4 Φεβ 2009

Αγνοείται η τύχη 660.000 τόνων τοξικών αποβλήτων επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία.

Το ιστολόγιο: http://enedra.blogspot.com/2009/02/blog-post_918.html αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», σύμφωνα με το οποίο "αγνοείται η τύχη 660.000 τόνων τοξικών αποβλήτων επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία, γεγονός που προκύπτει από την απλή σύγκριση των ποσοτήτων που παρήγαγαν οι ελληνικές βιομηχανίες και αυτών που αποθηκεύονταν προσωρινά κατά την περίοδο 1998-2004" και από έκθεση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, όπου προκύπτει ότι κατά τα έτη 1998, 1999 και 2000 η παραγωγή των επικίνδυνων αποβλήτων ανερχόταν σε περίπου 290.000 τόνους ανά έτος, ενώ από το 2001 έως το 2004 εκτιμάται ότι η ετήσια παραγωγή της Ελλάδας δεν ξεπέρασε τους 333.000 τόνους τον χρόνο".

Η έκθεση του ΤΕΕ αναφέρεται σε συγκεκριμμένα στοιχεία από την τριετία 1998-2000, όπου αποθηκευόταν προσωρινά το 76% των παραγόμενων αποβλήτων, ενώ από το 2001 έως το 2004 το ποσοστό προσωρινής αποθήκευσης μειώθηκε, φτάνοντας έως και το 62%.

Δηλαδή αντιλαμβανόμαστε ότι τα τοξικά απόβλητα, κατά την περίοδο 1998-2004, αποθηκεύτηκαν σε χώρους που δεν είχαν τέτοιες προδιαγραφές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα επισημαίνεται ότι στον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει υποεκτιμήσει τις ποσότητες που παράγει η Ελλάδα τουλάχιστον κατά 30%. Η μόνη πηγή πληροφόρησης του υπουργείου για τις ποσότητες αποβλήτων είναι αυτά που δηλώνουν οι βιομηχανίες. Φυσιολογικό είναι λοιπόν να έχουν δηλωθεί λιγότερα από αυτά που παράγονται, αφού το κόστος μεταφοράς ενός τόνου κυμαίνεται από 1.000 έως 2.000 ευρώ, ποσό που θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό για να αποτρέπει την παράνομη διάθεσή τους.

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ στα ΝΕΑ: Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4500301

ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

"Συνήθως τα τοξικά δίνονται σε ανειδίκευτους για να τα απομακρύνουν «όπου να ΄ναι» ότι μεγάλο μέρος τους έχει καταλήξει σε χωματερές, όπου βρίσκονται αναμεμειγμένα με τα αστικά απορρίμματα», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Ευάγγελος Γιδαράκος, διευθυντής του Εργαστηρίου Διαχείρισης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Πάντως, το σίγουρο είναι ότι οι ορφανές ποσότητες τοξικών αποκλείεται να έχουν μεταφερθεί στο εξωτερικό, καθώς στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 οι αποστολές ανέρχονταν στους 1.450 τόνους ανά έτος, ενώ το 2004 έφταναν τους 1.500.

Στην απόφαση για την έγκριση του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων αναφέρεται ότι οι προσωρινά αποθηκευμένες ποσότητες είναι μικρότερες από αυτές που είχαν εκτιμηθεί κατά το παρελθόν. Αυτό «μπορεί να εξηγηθεί αν ληφθεί υπόψη ότι σε πολλές περιπτώσεις αποθήκευσης δεν είχε γίνει ορθός διαχωρισμός των αποβλήτων σε επικίνδυνα ή δυνάμει επικίνδυνα και μη επικίνδυνα». Όπως όμως επισημαίνουν στα «ΝΕΑ» άνθρωποι που εργάζονται σε εξειδικευμένες εταιρείες για τη συλλογή και μεταφορά τοξικών αποβλήτων, «660.000 τόνοι είναι πάρα πολλοί ώστε να πρόκειται για λάθος εκτίμηση». . . .

ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΔΕΙΤΕ!

Λίμνες καρκινογόνων χημικών στο Σχηματάρι και την Αυλίδα

«ΟΤΑΝ ΤΑ ΤΟΞΙΚΑ συσσωρεύονται στις αυλές των βιομηχανιών, το σίγουρο είναι ότι ενοχλούν. Στην καλύτερη των περιπτώσεων οι υπεύθυνοι βρίσκουν κάποιους και τους πληρώνουν για να τα ξεφορτωθούν- και δεν θέλουν να γνωρίζουν καν πού θα τα πάνε», λέει ο χημικός μηχανικός με πολυετή εμπειρία σε βιομηχανικές μονάδες και πρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Αειφόρου Ανάπτυξης και Πολιτισμού κ. Θανάσης Παντελόγλου:. «Με αυτόν ακριβώς τον τρόπο δημιουργήθηκαν τους τελευταίους πέντε μήνες τοξικές λίμνες βάθους περίπου 4 μέτρων, στην περιοχή ανάμεσα στο Σχηματάρι και την Αυλίδα.

Όμως οι επιτήδειοι δεν σταματούν εκεί. Τα πετούν όπου βρουν- σε ποτάμια, λίμνες, στη θάλασσα ακόμα και απευθείας στον υδροφόρο ορίζοντα μέσα από πηγάδια και γεωτρήσεις». Όπως υποστηρίζουν άνθρωποι με γνώση του χώρου, ένα από τα πλέον διαδεδομένα κόλπα για την παράνομη διοχέτευση των επικίνδυνων αποβλήτων είναι το εξής: στους πάτους μεγάλων κάδων απορριμμάτων, κυρίως αυτούς των 35 κυβικών μέτρων, αφήνονται οι λάσπες με τα βαρέα μέταλλα και από πάνω μπαίνουν τα στερεά απόβλητα. «Όσον αφορά στα απόβλητα πετρελαιοειδών η μεγαλύτερη πληγή στον τομέα της διαχείρισης είναι οι βόθροι.

Έχουμε μάθει για περιπτώσεις μη σοβαρών εταιρειών που απορρίπτουν στους αγωγούς κατάλοιπα πετρελαιοειδών, καθώς υπάρχει χαλαρή αντιμετώπιση του νόμου από μέρους τους. Οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία είναι μεγάλοι από τέτοιου είδους ενέργειες», προειδοποιεί ο κ. Ηλίας Ορφανίδης από την εταιρεία Νorth Αegean Slops που εξειδικεύεται στη διαχείριση και επεξεργασία αποβλήτων πετρελαιοειδών.

ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4500301

Δεν υπάρχουν σχόλια: