10 Ιουν 2011

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Τοξική βόμβα για το λεκανοπέδιο η καύση καλωδίων από 30.000 Ρομά"

... Κάθε βράδυ οι κάτοικοι του Ταύρου ζουν τον εφιάλτη της καύσης καλωδίων... (Μ.Κ.)

οι αθίγγανοι ΡΟΜΑ του παράνομου καταυλισμού στο Βοτανικό...
αγνοούν τις συνέπειιες και τον κίνδυνο... (Μ.Κ.)


τόνοι από "σκράπ" ... στα παρ΄πανομα σκραπατζίδικα και στους καταυλισμούς των ΡΟΜΑ... (Μ.Κ.)


αναζήτηση στα ΧΥΤΑ, αλλά και κλοπές καλωδίων, φρεατίων...γενικά σιδηρικών από όπου παίρνουν οι ΡΟΜΑ το χαλκό... με την καύση... αποδίδοντας διοξίνες
στην ατμόσφαιρα... στο έδαφος... στα νερά !!! (Μ.Κ.)Ποιό το μέλλον αυτών των παιδιών ;;; τι φταίνε ;;; (Μ.Κ.)

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Περίπου 30.000 Ρομά, με προέλευση κυρίως από την Αλβανία και τη Βουλγαρία, έχουν εγκατασταθεί στην Αττική και επιδίδονται στην καύση καλωδίων, αγνοώντας τους σοβαρούς κινδύνους που συνεπάγεται αυτή η παράνομη δραστηριότητά τους για την υγεία των ίδιων και των κατοίκων του λεκανοπεδίου, αλλά και την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα που αναπνέουμε.

Συγκεντρωμένοι σε τριτοκοσμικούς καταυλισμούς χωρίς τις στοιχειώδεις υποδομές, με σημαντικότερα σημεία αναφοράς τον Ασπρόπυργο, τα Μεσόγεια κοντά στην Αττική οδό και τον Ταύρο, αναλαμβάνουν τη «βρόμικη δουλειά» για λογαριασμό των σκραπατζίδικων που λειτουργούν σε διπλανούς χώρους, κατά παράβαση των νόμων στις περισσότερες περιπτώσεις.

Η αποκάλυψη έγινε από τη Μαργαρίτα Καραβασίλη, ειδική γραμματέα επιθεωρητών Περιβάλλοντος του υπουργείου ΠΕΚΑ, σε συγκέντρωση που οργάνωσαν ο Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου και η επιτροπή κατοίκων Ταύρου κατά της καύσης καλωδίων.

Τόνισε ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει επεξεργαστεί συνολικό σχέδιο για να σταματήσει η καύση καλωδίων, κατά την οποία παράγονται διοξίνες και φουράνια, ουσίες ιδιαίτερα τοξικές ακόμη και σε απειροελάχιστες ποσότητες. Παραδέχθηκε ότι το κίνητρο που τροφοδοτεί τη «μαφία του χαλκού» είναι η μεγάλη διαφορά τιμής ανάμεσα στα ανεπεξέργαστα καλώδια και άλλα μεταλλικά αντικείμενα και στα «καμένα». Το αντίδοτο στο πρόβλημα είναι η ένταξη των ομάδων Ρομά που βρίσκονται στον Ταύρο σε συστήματα ανακύκλωσης, που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Με φορείς που θα οργανώσουν μόνοι τους θα συγκεντρώνουν τα υλικά και θα τα παραδίδουν σε πιστοποιημένους φορείς οι οποίοι διαθέτουν υποδομές για την ακίνδυνη επεξεργασία τους. «Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι Ρομά θεωρούνται οι καλύτεροι συλλέκτες υλικών που προσφέρονται για ανακύκλωση και θέλουμε να το αξιοποιήσουν με ασφαλή τρόπο», τόνισε ο Δημήτρης Χωματίδης από την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, που ενημέρωσε ότι το σύστημα εφαρμόστηκε με επιτυχία σε καταυλισμό Ρομά κοντά στην Κόρινθο.

Ευθύνες στην περιφέρεια

Η Μαργαρίτα Καραβασίλη δεν δίστασε να επιρρίψει ευθύνες στην περιφέρεια Αττικής, που με βάση το νόμο είναι αρμόδια για τη μεταφορά των βαρελιών με τοξικό περιεχόμενο, που ήρθε στην επιφάνεια όταν Ρομά επιχείρησαν να τα κλέψουν για να τα πουλήσουν στα σκραπατζίδικα. «Είναι χημική βόμβα που απειλεί το μισό λεκανοπέδιο», παραδέχθηκε και διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος θα καταβάλει τα 13.000 αυρώ που απαιτούνται για την απομάκρυνση των επικίνδυνων υλικών και την εξυγίανση του εδάφους.

«Φέτος το καλοκαίρι οι κάτοικοι του Ταύρου θα μπορούν να ανοίξουν τα παράθυρά τους», υποσχέθηκε ο Ανδρέας Ευθυμίου, δήμαρχος του καλλικρατικού δήμου Μοσχάτου-Ταύρου, που ανακοίνωσε ότι τρία από τα πέντε σκραπατζίδικα, που λειτουργούν στα δικά του όρια, έχουν κλείσει με δικαστικές αποφάσεις. Ο δήμος έχει προσφύγει στα δικαστήρια και για τις υπόλοιπες δύο, αναμένοντας θετική εξέλιξη το αργότερο σε δύο μήνες.

Οι κάτοικοι όμως δεν επαναπαύονται και η Εύα Ζημαράκη, μέλος της επιτροπής, ανακοίνωσε τη συγκέντρωση υπογραφών κάτω από επιστολή που θα σταλεί προς τον πρωθυπουργό, απαιτώντας να τεθεί τέρμα σε αυτή την κατάσταση. «Δεν είναι εχθροί μας οι φτωχοδιάβολοι της οδού Ορφέως», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Λινάρδος, πρόεδρος της επιτροπής κατοίκων. Την άποψη αυτή όμως δεν επικρότησαν ορισμένοι στο ακροατήριο, με προεξάρχοντα τον πρόεδρο του δημοτικού διαμερίσματος Ταύρου.

Τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία ανέλυσαν ο Νίκος Κατσαρός, επιστημονικός συνεργάτης του «Δημόκριτου», και ο Γ. Βαρουχάκης, διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του «Ερρίκος Ντυνάν».

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στην καραβασίλη. προσαρμόστηκε στον κ. παπακωνσταντίνου με εξαιρετική ταχύτητα. πράσινη ανάπτυξη, με αλφα κεφαλαίο...

Μαργαρίτα Καραβασίλη είπε...

... από τη Πόλη έρχομαι και στη κορφή καν' έλα !!!

(το άρθρο μάλλον σε άλλα - και μάλιστα πολύ σοβαρά - αναφέρεται)

τα συμπεράσματά σας φίλε Ανώνυμε... άσχετα...