30 Ιαν 2009

Ανοίγουν δρόμο για άλωση της Πάρνηθας








Με ένα νέο προεδρικό διάταγμα, που θεσμοθετήθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου, φαίνεται πως ξεκινά το «ξήλωμα» του καθεστώτος προστασίας του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας.

Τον Ιούλιο του 2007, μέσα στο βαρύ κλίμα που είχε δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη με τον αφανισμό δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων πολύτιμου ελατοδάσους, ο κ. Σουφλιάς είχε υποχρεωθεί να προωθήσει ένα νομοθέτημα που είχε «ξεχάσει» στα συρτάρια του πάνω από έναν χρόνο και μάλιστα λαμβάνοντας υπόψη του τις αυστηρές παρατηρήσεις του ΣτΕ.
Η πιο μεγάλη παραβίαση πάντως γίνεται στην πράξη, αφού αποδεδειγμένα συνεχίζουν να «ξεφυτρώνουν» μεζονέτες στον προστατευόμενο δρυμό και μάλιστα σε ζώνες που με το ισχύον διάταγμα απαγορεύεται η κατασκευή κατοικιών. Επιτρέπονται πάντως τα ...αναψυκτήρια.


ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΝΟ ΛΙΟΣΑΤΙ ΤΩΝ ΑΦΙΔΝΩΝ

Παράνομες κατατμήσεις και άδειες - εξπρές για βίλες

Παράνομες κατατμήσεις δασικής γης και άδειες που εκδόθηκαν μέσα σε μία εβδομάδα (!) είναι το κοινό σημείο αναφοράς για εννέα βίλες που «ξεφυτρώνουν» στην τοποθεσία Βορεινό Λιοσάτι των Αφιδνών, βόρεια της Δροσοποπηγής. Πρόκειται για ζώνη όπου, με βάση το διάταγμα του 2007, για την προστασία της Πάρνηθας, δεν επιτρέπεται να χτιστούν κατοικίες.


Ακολούθησαν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ που εντόπισαν και τις υπόλοιπες οικοδομές, προχώρησαν σε διακοπή οικοδομικών εργασιών και παρέπεμψαν τον φάκελο στον εισαγγελέα. Εισηγήθηκαν επίσης προς τις υπηρεσίες της νομαρχίας Ανατολικής Αττικής την επιβολή προστίμων 80.000 ευρώ για περιβαλλοντική επιβάρυνση, αφού το θέμα των αυθαιρεσιών στις οικοδομές ανήκει στην αρμοδιότητα της πολεοδομίας. Η ουσία είναι ότι πιο σημαντικό πνεύμονα πρασίνου στο Λεκανοπέδιο, και με διάφορα «παραθυράκια», με τα οποία κάποιοι καταφέρνουν να ξεφεύγουν, «φυτεύουν» πάνω από 1.100 τετραγωνικά μπετόν και προκαλούν ανεπανόρθωτη βλάβη στο περιβάλλον.


Πάρκο «Ακρόπολις»: Προσφυγή της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής στο ΣτΕ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγει η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής κατά του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο επιτρέπεται η εγκατάσταση του τεχνολογικού πάρκου «Ακρόπολις» σε έκταση 216 στρεμμάτων στην περιοχή των Αφιδνών.

Το νομαρχιακό συμβούλιο έχει απορρίψει από καιρό τη χωροθέτηση του πάρκου, με το σκεπτικό της επιβάρυνσης με επιπλέον τσιμέντο 110.000 τ.μ. και μάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση.

Το οξύμωρο είναι ότι η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής από τη μία μιλά για τους κινδύνους του μπετόν και από την άλλη μαζί με τέσσερις δήμους της βόρειας πλευράς της Πάρνηθας (Αυλώνα, Αφίδνες, Πολυδένδρι, Μαλακάσα) έχουν στραφεί εναντίον της θέσπισης των νέων ρυθμίσεων για την προστασία της περιοχής, προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητώντας να «χαλαρώσουν» οι όροι πολεοδόμησης περιοχών του δρυμού!

Δεν υπάρχουν σχόλια: