21 Ιαν 2009

Διέξοδο χωρίς Βωβό δίνει το ΣτΕ στον ΠAO


Μετά από τα γυάλινα κτίρια και τις "βωβοπόλεις", που πρώτος λάνσαρε ο γνωστός επιχειρηματίας, αλλά και μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες να κατασκευάσει συγκρότημα παραθεριστικών κατοικιών στην Πουνταζέζα Λαυρεωτικής (ανακλήθηκε η οικοδομική άδεια από το ΣτΕ) ΤΩΡΑ το mall!
Για περισσότερα διαβάστε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ http://www.facebook.com/ext/share.php?sid=59997573104&h=aV7Em&u=cb-jS

Διέξοδο χωρίς Βωβό δίνει το ΣτΕ στον ΠAO
Tου Γιωργου Λιαλιου

Η κατασκευή του γηπέδου και τα σχέδια της διπλής ανάπλασης δεν παρεμποδίζονται από την αναστολή των οικοδομικών εργασιών στο εμπορικό κέντρο της εταιρείας «Μπάμπης Βωβός Α. Ε.» στον Βοτανικό.
Αυτό τονίζει στο σκεπτικό της απόφασής του το Tμήμα Aναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, εκτιμώντας ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη -ΠΑΕ Παναθηναϊκός και Δήμος Αθηναίων- μπορούν να προχωρήσουν στην έκδοση των απαραίτητων οικοδομικών αδειών. Το ΣτΕ αποφεύγει να κρίνει τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου για τη διπλή ανάπλαση, άρα και το μέλλον του γηπέδου, θέμα που θα κριθεί τον Μάρτιο. Τα επιχειρήματα της απόφασης είναι τα εξής:

1. Απορρίπτει το επιχείρημα της ΠΑΕ ότι η αναστολή των οικοδομικών εργασιών στο ΟΤ 45 (για την ανέγερση του εμπορικού κέντρου της «Μπάμπης Βωβός Α. Ε.») θα έχει ως αποτέλεσμα τη ματαίωση της μετεγκατάστασης του Παναθηναϊκού. «Αντιθέτως, η αναστολή εκτελέσεως των προσβαλλομένων πράξεων ουδόλως εμποδίζει την πρόοδο της διαδικασίας για την έκδοση των αναγκαίων διοικητικών πράξεων που ο νόμος προβλέπει για τη δημιουργία υπερτοπικού πόλου».
Με το επιχείρημα αυτό το ΣτΕ ξεκαθαρίζει ότι ο δρόμος για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός και τον Δήμο Αθηναίων είναι ανοιχτός, προκειμένου να υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την έκδοση οικοδομικής άδειας. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έχει επανειλημμένως επιπλήξει την ΠΑΕ ότι δεν έχει προχωρήσει στην κατάθεση του σχετικού φακέλου στο υπουργείο, παρά την ετοιμότητα την οποία δημοσίως δηλώνει.

2. Απορρίπτει τον ισχυρισμό της ΠΑΕ Παναθηναϊκός ότι η αναστολή των εργασιών στο εμπορικό κέντρο Βωβού συνεπάγεται την αναστολή εκτέλεσης του νόμου για τη διπλή ανάπλαση. Oπως αναφέρει, ο νόμος 3481/06 «επιτρέπει, αλλά δεν επιβάλλει την οικοδόμηση του ΟΤ 45».

3. Εκτιμά ότι αν επιτραπεί η ανέγερση κτιρίου 69.100 τ. μ. της εταιρείας «Μπάμπης Βωβός Α. Ε.» θα δημιουργηθούν τετελεσμένα.

4. Απορρίπτει το επιχείρημα του Δήμου Αθηναίων ότι η εταιρεία «Μπάμπης Βωβός Α. Ε.» θα ανακαλέσει την παραχώρηση της γης για τη δημιουργία του γηπέδου. Oπως σημειώνει, η εταιρεία δεν έχει τέτοιο δικαίωμα πριν κριθεί η κύρια προσφυγή (δικάσιμος έχει οριστεί στις αρχές Μαρτίου) και σε αντίθετη περίπτωση θα είναι παράνομη!

5. Καταλήγει ότι «δεν προκύπτουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος που να υπαγορεύουν την επείγουσα εφαρμογή των οριζομένων στον ν. 3481/2006».

Οι πρώτες αντιδράσεις από την απόφαση ήταν αρκετά διφορούμενες.
«Το ΣτΕ δεν παίρνει ακόμη θέση για τη συνταγματικότητα του νόμου για τη διπλή ανάπλαση, θέμα που θα κρίνει την τύχη του γηπέδου», εκτιμούν έμπειροι νομικοί.
«Η απόφαση δεν μας δίνει πειστικά επιχειρήματα γιατί η διπλή ανάπλαση και η κατασκευή του εμπορικού κέντρου δεν είναι αλληλένδετα», δηλώνει στην «Κ» ο νομικός εκπρόσωπος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός κ. Σταύρος Καραγεωργίου.
«Oλες οι αναγκαίες πράξεις (σ. σ. για την έκδοση οικοδομικής άδειας) βασίζονται σε ένα master plan, που με τη σειρά του βασίζεται στο σύνολο του νόμου. Δεν μπορεί ο Παναθηναϊκός να εφαρμόσει το νόμο κατά το ήμισυ.
Ωστόσο, το ΣτΕ μας υποδεικνύει μια πιθανή διέξοδο: λέει ότι οι λόγοι δημοσίου συμφέροντος δεν αποδεικνύονται επαρκώς.
Επομένως, αν αιτιολογηθούν καλύτερα, θα αλλάξει και η στάση του δικαστηρίου».
Υψηλόβαθμα στελέχη του ΥΠΕΧΩΔΕ, πάντως, σχολίαζαν χθες στην «Κ» ότι πλέον δεν απαιτείται άλλη κρατική παρέμβαση. «Είναι αποκλειστικά δική τους ευθύνη αν τώρα δεν υποβάλουν φάκελο για την έκδοση οικοδομικής άδειας», ανέφεραν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: