18 Δεκ 2008

Την πλήρωσε η καταγγέλλουσα

Της ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΞΥΝΟΥ

«Η δίκη είναι πολιτική. Είναι μια δίκη για τον Ασωπό», ανέφερε η πρώην γενική επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, Μαργαρίτα Καραβασίλη, που απολογήθηκε χθες ενώπιον του 6ου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθήνας, λίγο πριν από το τέλος της δίκης σε βάρος της για «συκοφαντική δυσφήμηση διά του Τύπου».

Προς επιβεβαίωση αυτού η Μαργαρίτα Καραβασίλη, η οποία δικάζεται έπειτα από μήνυση του νυν γενικού επιθεωρητή κ. Δερμιτζάκη, με αφορμή τοποθετήσεις της σε εφημερίδες (όπως και στην «Ε») σχετικά με προβλήματα που αντιμετώπισε ασχολούμενη με τεράστια περιβαλλοντικά θέματα, κατέθεσε μια σειρά στοιχείων για το ζήτημα του Ασωπού, σύμφωνα με τα οποία:

* «Το κράτος δεν προχωρούσε όσο χρειαζόταν, ενώ οι βιομηχανίες της περιοχής χαλάρωναν τα μέτρα τους».

* Οι έλεγχοι ατόνησαν το 2005. Το πρώτο εξάμηνο του 2004 πραγματοποιήθηκαν δέκα έλεγχοι σε μονάδες, από τις οποίες μία μόνο βιομηχανία δεν είχε παραβάσεις. Τους επόμενους 18 μήνες, δηλαδή το δεύτερο εξάμηνο του ίδιου χρόνου και μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου του 2005, έγιναν συνολικά δύο έλεγχοι.

* Οι εντολές της στην υπηρεσία -ώς τότε γενική επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος- ήταν να πραγματοποιούνται μία ή δύο επισκέψεις τον μήνα στον Ασωπό. Οπως υποστήριξε και χθες η κατηγορούμενη, αυτό δεν έγινε ποτέ.

* Ακόμα και ανακοίνωση της υπηρεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ τον Νοέμβριο του 2007 αποδεικνύει ότι «ο ποιοτικός έλεγχος στον Ασωπό δεν ήταν αυτός που θα έπρεπε να γίνεται σε σχέση με τη σημασία του ζητήματος. Δεν έλεγξαν μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, ενώ επεβλήθησαν πρόστιμα "ρουτίνας", όπως για έλλειψη αδείας, και όχι για το εξασθενές χρώμιο».

Οσο για την υπόθεση του Lagonissi Grand Resort, ανέφερε ότι «ο κ. Βωβός πίστευε ότι θα τον υποδεχόμασταν με κόκκινα χαλιά. Μάλιστα, στη συνάντησή μας έφερε και τους δικηγόρους του για να φτιάξουμε μαζί το πόρισμα, το οποίο μου ζήτησε να το έχω έτοιμο σε τρεις μέρες. Φυσικά, εγώ έκανα το δικό μου πόρισμα».

Για τον μηνυτή της κ. Δερμιτζάκη κατέθεσε ότι ποτέ δεν παραβίασε το καθήκον του και ότι η ίδια δεν είχε σκοπό να τον προσβάλει: «Υπήρχε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο πάνω στο οποίο έδωσα αυτές τις συνεντεύξεις. Να ενημερώσω, να συμμετάσχω στον δημόσιο διάλογο όπως τόσοι άλλοι και να υποδείξω κάποιες προτάσεις γνωρίζοντας την αγωνία των κατοίκων στην περιοχή του Ασωπού και έχοντας επαφές με τους τοπικούς συλλόγους. Μην ξεχνάτε ότι συντελούνταν η έκρηξη ενός περιβαλλοντικού εγκλήματος, μια μοναδική ζημιά για την Ελλάδα».

Ο εισαγγελέας πρότεινε κατά την αγόρευσή του την απαλλαγή της κατηγορουμένης στις περιπτώσεις των συνεντεύξεων όπου δεν αναφέρεται επακριβώς το όνομα του κ. Δερμιτζάκη αλλά η υπηρεσία και την ενοχή της για τρία σημεία κατά τα οποία γίνεται αναφορά στο συγκεκριμένο πρόσωπο που θίγεται.

Αργά χθές το βράδυ, το δικαστήριο έκρινε αθώα τη Μαργαρίτα Καραβασίλη για εννέα από τα δώδεκα σημεία των συνεντεύξεων, τα οποία είχαν συμπεριληφθεί στο κατηγορητήριο, και ένοχη για τρία, όπου δηλαδή γινόταν αναφορά του ονόματος του κ. Δερμιτζάκη.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο έκανε δεκτό το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου και επέβαλε ποινή φυλάκισης πέντε μηνών.

Παράλληλα, έκανε δεκτό το αίτημα υπεράσπισης να διαβιβαστούν τα πρακτικά της δίκης στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θηβών για διερεύνηση περιβαλλοντικών αδικημάτων από τις βιομηχανίες της περιοχής.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/12/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: