16 Δεκ 2008

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ




ΜΗΝ ΜΑΔΑΤΕ ΤΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ…


Η Μαργαρίτα Καραβασίλη πρώην Γενική Επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος δικάζεται μετά από μήνυση του αντικαταστάτη της κ. Γιάννη Δερμιτζάκη, κατηγορούμενη για συκοφαντική δυσφήμιση, με αφορμή τις δηλώσεις της σε δύο εφημερίδες, το Νοέμβριο του 2007, για το θέμα της ρύπανσης του Ασωπού ποταμού και των υπόγειων νερών της περιοχής. Η δίκη της αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη 11/12/08 με τις καταθέσεις δύο μαρτύρων υπεράσπισης και την απολογία της κατηγορούμενης.

Η Μ. Καραβασίλη αντικαταστάθηκε ή καλύτερα «καθαιρέθηκε» τον Ιούλιο του 2005 με απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά με τη δικαιολογία κομματισμού της και ξεσηκώνοντας τότε αντιδράσεις από ΜΚΟ και φορείς πολιτών, καθώς η Μ. Καραβασίλη στο περιορισμένο διάστημα της θητείας της είχε καταφέρει να υπηρετήσει με τον καλύτερο τρόπο τον ανεξάρτητο ελεγκτικό χαρακτήρα της Υπηρεσίας την οποία διηύθυνε, συγκρουόμενη με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.

Σχετικά με τη δίκη της Μαργαρίτας αξίζει να σημειωθούν τα ακόλουθα:
Οι μάρτυρες κατηγορίας ήταν όλοι νυν συνάδελφοι-υφιστάμενοι του κατήγορου κ. Δερμιτζάκη στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ).

Στις καταθέσεις τους προσπάθησαν να υποστηρίξουν ότι "η ΕΥΕΠ παράγει σημαντικό έργο με συστηματικούς ελέγχους στην περιοχή του Ασωπού και εισηγούμενη πρόστιμα σε όσες βιομηχανίες δεν τηρούν τους περιβαλλοντικούς όρους."

Αυτό που τελικά δεν κατάφεραν να εξηγήσουν είναι γιατί οι έλεγχοι είχαν στην ουσία σταματήσει από το 2005 έως το 2007, και ξεκίνησαν ξανά μόνο όταν ήρθε στην επιφάνεια το πρόβλημα της ρύπανσης στις περιοχές του Ασωπού μετά από ενεργοποίηση κατοίκων της περιοχής κι ακόμα γιατί το πρόβλημα της ρύπανσης στα επιφανειακά/υπόγεια νερά μεγαλώνει όταν οι βιομηχανίες – όπως λένε- "συμμορφώνονται με τους περιβαλλοντικούς όρους" και δεν απορρίπτουν τα απόβλητα τους στον Ασωπό ή – εντελώς εγκληματικά - κατευθείαν στα υπόγεια νερά;

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που έχει αποκαλυφθεί στη δίκη αλλά και στο περιθώριο αυτής είναι ότι η Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος είναι πλέον υποτελής στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ και αυτό στην ουσία καταργεί τον ανεξάρτητο ελεγκτικό της ρόλο.

Η κριτική της κ. Καραβασίλη για την αδράνεια και αδιαφορία που έδειξε το ΥΠΕΧΩΔΕ στο σοβαρό πρόβλημα ρύπανσης του Ασωπού, είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρη από ποτέ, καθώς το πρόβλημα της ρύπανσης του Ασωπού και των υπόγειων νερών της περιοχής όχι μόνο δεν έχει περιοριστεί αλλά διαρκώς μεγαλώνει.

Είναι αυτονόητο ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι συμπαραστεκόμαστε στη Μαργαρίτα και θεωρούμε ότι κατά τη διάρκεια της δίκης της αποκαλύφθηκε σε μεγάλο βαθμό η ανικανότητα της Διοίκησης να επιβάλλει την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Μαρία Βιτωράκη
Θεματική Ομάδα «Περιβάλλον»- Οικολόγοι Πράσινοι

mariavitoraki@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: