6 Φεβ 2009

Ο Ασωπός βλάπτει σοβαρά την υγεία μας


Διαβάστε σήμερα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100035_06/02/2009_302378


Το υπουργείο Υγείας διέταξε μελέτη λόγω αύξησης κρουσμάτων καρκίνου
Της Λινας Γιανναρου


Σχεδόν δύο χρόνια αφότου είχαν πρωτοδημοσιευθεί τα στοιχεία που αποκάλυπταν ανησυχητική (το λιγότερο) αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου στους κατοίκους της περιοχής των Οινοφύτων, το υπουργείο Υγείας «λαμβάνει το σήμα» και διατάσσει διερεύνηση του θέματος. Επειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του υπουργού Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου και του νομάρχη Ανατολικής Αττικής κ. Λεωνίδα Κουρή, δόθηκε εντολή στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) να προχωρήσει στην εκπόνηση επιδημιολογικής μελέτης στην περιοχή, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον η ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα έχει προκαλέσει βλάβες στην υγεία του πληθυσμού.

Οι κάτοικοι της περιοχής, πάντως, κάνουν λόγο για τετραπλασιασμό των θανάτων από καρκίνο την τελευταία 15ετία. Αναφέρονται στην επίπονη έρευνα του πατέρα Ιωάννη Οικονομίδη, του ιερέα των Οινοφύτων, ο οποίος πριν από δύο χρόνια άρχισε να διερευνά εάν αυτό που συζητιόταν στην περιοχή, ότι οι καρκίνοι παρουσιάζουν αύξηση, είχε κάποια βάση. Εκανε την έρευνά του με τον μόνο τρόπο που ήξερε, με τον μόνο τρόπο που μπορούσε: πήγε στα νεκροταφεία, αναζήτησε τα αρχεία ταφής, έψαξε τα πιστοποιητικά θανάτων. «Καρκίνος», «καρκίνος», «καρκίνος». Διαπίστωσε ότι από το 1989 έως σήμερα, οι θάνατοι από την επάρατο νόσο είχαν αυξηθεί από 6% σε 32%. Ενημέρωσε άμεσα τις αρμόδιες αρχές, αλλά μόλις... χθες εισακούστηκε.

«Ενας κόσμος που καθημερινά, λίγο λίγο, τοξινώνεται, αυτοί είναι οι κάτοικοι των Οινοφύτων, αλλά και της ευρύτερης Αττικοβοιωτίας», λέει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού κ. Θανάσης Παντελόγλου, που μαζί με τον παπα-Γιάννη συνέβαλαν στην αποκάλυψη του σκανδάλου με το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό της περιοχής. Ενός σκανδάλου που, σύμφωνα με τις αναλύσεις, φαίνεται ότι συνεχίζεται. Ηταν Αύγουστος του 2007 όταν η εξυγίανση του Ασωπού ποταμού και του υδροφόρου ορίζοντα χαρακτηρίστηκε «εθνικό έργο» από τον ίδιο τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά, όμως τίποτα δεν έχει γίνει έως σήμερα. «Το 95% των κατοίκων της περιοχής συνεχίζει να πίνει το τοξικό νερό», λένε, τονίζοντας ότι η κατασκευή διυλιστηρίου στα Οινόφυτα δεν έλυσε το πρόβλημα. «Οι υπόγειοι υδροφορείς παραμένουν μολυσμένοι, δεκάδες οικισμοί, χωριά, ακόμα και η Θήβα αντλούν νερό από γεωτρήσεις· χιλιάδες άνθρωποι πίνουν νερό με εξασθενές χρώμιο».

Η υπομονή έχει στερέψει όμως στην περιοχή. Βλέποντας βιομηχανίες να μένουν ατιμώρητες, παρά τις εξαγγελίες (μόλις χθες στον Αρειο Πάγο συζητήθηκε αίτηση βιοτέχνη από τα Οινόφυτα να αναιρεθεί απόφαση του Εφετείου Αθηνών που τον καταδίκαζε για μόλυνση του Ασωπού, με τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου να προτείνει την αναίρεσή της) ή να βρίσκουν άλλους, ευφάνταστους τρόπους να απαλλάσσονται από τα απόβλητά τους (με την απευθείας απόρριψή τους στο υπέδαφος για παράδειγμα), βλέποντας τους ελέγχους να αραιώνουν και τις επισκέψεις πολιτικών επίσης, δηλώνουν έτοιμοι για όλα. «Θα κατεβούμε οι ίδιοι να κλείσουμε τους αγωγούς των βιομηχανιών», λέει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας συλλόγων Ωρωπού Χρήστος Παναγόπουλος. «Υπάρχει άλλη λύση;».
Μια απάντηση του Συνήγορου του Πολίτη... από το ιστολόγιο http://asopossos.wordpress.com/

1 σχόλιο:

Yannis Zabetakis είπε...

Να ρωτήσουμε τον κ. Κουρή...σε πόσα χρόνιαααα

θα βγάλει επιδ. πόρισμα!!!

έλεος πια με τις επιστημονικές τους μπούρδες...