12 Δεκ 2008

Της "δίκης"... συνέχεια με αποκαλυπτικές μαρτυρίες και δραματικές εκκλήσεις!



Στις 11 Δεκεμβρίου, στο δικαστήριο, είχαμε όλοι την τύχη να παρακολουθήσουμε τις καταθέσεις των Ζαμπετάκη και Παντελόγου, για την δραματική κατάσταση που βιώνουν πάνω από 150.000 κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή Οινοφύτων-Ασωπού, δεδομένου ότι η ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής συνεχίζει να επεκτείνεται, με τον φόβο ότι επηρεάζει άμεσα και τις πηγές στην Μαυροσουβάλα, όπως προκύπτει από πρόσφατες δειγματοληψίες, μετρήσεις και αναλύσεις επιφανειακών και υπόγειων υδάτων, αλλά και τις διαπιστώσεις των αρμόδιων φορέων, όπως της Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων του ΥΠΕΧΩΔΕ, του ΙΓΜΕ, του ΤΕΕ, κλπ., παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Από την τεκμηριωμένη επιστημονικά μαρτυρία του Θανάση Παντελόγλου πληροφορηθήκαμε το χαρακτήρα και την ποιότητα των ελέγχων, που διενεργούν οι Επιθεωρητές της ΕΥΕΠ, (οι οποίοι δραστηριοποιήθηκαν μετά την αποκάλυψη της παρουσίας εξασθενούς χρωμίου στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής και μετά από συνεχείς πιέσεις των κατοίκων και φορέων) και οι οποίοι αντί να στοχεύουν στην άμεση ταυτοποίηση των υπεύθυνων βιομηχανικών μονάδων για την παρουσία του εξασθενούς χρωμίου, αρκούνται σε μια "γραφειοκρατική" εξέταση της ύπαρξης ή μη αδειών! Οι αποκαλύψεις του Θανάση Παντελόγλου και οι εκκλήσεις του προς την Πολιτεία ήταν ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ!

Η κραυγή του συναντήθηκε με αυτή των χιλιάδων κατοίκων που πλήττονται καθημερινά για να πεί "ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ"!

Όπως τόνισαν τόσο ο Γιάννης ο Ζαμπετάκης, όσο και ο Θανάσης ο Παντελόγλου οιθάνατοι από καρκίνο αυξάνονται δραματικά τα τελευταία χρόνια και αυτό δεν πρόκειται να σταματήσει ή να περιορισθεί εάν δεν αντιμετωπισθεί η κατάσταση και εάν δεν ληφθούν τα αναγκαία μέτρα αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς. Διαφορετικά το θέμα γίνεται μια μόνιμη απειλή για την ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ, που αφορά σε ευρύτερες ομάδες πληθυσμού, καθώς η ρύπανση επηρρεάζει και τα αγροτικά προϊόντα που παράγει η περιοχή (καρότα, πατάτες, κλπ.), αλλά και τα τρόφιμα που παράγονται από βιομηχανίες της περιοχής Οινοφύτων.

Τέλος υποστηρίχθηκε ότι η κατάσταση εξακολουθεί να χειροτερεύει, παρά τις πολλά υποσχώμενες εξαγγελίες του ΥΠΕΧΩΔΕ για υλοποίηση μέτρων, που ποτέ δεν άρχισαν!

Η σωτηρία της περιοχής και η προστασία της δημόσιας υγείας είναι επιτακτική ανάγκη και προς αυτή την κατεύθυνση ζητήθηκε η συστράτευση όλων, Πολιτείας, φορέων, πολιτών προκειμένου να αναγκαστεί η Πολιτεία να παρέμβει - έστω και καθυστερημένα!

Αναμένεται με ενδιαφέρον και η ΑΠΟΛΟΓΙΑ της Μαργαρίτας Καραβασίλη, που θα γίνει στην επόμενη συνεδρίαση του Δικαστηρίου, που ορίστηκε για την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008 και θα πραγματοποιηθεί στην πρ. Σχολή Ευελπίδων, στο Κτίριο 13, αίθουσα 2, στις 9.00 το πρωί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: