18 Φεβ 2009

Ασωπός: «Στρατηγικά» τεχνάσματα και Περιβαλλοντική Πιστοποίηση


Προδημοσίευση άρθρου της Μαργαρίτας Καραβασίλη, που θα δημοσιευθεί στο περιοδικό "Ο Δαίμων της Οικολογίας", που κυκλοφορεί μαζί με την εφημερίδα η ΑΥΓΗ την Κυριακή 1 Μαρτίου 2009


Νέες πτυχές του ζητήματος Ασωπού έρχονται στο φως με την ευκαιρία της εκστρατείας του ΣΚΑΙ «Παρατηρητήριο Ασωπός» (από 16-02-09).


Πρόκειται για «τεχνάσματα» που χρησιμοποιούνται συχνά σε περιπτώσεις σοβαρών περιβαλλοντικών προβλημάτων με προσπάθειες εκφοβισμού, εκτόκτευση απειλών, διοχέτευση παραπλανητικών πληροφοριών, άσκηση μηνήσεων, κλπ., με αποκλειστικό σκοπό να φιμωθούν εκείνοι που αντιδρούν, αντιστέκονται και αγωνίζονται.

Η πρακτική αυτή αναφέρεται ως SLAPP, (Strategic Lawsuit Against Public Participation) http://asopossos.wordpress.com/2009/01/12/eab-itap/#more-910, δηλαδή, όπως διαβάζουμε στην wikipedia: «για πρακτική όπου με μήνυση ή με απειλή μήνυσης αποσκοπείται η σιγή και το σταμάτημα της κριτικής με τον φόβο ενός δικαστικού αγώνα. Η νίκη στον δικαστικό αγώνα, δεν έχει σημασία. Ο βασικός στόχος είναι ο φόβος, το οικονομικό κόστος του δικαστικού αγώνα και η μακροχρόνια διαδικασία που αποθαρύνει τον μηνυόμενο»…

Σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, ο νόμος προστατεύει τον πολίτη που υφίσταται μία τέτοια διαδικασία, και ο δικαστής έχει δικαίωμα πριν από την έναρξη της διαδικασίας να απορίψει την μήνυση χωρίς να επιβαρύνει τον κατηγορούμενο με δικαστικά έξοδα και χρονοβόρες διαδικασίες. Όχι όμως και στην Ελλάδα, που συνήθως βάζει τον πολίτη στο εδώλιο του κατηγορούμενου!

Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η Θεματική Ομάδα Περιβάλλοντος των Οικολόγων Πράσινων «με οργή και θλίψη διαπιστώνουμε ότι ολοένα και πληθαίνουν οι ενέργειες που προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους έντιμους και ενεργούς συμπολίτες μας, που αγωνίζονται να υπερασπιστούν το πολύτιμο δικαίωμά μας στην ποιότητα ζωής, τη δικαιοσύνη και το υγιές περιβάλλον.

Μετά τη δίκη της Μαργαρίτας Καραβασίλη, που «μίλησε» για τις ευθύνες της Ειδικής Υπηρεσίας Ελεγκτών Περιβάλλοντος και του ΥΠΕΧΩΔΕ για τη συνεχιζόμενη και επεκτεινόμενη ρύπανση στις περιοχές του Ασωπού ποταμού, η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία απέστειλε εξώδικο στον πρόεδρο του ΙΤΑΠ Οινοφύτων Θανάση Παντελόγλου, προειδοποιώντας τον να ανακαλέσει τα όσα δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε την Κυριακή 21/12/08 στην εφημερίδα Realnews σχετικά με τις ευθύνες της ΕΑΒ για τη ρύπανση του Ασωπού ποταμού και των υπόγειων νερών της περιοχής. . .

. . . Αλλά και η πρόσφατη εμπρηστική ενέργεια, που προκάλεσε καταστροφές στο σπίτι του Στέφανου Κόλλια στην Καλοσκοπή Φωκίδας, αποτελεί πρωτοφανή εκδήλωση εκδικητικότητας για τα όσα κατήγγειλε σε σχέση με τις παράνομες δραστηριότητες μεγάλης μεταλλευτικής εταιρείας που απειλούν σοβαρά το φυσικό περιβάλλον της Γκιώνας.

Τόσο η εγκληματική επίθεση κατά της συνδικαλίστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα όσο και ο εμπρησμός της κατοικίας του Στέφανου Κόλλια, δείχνουν ότι έχουμε πια να κάνουμε με τραμπούκικες επιθέσεις υπεράσπισης των παρανόμων σε ένα κράτος όπου απουσιάζει η νομιμότητα και οι πολίτες καλούνται να παλέψουν για το αυτονόητο. Και στις δύο περιπτώσεις, μάλιστα, η τακτική ήταν η ίδια: οργάνωση αντισυγκέντρωσης με εργαζόμενους κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης ενεργών πολιτών και προσωπική επίθεση σε όποιον θεωρείται πιο επικίνδυνος για τα συμφέροντα της εταιρείας». ..

Από την άλλη έχουμε τις πρακτικές που εφαρμόζουν οι ίδιες οι ρυπογόνες βιομηχανίες, όταν αισθάνονται να πλήττεται η «εικόνα» τους ,ειδικά στις μέρες μας που η κοινωνική – περιβαλλοντική ευθύνη έχει πλέον εισαχθεί στον κόσμο των επιχειρήσεων. Οι βιομήχανοι προκειμένου να «σώσουν» την εικόνα τους διοργανώνουν Ημερίδες και Συμπόσια για την «Πράσινη Ανάπτυξη», καλούν δημοσιογράφους και φορείς να επισκεφθούν τα εργοστάσιά τους για να διαπιστώσουν πόσο φιλοπεριβαλλοντικοί είναι και κυρίως σπεύδουν να πιστοποιηθούν από το αρμόδιο ΕΣΥΔ με ISO για να αυξήσουν την εμπιστοσύνη του καταναλωτικού κοινού στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρουν!

Όπως ανέφερε ο Γιάννης Ζαμπετάκης, Χημικός, επ. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών σε δημοσίευμά του στα ΝΕΑ, «Eδώ και δύο σχεδόν χρόνια, ξέρουμε όλοι μας ότι στον Aσωπό καταλήγουν τα λύματα βιομηχανιών που ρυπαίνουν με Cr(VI), μάλιστα μια από αυτές ρυπαίνει με λύματα που περιέχουν 291 μg/l όταν ο νόμος επιτρέπει συγκέντρωση ολικού χρωμίου στο πόσιμο νερό μόλις 50 μg/l! Eγκληματικό; Kαι όμως η εν λόγω εταιρεία είναι πιστοποιημένη με το περιβαλλοντικό πρότυπο ISO14001 και σύμφωνα με την περιβαλλοντική της πολιτική, ένας από τους στόχους της εταιρείας είναι και η τήρηση των νομοθετικά επιβαλλόμενων ορίων και κανόνων για όλους τους σημαντικούς κινδύνους που αφορούν το περιβάλλον και την υγεία των εργαζομένων. Πώς γίνεται όμως να μην τηρεί τα νομοθετικά επιβαλλόμενα όρια και να συνεχίζει να είναι πιστοποιημένη κατά ISO14001; O φορέας διαπίστευσης (EΣYΔ AE) μήπως πρέπει να ελέγξει πιο αυστηρά την εγκυρότητα τέτοιων πιστοποιητικών;

Στην εταιρεία αυτή έχει επιβληθεί πρόστιμο 268.000 ευρώ από τον Nοέμβριο του 2007 αλλά η εταιρεία έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη και δεν ξέρουμε αν σήμερα έχει σταματήσει να ρυπαίνει με το καρκινογόνο Cr(VI). Aυτό που ξέρουμε όμως είναι ότι το καρκίνωμα του Cr(VI) εξαπλώνεται γοργά και σήμερα έχει ταξιδέψει πάνω από 20km και από τα Oινόφυτα έχει ξεπεράσει τη Θήβα και έχει φτάσει στα Bάγια. Mέχρι πού πρέπει να φτάσει για να κάνει κάτι η Πολιτεία και το EΣYΔ»;

Μιά άλλη εταιρεία που της επιβλήθηκε πρόστιμο €268.000 από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος είχε ολοσέλιδη "οικολογική" διαφήμιση στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ [30.3.2008] και διαφήμιζε και το πιστοποιητικό ISO14001 που διαθέτει, παρά το γεγονός ότι η εν λόγω εταιρεία εμπλουτίζει το νερό στον Ασωπό με ...καρκινογόνο Cr (VI) ....


1 σχόλιο:

Yannis Zabetakis είπε...

μπράβο Αγωνίστρια!

όσο τους πληγώνουμε...τόσο θα "το παίζουν" κοιμόμενοι...αλλά δεν μασάμε!

τώρα πια που δεν δουλεύω σε φορέα πιστοποίησης [απολύθηκα χθες!
http://environmentfood.blogspot.com/2009/02/parrots.html ]

μπορούμε να πούμε...

φωναχτά και με ρυθμό

όσο μας πληγώνουν
τόσο μας πορόνουν!!!

καλημέρα!