12 Νοε 2008

Συνεχίζεται η δίκη της Καραβασίλη


Συνεχίζεται η δίκη της Καραβασίλη
10 Nov 2008

Δεν ολοκληρώθηκε ούτε και σήμερα η δίκη της Μαργαρίτας Καραβασίλη.
Θα συνεχιστεί την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου, στην αίθουσα 5, στο λυόμενο της Σχολής Ευελπίδων στην Αθήνα.

Εξετάστηκε ένας σημαντικός μάρτυρας, πρωην συνάδελφος της Μ. Καραβασίλη, ο οποίος έδωσε σημαντικά στοιχεία για τον τρόπο λειτουργίας της Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος κατά τη χρονική περίοδο που η Καραβασίλη ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας και μετά, όταν αντικαταστάθηκε απο τον Δερμιτζάκη.
Θα δημοσιεύσουμε αναλυτικό άρθρο, όταν ολοκληρωθεί η δίκη. Διαβάστε τώρα την αναφορά της Καθημερινής (11.11.08):

Η ελαχιστοποίηση των ελέγχων στην υπόθεση του Ασωπού και σε άλλες φλέγουσες περιβαλλοντικά υποθέσεις, αλλά και οι παραινέσεις προς τους επιθεωρητές να μην ασχολούνται με ζητήματα τα οποία ενείχαν επιχειρηματικό ή πολιτικό ενδιαφέρον, απετέλεσαν τα κύρια χαρακτηριστικά του τρόπου λειτουργίας της υπηρεσίας επιθεώρησης περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ μετά την αποχώρηση της κατηγορούμενης για συκοφαντική δυσφήμηση πρώην Γενικής Επιθεωρήτριας Περιβάλλοντος κ. Μαργαρίτας Καραβασίλη.

Τις θέσεις αυτές κατέθεσε ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας ο άλλοτε στενός συνεργάτης της, Επιθεωρητής Εργασίας Περιβάλλοντος κ. Παναγιώτης Μέρκος που επιβεβαίωσε τα όσα έχει υποστηρίξει δημοσίως η κ. Καραβασίλη, για την αντικατάστασή της από τον κ. Ι. Δερμιτζάκη -ο οποίος είναι αντίδικός της στην υπόθεση- αλλά και τις πολλές φορές που επιχείρησε ανεπιτυχώς να συναντήσει τον πολιτικό της προϊστάμενο. «Μία φορά κατόρθωσε να συναντήσει τον υπουργό, όταν τον “μπλόκαρε” μετά το τέλος μιας εκδήλωσης. Εκείνος της είπε ότι ξέρει ποια είναι και ότι θα συναντηθούν. Από ό,τι ξέρω δεν συναντήθηκαν», υποστήριξε ο μάρτυρας.

Σύμφωνα με τον κ. Μέρκο, η κ. Καραβασίλη αλλά και οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος γενικά δέχονταν κατά καιρούς πιέσεις από επιχειρηματίες αλλά και πολιτικούς προκειμένου να αλλάξουν τις εισηγήσεις τους επί περιβαλλοντικών θεμάτων. «Ακουγα συναδέλφους που ζητούσαν να αντικατασταθούν στον έλεγχο υποθέσεων γιατί δέχονταν πιέσεις… Θυμάμαι πολιτευτή να έρχεται στην υπηρεσία και να πιέζει υπέρ επιχειρηματία», υποστήριξε ο κ. Μέρκος, ο οποίος μάλιστα αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην υπόθεση του «Lagonissi Grand Resort» αλλά και σε επεισόδιο μεταξύ της κ. Καραβασίλη και του επιχειρηματία Μπ. Βωβού, όταν ο τελευταίος την επισκέφθηκε στο γραφείο της για υπόθεσή του. Σύμφωνα με τον κ. Μέρκο, ο επιχειρηματίας εξήλθε από το γραφείο της κ. Καραβασίλη φωνάζοντας ότι «εμένα δεν με σταμάτησε ποτέ κανείς. Θα σε καταστρέψω…».

Οπως υποστήριξε ο κ. Μέρκος, όταν ο κ. Δερμιτζάκης ανέλαβε Γενικός Επιθεωρητής Περιβάλλοντος η κατάσταση άλλαξε. «Ο κ. Δερμιτζάκης θεωρούσε ότι δεν έπρεπε να ασχολούμαστε με τον Ασωπό ή την καταπάτηση εκτάσεων γιατί δεν ήταν στις αρμοδιότητές μας. Ηθελε να ασχολούμαστε μόνο με τον έλεγχο τήρησης περιβαλλοντικών όρων σε αδειοδοτημένες περιοχές», προσέθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: