υγείας των πολιτών, οι παραλείψεις των δημόσιων φορέων και θέτει το θέμα σε μια δικαστική διαδικασία".
Από την πλευρά της, η ενδοκρινολόγος Φωτεινή Μαλανδρίνου, διευθύντρια του ενδοκρινολογικού τμήματος αντικαρκινικού νοσοκομείου "Άγιος Σάββας", χαρακτήρισε το περιβαλλοντικό πρόβλημα του Ασωπού σαν "μία βόμβα στο σύστημα υγείας, με δούρειο ίππο την επόμενη γενιά", ενώ επεσήμανε τις ορμονικές και ενδοκρινικές διαταραχές που προκαλούνται εξαιτίας των τοξικών αποβλήτων.
Το "παράπονό" της για το υπουργείο Υγείας εξέφρασε η ειδική γραμματέας επιθεωρητών περιβάλλοντος, Μαργαρίτα Καραβασίλη, τονίζοντας ότι "παρόλο που το πρόβλημα έχει άμεση επίπτωση στα θέματα δημόσιας υγείας, δεν έχει ανταποκριθεί".
Η ίδια υποστήριξε ότι έχουν γίνει εξονυχιστικοί έλεγχοι στις βιομηχανίες αλλά υπάρχουν καθυστερήσεις γιατί αργούν οι δειγματοληψίες." Έχουμε πρόβλημα γιατί δεν δηλώνουν καθόλου ή δηλώνουν ένα πολύ μικρό μέρος από τα τοξικά και επικίνδυνα απόβλητα. Δηλώνουν ότι τα αποθηκεύουν για μήνες, ενώ τα αποθηκεύουν για χρόνια και γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να αποκαλυφθούν όλα και σύντομα θα βγουν τα πορίσματα στην δημοσιότητα. Η πραγματικότητα είναι ότι είτε το θέλουν είτε όχι θα συμμορφωθούν στην λογική 'ο ρυπαίνων πληρώνει', ανεξαρτητα από τα πρόστιμα που θα επιβληθούν, τα οποία θα είναι πολύ υψηλά. Εάν δεν συμμορφωθούν, θα κλείσουν".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου