29 Ιαν 2009

«Καίμε» περισσότερο για θέρμανση απ΄ ό,τι η Φινλανδία

από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", 24-01-2009 http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4498347 ΡΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΑΡΗΣ ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ

Η οικιακή κατανάλωση αντιπροσωπεύει το 40% της συνολικής ενεργειακής δαπάνης ενώ ευθύνεται για το 40% των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα

«Αιμορραγούν» ενεργειακά τα ελληνικά σπίτια, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος. Πέρα από το ότι κατέχουν τα πρωτεία στην κατανάλωση ενέργειας για σκοπούς θέρμανσης στην Ευρώπη των 15, οι ελληνικές κατοικίες σημείωσαν κατά τη 15ετία 1990- 2005 και τη μεγαλύτερη αύξηση στη χρήση ενέργειας- συμπεριλαμβανομένου και του ηλεκτρικού ρεύματος.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος με τίτλο «Ενέργεια και περιβάλλον 2008», οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν το 2005 εντός του σπιτιού τους 62,5% περισσότερη ενέργεια απ΄ ό,τι το 1990. Την ίδια ώρα, η μέση αύξηση κατανάλωσης ενέργειας στην Ευρώπη των 15 δεν υπερέβαινε το 15%. Μάλιστα, χώρες με πιο ψυχρό κλίμα όπως η Ολλανδία και η Φινλανδία σημείωσαν κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μείωση κατανάλωσης της τάξεως του 5% με 15%. Όσον αφορά στην ενέργεια για θέρμανση, οι Έλληνες ξόδεψαν κατά τις κρύες ημέρες του 2005 περίπου 22 κιλά ισοδύναμου πετρελαίου για τη θέρμανση κάθε τετραγωνικού μέτρου των σπιτιών τους, ενώ ο μέσος όρος των 15 ευρωπαϊκών χωρών έφτανε τα 14 κιλά σε μέσες ευρωπαϊκές κλιματικές συνθήκες.

Αποτέλεσμα αυτής της κατασπατάλησης ενέργειας είναι το γεγονός ότι οι ελληνικές κατοικίες κατέχουν τα πρωτεία και στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, όπως καταγράφεται και στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.

Στον αντίποδα της Ελλάδας βρίσκεται η Γερμανία: μέσα σε 12 χρόνια- από το 1990 έως το 2002- κατάφερε να μειώσει κατά 7% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την ενεργειακή κατανάλωση στον οικιακό τομέα.

Χωρίς μόνωση.

"Η ενεργειακή σπατάλη στην Ελλάδα οφείλεται σε δύο λόγους: τα περισσότερα κτίρια δεν έχουν την κατάλληλη μόνωση με αποτέλεσμα να χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να θερμανθούν ή να ψυχθούν, ενώ σημαντικό μερίδιο έχει και η αύξηση του βιοτικού επιπέδου.

Μέχρι τη δεκαετία του 1990, για πολλούς Έλληνες ο κλιματισμός ήταν πολυτέλεια- σήμερα είναι ο κανόνας. Όμως λόγω των ελλείψεων που παρουσιάζονται στη μόνωση των κτιρίων πρέπει να ξοδεύουμε περισσότερη ενέργεια για να επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία», λέει στα «ΝΕΑ» ο δρ Κωνσταντίνος Μπαλαράς, διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Χαρακτηριστικό της σπατάλης είναι ότι η ετήσια κατανάλωση των ελληνικών κτιρίων υπολογίζεται στο 40% της συνολικής ενέργειας που καταναλώνεται και ευθύνεται για το 40% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της Ελλάδας. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το 1990, το 95% των εξωτερικών τοίχων, το 99% των πατωμάτων, το 87% των οροφών των πιλοτών και το 70% των στεγών δεν είχαν θερμική μόνωση. Επιπλέον, το 98% των παραθύρων δεν είχαν διπλό τζάμι και το 96% των σωλήνων για τα καλοριφέρ δεν είχαν μονωτικό κάλυμμα.

Σημειώνεται δε ότι περίπου 3,3 εκατομμύρια μονοκατοικιών και διαμερισμάτων πολυκατοικιών έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1990, ενώ έως σήμερα κατασκευάστηκαν 1,5 εκατομμύριο επιπλέον.

Η λύση.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, υπάρχουν τρόποι για να εξοικονομηθεί ενέργεια στα σπίτια, χωρίς μάλιστα να αναγκαστούν οι ιδιοκτήτες τους να ξοδέψουν μεγάλα χρηματικά ποσά: από στεγανοποίηση ανοιγμάτων που κοστίζει από 20 ευρώ ανά κατοικία και τοποθέτηση σκιάστρων και ανεμιστήρων αντί αιρ-κοντίσιον, έως εγκατάσταση θερμοστάτη και τοποθέτηση λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης. Η ενέργεια δε που μπορεί να εξοικονομηθεί κυμαίνεται από 2% έως και 60%- ανάλογα με τις βελτιώσεις που είναι διατεθειμένοι οι ιδιοκτήτες να κάνουν στις κατοικίες τους.

Η έλλειψη μόνωσης αποτελεί σύμφωνα με τους ειδικούς την κύρια αιτία της ενεργειακής σπατάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: