8 Οκτ 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΔΙΚΗ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, δικηγόρος της μηνυομένης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2008, ημέρα Παρασκευή, στο ΣΤ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας (κτίρια πρώην Σχολής Ευελπίδων), θα γίνει η δίκη της τ. Γενικής Επιθεωρήτριας Περιβάλλοντος κ. Μαργαρίτας Καραβασίλη.

Την δίκη προκάλεσε ο κ. Ιωάννης Δερμιτζάκης, που με απόφαση του κ. Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, αντικατέστησε τον Ιούλιο του 2005 την κ. Καραβασίλη, επειδή η κ. Καραβασίλη άσκησε κριτική και διατύπωσε τις επιστημονικές της απόψεις, για το σοβαρό πρόβλημα ρύπανσης της κοιλάδας του Ασωπού. Επίσης και γιατί αναφέρθηκε στα αίτια της αντικατάστασής της, πριν από τη λήξη της θητείας της από τον κ. Σουφλιά.

Η αντικατάσταση της κ. Καραβασίλη είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις ενώσεων πολιτών, οικολογικών και πολιτικών οργανώσεων, αλλά και δημοσιογραφικό έλεγχο της όλης πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων για τα προβλήματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Η κριτική της κ. Καραβασίλη για τη μη έγκαιρη και αποτελεσματική παρέμβαση στο σοβαρό πρόβλημα ρύπανσης του Ασωπού, αλλά και για τα προβλήματα στο Λαγονήσι και το Λαύριο, από επιχειρηματικές επιδιώξεις με μεγάλη περιβαλλοντική ζημιά, εξακολουθεί να είναι και σήμερα επίκαιρη, καθώς τα ίδια προβλήματα, δυστυχώς, παραμένουν έντονα.
Η δίκη έχει μεγάλο ενδιαφέρον και προκαλεί την κινητοποίηση περιβαλλοντικών φορέων.

- Κρίνεται το συνταγματικό δικαίωμα της κριτικής, ως μέσο για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος

- Επιχειρείται η περιστολή και η ποινικοποίηση της επιστημονικής γνώμης, αντί να αξιοποιείται για την εγρήγορση κοινωνίας και πολιτείας

- Αναδεικνύεται η μεγάλη απόσταση που υπάρχει μεταξύ περιβαλλοντικών προβλημάτων και πολιτικής του ΥΠΕΧΩΔΕ, πολιτικής για την οποία η Ελλάδα παραπέμπεται στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

- Ελέγχεται η στρεβλή σχέση Κυβερνητικής Εξουσίας, Δημόσιας Διοίκησης και θεσμικών φορέων, που δεν προάγει τις δημοκρατικές αξίες της ανεξαρτησίας και αυτονομίας.

Νίκος Κωνσταντόπουλος, δικηγόρος της μηνυομένης

Δεν υπάρχουν σχόλια: