27 Ιαν 2009

Η Ελλάδα κλείνει τα μάτια και επιμένει «βρώμικα»

Δελτίο Τύπου, 26 Ιανουαρίου 2009

Τη στιγμή που ρυπογόνοι κολοσσοί, όπως η γνωστή σε όλους γερμανική RWE, εξαγγέλλουν την αναστολή των επενδύσεων τους σε μονάδες λιγνίτη ή λιθάνθρακα, η Ελλάδα επιμένει βρώμικα, τονίζει σε σημερινή της ανακοίνωση η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς.

Ο κ. Γιοχάνες Λαμπέρτζ, πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της μεγαλύτερης εταιρίας ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη, της γερμανικής RWE, ανήγγειλε την αναστολή των επενδύσεων της εταιρίας σε νέες μονάδες άνθρακα από το 2013 και έπειτα, λόγω απαγορευτικού κόστους. Η είδηση που μεταδόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, από το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones, έκανε το γύρο του κόσμου. «Οι δηλώσεις του προέδρου της RWE δείχνουν με εύγλωττο τρόπο το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί η συνεχιζόμενη χρήση των στερεών καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή» σημειώνει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος εκστρατειών του WWF Ελλάς.

Πρόκειται για μια δήλωση ιδιαίτερα σημαντική, που αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία γιατί προέρχεται από τα χείλη του προέδρου μιας εταιρίας που δεν φημίζεται για τις περιβαλλοντικές της επιδόσεις. Η RWE είναι η πλέον ρυπογόνος ευρωπαϊκή εταιρία, ενώ σύμφωνα με έρευνα του διεθνούς WWF, σε αυτήν ανήκουν οι 4 από τις 10 πιο ρυπογόνες μονάδες ηλεκτρισμού της Ευρώπης. Είναι εξάλλου ακόμα νωπές οι μνήμες από την ανεπιτυχή προσπάθεια της RWE να κατασκευάσει -σε συνεργασία με τη ΔΕΗ- μια μονάδα λιθάνθρακα τεράστιας ισχύος (1600 MW) στην Καβάλα ή τον Αλμυρό.

Το τελευταίο διάστημα, μετά την ψήφιση του νέου νομοθετικού πακέτου μέτρων της ΕΕ για μείωση των εκπομπών, εντείνονται οι διεργασίες για απεξάρτηση από τα στερεά ορυκτά καύσιμα. Το νέο σύστημα εμπορίας ρύπων που επιβάλλει την πλήρη δημοπράτηση των εκπομπών στις εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής, και η ανωριμότητα των τεχνικών δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, ανάγκασαν την βρετανική κυβερνητική επιτροπή για την κλιματική αλλαγή να παραθέσει την άποψη ότι «έως το 2020 οι μονάδες άνθρακα θα είναι ασύμφορες οικονομικά, ακόμα κι αν δεν ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την κλιματική αλλαγή».

Σε πλήρη αντίθεση με τα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα, το Υπουργείο Ανάπτυξης έδωσε πρόσφατα άδεια στην εταιρία ΤΕΡΝΑ για την κατασκευή της πρώτης ιδιωτικής μονάδας λιγνίτη στη Φλώρινα, ενώ η ΔΕΗ εξακολουθεί να πιέζει για κατασκευή μονάδων λιθάνθρακα στο Αλιβέρι και τη Λάρυμνα. Σύμφωνα με το WWF Ελλάς, τόσο ο λιθάνθρακας όσο και ο λιγνίτης που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί από την ΤΕΡΝΑ, είναι καύσιμα εισαγόμενα, που θα διευρύνουν ακόμα περισσότερο την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας. Αντιθέτως, όπως τονίζει η περιβαλλοντική οργάνωση, η έγκαιρη στροφή στην εξοικονόμηση ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές αποτελούν τις πλέον ενδεδειγμένες λύσεις για την κάλυψη των αναγκών, την ενεργειακή ανεξαρτησία και τη μείωση των εκπομπών. Σύμφωνα με τη νέα επιστημονική έκθεση της οργάνωσης «Λύσεις για την κλιματική αλλαγή: όραμα βιωσιμότητας για την Ελλάδα του 2050», η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να τονώσει την οικονομία και να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της, χωρίς τη χρήση εισαγόμενου λιγνίτη και λιθάνθρακα.

«Με λύπη βλέπουμε τη χώρα μας να επιμένει σε ‘βρώμικες’ μονάδες, όταν η ανεπτυγμένη Ευρώπη γυρίζει την πλάτη στα στερεά καύσιμα. Το WWF Ελλάς έχει αποδείξει ότι υπάρχουν λύσεις για την Ελλάδα, αλλά σε αυτές δεν συγκαταλέγεται ο εισαγόμενος λιγνίτης και ο λιθάνθρακας. Καλούμε τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης να κάνει σαφές προς όλους ότι δεν θα δώσει άδεια ηλεκτροπαραγωγής σε τέτοιες μονάδες» καταλήγει ο Αχιλλέας Πληθάρας. Το WWF Ελλάς, ενόψει ευρωεκλογών, απέστειλε επιστολή στους πολιτικούς αρχηγούς ζητώντας ενημέρωση για τις θέσεις τους σχετικά με το ενδεχόμενο εισαγωγής του λιθάνθρακα στο ενεργειακό μίγμα.

Περισσότερες πληροφορίες:Αχιλλέας Πληθάρας, Υπεύθυνος εκστρατειών πολιτικής WWF Ελλάς, 210 3314893, 6974029295, a.plitharas@wwf.gr

Σημειώσεις προς συντάκτες:
Δείτε την έκθεση του WWF Ελλάς: «Λύσεις για την κλιματική αλλαγή: όραμα βιωσιμότητας για την Ελλάδα του 2050»: www.wwf.gr/climate

Οι δηλώσεις του Προέδρου της RWE, μπορούν να βρεθούν στην ιστοσελίδα της Wall Street Journal: http://online.wsj.com/article/BT-CO-20090121-702109.html

Τα πορίσματα της βρετανικής κυβερνητικής επιτροπής για την κλιματική αλλαγή μπορούν να βρεθούν εδώ: http://www.theccc.org.uk/reports/

Δείτε εδώ σχετικά με την έκθεση «Dirty Thirty» και τις επιδόσεις της ΔΕΗ:
http://climate.wwf.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1

Δείτε εδώ τις επιστολές προς τους πολιτικούς αρχηγούς:
http://climate.wwf.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=151

Δεν υπάρχουν σχόλια: