5 Φεβ 2009

Απουσιάζει η διαχείριση των επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων στην Ελλάδα

Πριν από ένα χρόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε τη χώρα μας για πλημμελή διαχείριση των επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων, τα οποία ετησίως υπολογίζονται σε 330.000 τόνους και ακολουθούν δυστυχώς τον δρόμο των χωματερών ή της υπεδάφιας αποθήκευσης. Η νέα παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ήρθε λίγες μέρες μετά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ περί εκπόνησης εθνικού σχεδίου δράσης για τη διαχείριση των τοξικών αποβλήτων, απαντώντας στα πρόσφατα πυρά που είχε εξαπολύσει εναντίον της χώρας μας και σε αυτό το ζήτημα ο κοινοτικός επίτροπος κ. Σταύρος Δήμας.

Η Ε.Ε. ζήτησε τότε από την Ελλάδα να λάβει ουσιαστικά μέτρα ως προς τους χώρους διάθεσης των τοξικών αποβλήτων, τη δυναμικότητα των εγκαταστάσεων που χρειάζεται να δημιουργηθούν σε κάθε περιφέρεια της χώρας ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες, τις παραγόμενες ποσότητες κάθε περιοχής, αλλά και την ένταξη στο σύστημα διαχείρισης και άλλων κατηγοριών αποβλήτων (ζωικών κ.ά.), που μέχρι σήμερα δεν περιλαμβάνονται στο σύστημα διαχείρισης.

Δείτε σχετικό δημοσίευμα: http://www.protothema.gr/content.php?id=2676΄

Ένα χρόνο μετά τα πράγματα δεν πηγαίνουν καθόλου καλά, όπως το ζήσαμε και στην περίπτωση του Ασωπού και σειρά δημοσιευμάτων είδαν το φως σχετικά με νέα επικείμενη παραπομπή της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.
Στην κετεύθυνση αυτή κατατέθηκε ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον κ. Υπουργό: ΠΕΧΩΔΕ, στη βάση δημοσιεύματος της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ", http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4500301, η οποία έχει ως εξής:

"Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» αγνοείται η τύχη 660.000 τόνων τοξικών αποβλήτων επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία, γεγονός που προκύπτει από την απλή σύγκριση των ποσοτήτων που παρήγαγαν οι ελληνικές βιομηχανίες και αυτών που αποθηκεύονταν προσωρινά κατά την περίοδο 1998-2004.

Από έκθεση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας προκύπτει ότι κατά τα έτη 1998, 1999 και 2000 η παραγωγή των επικίνδυνων αποβλήτων ανερχόταν σε περίπου 290.000 τόνους ανά έτος, ενώ από το 2001 έως το 2004 εκτιμάται ότι η ετήσια παραγωγή της Ελλάδας δεν ξεπέρασε τους 333.000 τόνους τον χρόνο.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΤΕΕ, κατά την τριετία 1998-2000 αποθηκευόταν προσωρινά το 76% των παραγόμενων αποβλήτων. Από το 2001 έως το 2004 το ποσοστό προσωρινής αποθήκευσης μειώθηκε, φτάνοντας έως και το 62%. Αυτό σημαίνει ότι κατά την περίοδο 1998-2004 αποθηκεύτηκαν σε χώρους που δεν είχαν τέτοιες προδιαγραφές, 1.260.000 τόνοι τοξικών, ενώ το ΥΠΕΧΩΔΕ στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων αναφέρει ότι ανέρχονται σε 600.000 τόνους.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, περίπου το 85-90% της ετήσιας παραγωγής προέρχεται από 20 έως 25 βιομηχανικές μονάδες μεγάλης δυναμικότητας που ανήκουν στους κλάδους της μεταλλουργίας, της διύλισης του αργού πετρελαίου και της παραγωγής χημικών προϊόντων και λιπασμάτων.

Οι ορφανές ποσότητες τοξικών αποκλείεται να έχουν μεταφερθεί στο εξωτερικό, καθώς στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 οι αποστολές ανέρχονταν στους 1.450 τόνους ανά έτος, ενώ το 2004 έφταναν τους 1.500.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα επισημαίνεται ότι στον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει υποεκτιμήσει τις ποσότητες που παράγει η Ελλάδα τουλάχιστον κατά 30%. Η μόνη πηγή πληροφόρησης του υπουργείου για τις ποσότητες αποβλήτων είναι αυτά που δηλώνουν οι βιομηχανίες. Φυσιολογικό είναι λοιπόν να έχουν δηλωθεί λιγότερα από αυτά που παράγονται, αφού το κόστος μεταφοράς ενός τόνου κυμαίνεται από 1.000 έως 2.000 ευρώ, ποσό που θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό για να αποτρέπει την παράνομη διάθεσή τους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1) Γνωρίζετε την έκθεση του ΤΕΕ σχετικά με τα παραγόμενα απόβλητα εάν ναι, σε τι αποδίδεται η μεγάλη διαφορά των εκτιμήσεων της έκθεσης και του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων που ανέρχεται σε 660.000 τόνους;

2) Διενεργούνται οι απαιτούμενοι έλεγχοι στις βιομηχανικές μονάδες προκειμένου να διαπιστωθεί η ετήσια παραγωγή τοξικών αποβλήτων καθώς και ο τρόπος διαχείρισής τους;

3) Τί σκοπεύετε να πράξετε ώστε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα διαχείρισης των τοξικών βιομηχανικών αποβλήτων";


Oι ερωτώντες βουλευτές Μιχάλης Παπαγιαννάκης, Νίκος Τσούκαλης, Γρηγόρης Ψαριανός

Δεν υπάρχουν σχόλια: