9 Δεκ 2008

Τας χορδάς ας αλλάξωμεν … άλλα σύρματα δώτε








ΠANEΠIΣTHMIO AIΓAIOY

ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Ανοιχτή Επιστολή Κοσμήτορα και Προέδρων Τμημάτων
Ρόδος, 8 Δεκεμβρίου 2008

«Τας χορδάς ας αλλάξωμεν … άλλα σύρματα δώτε»
(Ανδρέας Κάλβος, Ωδές, Εις Μούσας)

Πενθούμε με οδύνη το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου, στην πρωτεύουσα της χώρας, στο κέντρο των Αθηνών. Ας προσπαθήσουμε, μέσα από την οδύνη, να αλλάξουμε τη μοίρα που έγινε η ανεπάρκειά μας.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούσαμε να καλλιεργείται συστηματικά η εφιαλτική εκδοχή μιας κοινωνίας που μισεί το μέλλον της, που κενώνει το πνευματικό και εθνικό περιεχόμενο της πολιτικής της ύπαρξης.

Στοχοποιήθηκαν τα Πανεπιστήμια και η νεολαία. Η κοινωνία τα υποβάθμισε, αποπροσανατολίστηκε και έγινε πολύ ευέξαπτη μόνο με τις οργισμένες αντισυμβατικές δράσεις ορισμένων φοιτητών μας
Παρατηρούσαμε…

Ύβρεις και μίσος κατά των πνευματικών ανθρώπων και θεσμών επειδή αντιστέκονται στην αγοραία τάξη της καπατσοσύνης, στην απατηλή λάμψη της φευγαλέας τηλεοπτικής αλαζονείας, στην κενότητα νοημάτων και συναισθημάτων.

Στιγματισμός και μίσος κατά των νέων που σπουδάζουν, εργασιακή απαξίωση των νέων που εργάζονται, γελοιοποίηση όσων διαφέρουν και τολμούν να δηλώνουν τη διαφορά τους.
Γνωρίζουμε από καιρό πως η φονική εκδοχή της καταστολής είναι το αναμενόμενο ή σχεδιαζόμενο επόμενο στάδιο μιας αλλοτριωμένης ένοπλης μηχανής. Μετά την αλαζονική υποκρισία, μετά την κλοπή και την ατιμωρησία, ο χρόνιος κρατικός ιλεγκαλισμός εισήλθε στο ύστατο σύνορο της δημοκρατίας.

Οι νέοι και οι νέες αντιδρούν δυναμικά, οι πολίτες ανησυχούν. Η κοινωνία έχει ανάγκη να πενθήσει, να αναστοχαστεί, να αναζητήσει διεξόδους.

Ο ακαδημαϊκός χώρος είναι ο τόπος της καλλιέργειας των ιδεών, της αναζήτησης της προόδου, της κριτικής σκέψης, της επιστημονικής ανακάλυψης. Ο τόπος της μη καταστολής, της ελευθερίας της έκφρασης, της δημιουργίας.

Τα πανεπιστήμια πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά. Παρά τη σκληρή και άδικη πολιτική και επικοινωνιακή επίθεση που θα υφίστανται. Παράλληλα με τις κινητοποιήσεις του φοιτητικού κινήματος, με την απεργιακή κινητοποίηση των διδασκόντων και διδασκουσών και με την ουσιαστική συμμετοχή του διοικητικού προσωπικού.

Τα Πανεπιστήμια πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά. Το επικίνδυνο είναι να κλείσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: