6 Ιαν 2008

Ο ρυπαίνων πληρώνει τα μέτρα πρόληψης και αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς






Το 2008 κληρονομεί στην Πολιτεία μια ιδιαίτερα σοβαρή νομοθετική εκκρεμότητα.
Η καθυστέρηση ενσωμάτωσης της 2004/35 οδηγίας για την περιβαλλοντική ευθύνη, που η σχετική προθεσμία έληξε τον περασμένο Μάιο, αναδεικνύει για μια ακόμη φορά το σοβαρό έλλειμμα της χώρας μας σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Η Οδηγία αυτή καθιστά υπεύθυνους τους φορείς εκμετάλλευσης έργων και δραστηριοτήτων που ρυπαίνουν και προκαλούν περιβαλλοντική ζημιά έναντι του κόστους για τη λήψη μέτρων πρόληψης και αποκατάστασης και θα αποτελέσει "ασπίδα προστασίας" απέναντι στα αυξημένα κρούσματα μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ, που είναι το αρμόδιο υπουργείο, δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στην υποχρέωση θεσμοθέτησης των διατάξεων της σχετικής οδηγίας, που θα μπορούσαν και θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν άμεσα στην περίπτωση της ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής Ασωπού-Οινοφύτων!

3 σχόλια:

DPurpler είπε...

Καλώς ήλθατε. Για κάντε μία βόλτα από το οικολόγιο (www.oikologio.gr) για να οργανωθούμε καλύτερα...

Μαργαρίτα Καραβασίλη είπε...

Καλώς σας βρήκα! Και βεβαίως θα κάνω μια "βόλτα" στο ιστολόγιό σας και βεβαίως πρέπει να οργανωθούμε γιατί το ζήτημα είναι πολύ κρίσιμο και οι "πιέσεις" πολλές...

Μαργαρίτα Καραβασίλη είπε...

Αναφέρομαι στο μείζον ζήτημα της ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής Ασωπού-Οινοφύτων (βλέπε σχετικές αναρτήσεις. Επισκέφτηκα το ιστολόγιό σας και εολικρινά χάρηκα πολύ για την τόσο σημαντική πρωτοβουλία και την σπουδαί οργάνωση. Η εποχή μας έχει ανάγκη από ενεργούς πολίτες και συλλογική δράση, περισσότερο από ποτέ.