29 Ιαν 2009

Και πάλι πυρηνική ενέργεια. Όχι ευχαριστώ. Δεν θα πάρω!


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ των βουλευτών Μιχάλη Παπαγιαννάκη και Νίκου Τσούκαλη, σχετικά με το πόρισμα της Ακαδημίας Αθηνών επί του θέματος της Πυρηνικής Ενέργειας και των Ενεργειακών Αναγκών της Ελλάδος.


Δυσάρεστη αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή ανακοίνωση (28/01/2009) των πορισμάτων της Ομάδας Εργασίας της Ακαδημίας Αθηνών επί του θέματος της Πυρηνικής Ενέργειας και των Ενεργειακών Αναγκών της Ελλάδος. Πριν λίγους μήνες παρουσιάστηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο Μακροχρόνιος Ενεργειακός Σχεδιασμός. Βασικές αρχές του σχεδιασμού, όπως επισημαίνεται στον πρόλογο της έκθεσης, είναι να διασφαλιστεί ο μακροχρόνιος ενεργειακός εφοδιασμός της εσωτερικής αγοράς, η προστασία του περιβάλλοντος, η ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη και η ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Από την έκθεση αυτή προκύπτει ότι μπορούν να πληρωθούν οι αρχές αυτές χωρίς τη χρήση πυρηνικής ενέργειας. Μάλιστα, η πυρηνική ενέργεια απορρίπτεται από την έκθεση για λόγους κυρίως κοινωνικούς.

Για τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς οι λόγοι απόρριψης της πυρηνικής ενέργειας είναι ήδη γνωστοί και μάλιστα στην πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας και όχι όπως υποστηρίζει μία «μικρή αλλά σκεπτόμενη μειοψηφία» ότι τάχα ολόκληρη η ελληνική κοινωνία «στρουθοκαμηλίζει».

Μας εξέπληξε λοιπόν που το Ανώτατο Πνευματικό Ίδρυμα της χώρας, η Ακαδημία Αθηνών, απασχόλησε τη 15μελή επιτροπή ενέργειας των έγκριτων καθόλα επιστημόνων για να μελετήσει το θέμα «Πυρηνική Ενέργεια και Ενεργειακές Ανάγκες της Ελλάδος». Μας εξέπληξε ο τίτλος και ως γνωστόν το περιεχόμενο του θέματος σχεδόν προκαθορίζει και τις διαπιστώσεις, τα συμπεράσματα και τις εισηγήσεις.

Βασική μας απορία είναι γιατί το ερώτημα - θέμα προς την Επιτροπή ήταν «Πυρηνική Ενέργεια και Ενεργειακές Ανάγκες της Ελλάδος» αντί του επιστημονικά ορθού «Εθνικός Μακροχρόνιος Ενεργειακός Σχεδιασμός».

Ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός πρέπει να δείχνει το δρόμο για δομικές αλλαγές στο σημερινό ενεργοβόρο μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας και θα πρέπει να συνδυάζει επιστημονικές, περιβαλλοντικές, αλλά και κοινωνικές και πολιτικές παραμέτρους. Εντύπωση μας προκαλεί η μη αναφορά στο μεγαλύτερο κοίτασμα ενέργειας δηλαδή αυτό της εξοικονόμησης καθώς και η μη αναφορά των υποχρεώσεων της χώρας (Κιότο και ΕΕ) για εξοικονόμηση και ΑΠΕ.

Σαν κόμμα, ούτε κατά διάνοια δεν παρεμβαίνουμε ή υποβάλλουμε θέσεις και απόψεις επί των επιστημονικών θεμάτων. Ο προβληματισμός και η έρευνα είναι ελεύθερα και επιδιωκόμενα. Αυτό το οποίο όμως δεν θα ανεχθούμε πολιτικά, είναι η αντιστροφή των ρόλων αυτών και η υπαγόρευση πολιτικών αποφάσεων μέσω υπαγορευμένων επιστημονικά εισηγήσεων. Γιατί πώς αλλιώς μπορεί να εκληφθεί το τελευταίο των συμπερασμάτων: «Να αρχίσει η προετοιμασία των αναγκαίων μελετών, νομοθεσιών και υποδομών, ώστε η χώρα να είναι, «εν δυνάμει» έτοιμη για την όποια επιλογή» καθώς και η δεύτερη εισηγητική πρόταση για: «Θεώρηση από τους αρμοδίους κρατικούς φορείς ένταξης της πυρηνικής επιλογής στον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της Ελλάδος» .

Εμείς έχουμε ταχθεί αναφανδόν κατά της χρήσης πυρηνικής ενέργειας. Την απορρίπτουμε για λόγους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και οικονομικοτεχνικούς.
29/01/2009

2 σχόλια:

Συμπαράταξη Bοιωτών για το Περιβάλλον είπε...

Δεν είναι η πρώτη φορά που ανοίγει το θέμα, τον τελευταίο χρόνο διαρκώς επανέρχεται απο επίσημα χείλη.

Aπο προηγούμενη ανάρτηση μας αντιγράφω:

Ας ξανασκεφτούμε γιατί όχι στην πυρηνική ενέργεια

- Δεν είναι καθαρή: τα πυρηνικά απόβλητα μένουν ενεργά για εκατομμύρια χρόνια και αποδεικνύεται καθημερινά ότι διεισδύουν στο χώμα, το νερό και τον αέρα όσο καλά και αν αποθηκευτούν. Κάθε πυρηνικός αντιδραστήρας έχει διάρκεια ζωής μόνο 30 χρόνια αλλά γίνεται ο ίδιος ένα φοβερό πυρηνικό απόβλητο για εκατομμύρια χρόνια στην ίδια περιοχή!


- Δεν είναι ασφαλής: κίνδυνοι ελλοχεύουν απο ανθρώπινο σφάλμα, απο σεισμούς, απο αυξήσεις θερμοκρασιών, πολεμικές συρράξεις, τρομοκρατικές επιθέσεις. Χιλιάδες είναι τα περιστατικά ατυχημάτων ή διαρροών (που συχνά μένουν κρυφά). Πρόσφατα στη Γαλλία έκλεισε αντιδραστήρας στο Τρικαστεν μετά απο διαρροή αποβλήτων σε δύο ποτάμια κοντά στην Αβινιόν ενώ απαγορεύτηκε να χρησιμοποιούν το νερό στις καλλιέργειες, να κολυμπούν ή να ψαρεύουν.


- Δεν είναι ειρηνική: η βασική τεχνολογία είναι ίδια, η τροποποίηση απο ειρηνική χρήση σε πολεμικό εξοπλισμό είναι εύκολη - γιαυτό άλλωστε αντιδρούν οι ΗΠΑ στην ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας στο Ιραν (εξοπλίζουν μόνο συμμάχους τους).


- Δεν είναι "πράσινη": αποβάλλει τεράστια ποσά θερμότητας και συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη.


- Δεν είναι ανεξάντλητη: τα αποθέματα ουρανίου φθάνουν για 50 ακόμη χρόνια εαν εκπληρωθούν οι διατυπωμένες πυρηνικές φιλοδοξίες


- Είναι ακριβή : τα ποσά για το σχεδιασμό, την ανέγερση και την αποσυναρμολόγηση, την μεταφορά και αποθήκευση των αποβλήτων, τις ασφάλειες είναι μυθικά.


Ειδικά για την Ελλάδα:


- η πυρηνική ενέργεια θα παράγει μια ακόμη εξάρτηση απο εξωτερική ενεργειακή πηγή και απο διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς για το δανεισμό των τεράστιων ποσών που απαιτούνται


- σημειώνονται θερμοκρασίες υψηλές και καύσωνες που τα επόμενα χρόνια προβλέπεται να πολλαπλασιαστούν δραματικά λόγω των κλιματικών αλλαγών


- υπάρχει πολύ υψηλή σεισμογένεια


- βρισκόμαστε σε μια "θερμή" περιοχή που δεν αποκλείονται συρράξεις


- τη δεκαετία του 70 που συζητήθηκε το θέμα, υπήρξε σφοδρή αντίσταση του τεχνικού κόσμου. Αρχές του 80 σε απόρρητη έκθεση Αμερικανικής εταιρείας (Εbasco) Συμβουλου του Υπ.Ενέργειας εξετάσθηκαν 10 εναλλακτικές περιοχές και καμμία δεν κρίθηκε κατάλληλη .


Το πρόβλημα είναι μεγάλο, καθώς γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία, η Αλβανία, η Τουρκία είτε ήδη έχουν, ή σχεδιάζουν πυρηνικά εργοστάσια. Καθώς όλοι οι λόγοι που ισχύουν για την Ελλάδα ισχύουν και για τις γύρω περιοχές και καθώς η διοικητική και κοινωνική οργάνωση όλων των Βαλκανικών χωρών είναι μάλλον χαμηλού επιπέδου, η ανασφάλεια οξύνεται. Είναι ανάγκη να μπει φρένο στην άλογη ανάπτυξη πυρηνικών στα Βαλκάνια και η χώρα μας θα έπρεπε να αναλάβει πρωτοβουλία γιαυτό.

Δέσποινα Σπανούδη

Μαργαρίτα Καραβασίλη είπε...

Συμφωνώ. Πρόκειται για μια "επικείμενη" απειλή. Το θέμα έρχεται και επανέρχεται γιατί το ετοιμάζουν και θα το βρούμε σύντομα μπροστά μας! Γιαυτό, εγρήγορση. Φιλικά. Μαργαρίτα