26 Φεβ 2009

Επίθεση σε βάρος του παπα Γιάννη Οικονομίδη: Από τον Ημερήσιο Τύπο και όχι μόνο!

Στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 25-02-09, διαβάζουμε: Μια νέα, και όπως όλα δείχνουν άκρως αποτελεσματική, εκδοχή τού «διαίρει και βασίλευε» φαίνεται ότι εφαρμόζει το κράτος στα Οινόφυτα. Εχοντας επί της ουσίας «αποσυρθεί» από την περιοχή, έχει επιτρέψει σε όσους ρυπαίνουν να συνεχίζουν ανενόχλητοι το έργο τους και την ίδια ώρα έχει αφήσει τους αποδέκτες της ρύπανσης -πολίτες και παραγωγούς- να... αλληλοεξοντώνονται.

Χαρακτηριστικά ήταν όσα συνέβησαν χθες το πρωί στα Οινόφυτα, όταν ομάδα αγροτών από τον Αγιο Θωμά προπηλάκισαν τον π. Ιωάννη Οικονομίδη, ο οποίος έχει πρωτοστατήσει στην αποκάλυψη του σκανδάλου της ρύπανσης του Ασωπού. Οι αγρότες αμφισβητούν αναλύσεις που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες αγροτικά προϊόντα από την περιοχή είναι επιβαρυμένα με χρώμιο και νικέλιο.

«Γιατί δεν πάτε στις βιομηχανίες κι έρχεστε σε εμάς;», έλεγαν στους δημοσιογράφους του ΣΚΑΪ που βρίσκονταν την ίδια ώρα στο σημείο, συνεχίζοντας την ενημερωτική εκστρατεία για τον Ασωπό. «Εκείνοι ρυπαίνουν».

Οπως προκύπτει, οι κρατικοί φορείς δεν έχουν προχωρήσει σε συστηματικές αναλύσεις του νερού των γεωτρήσεων στον κάμπο των Οινοφύτων, ούτε βέβαια και στα γεωργικά προϊόντα που παράγονται εκεί. «Ας έρθουν να ξέρουμε κι εμείς τι κάνουμε», ανέφεραν οι αγρότες.

Και μια δήλωση του παπα - Γιάννη σε σχετικό δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη», 26-02-09: «Οι αγρότες θα πρέπει να διοχετεύσουν το θυμό τους όχι στους πολίτες που διαμαρτύρονται και υπερασπίζονται την υγεία των παιδιών τους, αλλά στις βιομηχανίες που ρύπαναν και ρυπαίνουν το νερό και τα χωράφια τους και την Πολιτεία που συγκαλύπτει τη δράση των βιομηχάνων και επιτρέπει αυτή την κατάσταση να συνεχίζεται»
περισσότερα:

Ένα ακόμη ιστολόγιο "Τα Θεσπιακά Blog" αναφέρει:

Επίθεση στον αγωνιστή Παπα-Γιάννη Οικονομίδη, εφημέριο της ενορίας Οινοφύτων, εκδηλώθηκε την Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2009, στην περιοχή Οινοφύτων από ομάδα δραστών, κατά την διάρκεια ρεπορτάζ που πραγματοποιούσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ για την ρύπανση του Ασωπού και της ευρύτερης περιοχής Οινοφύτων.

Οι δράστες, προκειμένου να παρεμποδίσουν την ενημέρωση των πολιτών και την προβολή των προβλημάτων που προκύπτουν από την τραγική κατάσταση του Ασωπού αλλά και από την ρύπανση των υδάτων στην περιοχή αυτή, επετέθησαν στο τηλεοπτικό συνεργείο, στους ενεργούς πολίτες που το συνόδευαν και στον Παπα Γιάννη, τον οποίο εξύβρισαν, απείλησαν και χτύπησαν στο σώμα και στο πρόσωπο, προξενώντας του μώλωπες στο πρόσωπο και σε διάφορα σημεία του σώματός του και κάταγμα δακτύλου του χεριού του...

Περισσότερα ΕΔΩ: http://thespiaka.blogspot.com/2009/02/blog-post_2650.html
---------------------------------------------------------------------------------------

Ένα ενδιαφέρον σχόλιο ενός "ανώνυμου" σχολιαστή στο ιστολόγιο http://environmentfood.blogspot.com/ του συναγωνιστή Ζαμπετάκη ΑΝΤΙΓΡΑΦΩ:

"Μήπως είναι καιρός η αντιπαράθεση να μεταφερθεί στα Υπουργεία και να πάρει πανελλαδικό χαρακτήρα, με την έννοια να συσπειρωθούν οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής, οι αγρότες της περιοχής, με τους καταναλωτές όλης της Ελλάδας και να αποκλείσουμε τα Υπουργεία μέχρι να υπάρξει σοβαρή αντιμετώπιση από την κυβέρνηση;;

Δεν μπορεί όλο τον αγώνα να τον σηκώνει ο Παπαγιάννης και ο Παντέλογλου... κάτι πρέπει να κάνουμε δυναμικά. Φαίνεται ότι μόνο έτσι καταλαβαίνουν. Ας ξεκινήσουμε με τη δημιουργία ένος πανελλαδικού φορέα, μια πορεία στην περιοχή, ένα πανελλαδικό κάλεσμα, να γνωρίσει ο κόσμος από κοντά το πρόβλημα, μια συναυλία, μια συμβολική κίνηση και προπαντός προτάσεις με ρεαλιστικές λύσεις.

Να καλέσουμε τους πανεπιστημιακούς φορείς να αγκαλιάσουν το πρόβλημα, αν δεν το έχουν κάνει και να αναλάβουν κι αυτοί το ρόλο τους σε ό,τι αφορά ελέγχους και πιστοποιήσεις που ζητάμε.Και οι αγρότες έχουν δίκιο, αλλά τόοοσα χρόναι δεν κατάλαβαν τίποτα;; δεν έβλεπαν τίποτα;;; ο Παπαγιάννης τους πείραξε;;δεν καταλαβαίνουν ότι πελεκάνε στα πόδια τους με το να λένε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα;; Δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι όλα στηρίζονται στην πρόληψη και όχι στην καταστολή;;

Οδηγηθήκαμε σε μέτρα καταστολής, γι΄αυτό υπάρχει αυτή η αντιπαράθεση με στοιχεία αδιεξόδου για τους αγρότες..

Το κακό είναι ότι μια τεράστια περιοχή πίνει εμφιαλωμένο νερό... και το πληρώνει ακριβά...πού;; στην Ελλάδα του Ελικώνα και του Παρνασσού. Γιατί;; για την ασυδοσία του κράτους και του κεφαλαίου... Θα σπάσουμε μεταξύ μας τα... δάκτυλά μας ή θα τους σπάσουμε τα κεφάλια και τον τσαμπουκά" ;;

2 σχόλια:

Συμπαράταξη Bοιωτών για το Περιβάλλον είπε...

Παράπλευρες απώλειες προκαλεί η ρύπανση: Οι αγρότες της Βοιωτίας υποφέρουν διπλά

Έντονο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Βοιωτίας, στη διάθεση των προιόντων τους λόγω της ρύπανσης των νερών.

Ενάμισυ χρόνο αφότου δημοσιοποιήθηκε το θέμα, πολλοί αγρότες μας καταγγέλλουν ότι τα προιόντα τους έχουν πρόβλημα στις λαικές των Αθηνών: Η προέλευση τους απο Θήβα, Οινόφυτα και Βοιωτία, αντιμετωπίζεται με καχυποψία απο τους καταναλωτές.

Ταυτόχρονα, έμποροι και προμηθευτές μεγάλων σούπερ -μάρκετ, μας αναφέρουν ότι δέχονται οδηγίες να επιλέγουν προιόντα απο άλλες περιοχές.

Έτσι οι αγρότες της Βοιωτίας υποφέρουν διπλά: όχι μόνο απο την γενική πτώση του αγροτικού εισοδήματος που οδήγησε στις πρόσφατες κινητοποιήσεις αλλά και απο την απαξίωση των προιόντων τους.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έκανε τίποτε:
- δεν προχώρησε σε ποιοτικό έλεγχο των προιόντων ώστε να διαπιστωθεί εαν υπάρχει ή όχι πρόβλημα και να δοθούν οι απαραίτητες αποζημιώσεις

Το ΥΠΕΧΩΔΕ και το Υπ.Ανάπτυξης δεν έκαναν τίποτε:
- δεν έλαβαν κανένα μέτρο για την απορύπανση του υδροφόρου ορίζοντα
- δεν έλαβαν κανένα μέτρο για τον πραγματικό έλεγχο της ρύπανσης
- δεν προχώρησαν στην οργάνωση της περιοχής και στα απαραίτητα έργα

Ούτε και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έκανε τίποτε. Δεν πήρε καμία πρωτοβουλία:
- να ελέγξει τις γεωτρήσεις σε όλο τον νομό, γιατί όρια καταλληλότητας υπάρχουν και για το νερό της άρδευσης
- να ελέγξει τα προιόντα και να κινητοποιήσει τους παραγωγούς
- να συμμορφώσει πραγματικά τις βιομηχανίες

Η απάντηση των αγροτών σε αυτή την κατάσταση πρέπει να είναι δυναμική, για να διεκδικήσουν επανόρθωση και αποζημίωση για όσα χάνουν.
Όσοι αγωνιζόμαστε για να σταματήσει η ρύπανση είμαστε μαζί τους. Η πρακτική διαίρει και βασίλευε, είναι γνωστή στους πονηρούς απο αρχαιοτάτων χρόνων. Να μην το επιτρέψουμε.

Η περιβαλλοντική καταστροφή βλάπτει σοβαρά την υγεία και την τσέπη μας. Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και ανεργίας αυτό γίνεται αβάσταχτο. Ας δούμε ποιοί είναι οι πραγματικοί υπεύθυνοι.

http://symparataxi.blogspot.com/2009/02/blog-post_8221.html

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Π.Κ. ΩΡΩΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

Η Πολιτική Κίνηση Ωρωπού του Συνασπισμού, καταδικάζει την επίθεση που δέχτηκε από «αγανακτισμένους αγρότες» από το χωριό Αγ.θωμάς, ο αγωνιστής παπά-Γιάννης Οικονομίδης ,που έχει πρωτοστατήσει στην αποκάλυψη της ρύπανσης του Ασωπού ποταμού και του ευρύτερου υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής Οινοφύτων, Σχηματαρίου, Ωρωπού από την ανεξέλεγκτη λειτουργία των εργοστασίων της βιομηχανικής περιοχής.
Η επίθεση και ο τραυματισμός ενός αγωνιστή που μπήκε μπροστά σε όλους τους αγώνες των κατοίκων της περιοχής για να σταματήσει αυτό το έγκλημα που γίνεται σε βάρος της υγείας χιλιάδων κατοίκων είναι απαράδεκτη και προκαλεί ερωτήματα, ποιους τελικά εξυπηρετεί η προσπάθεια συγκάλυψης που γίνεται όλα αυτά τα χρόνια, μπροστά στα συντεχνιακά μικροσυμφέροντα.
Οι κάτοικοι των περιοχών μας μαζί με τους αγρότες και τους άλλους επαγγελματίες είναι ανάγκη να συστρατευτούν και να «διοχετεύσουν το θυμό τους» όχι στους πολίτες που διαμαρτύρονται και υπερασπίζονται την υγεία των
παιδιών τους ,αλλά στις πολιτικές των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ
που άφησαν ασύδωτους τους βιομήχανους να καταστρέφουν και να αδιαφορούν ακόμη και σήμερα για το λαό της περιοχής μας.

Π.Κ. Ωρωπού του Συνασπισμού της Αριστεράς
των Κινηματων και της Οικολογίας