7 Φεβ 2009

SOS O ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΥΛΑΕΙ ΣΤΟΝ ΑΣΩΠΟ

Της Χριστίνας Μωράκη. Πηγή: http://www.actclick.com/

''Στις βρύσες τρέχει ακόμη μολυσμένο νερό. οι βιομηχανίες συνεχίζουν να απορρίπτουν τα απόβλητά τους με τον ίδιο τρόπο, ο Ασωπός παραμένει βούρκος Και το χειρότερο, κανείς δεν έχει ακόμα ξεκινήσει να ερευνά τις επιπτώσεις του χρωμίου στις αγροτικές καλλιέργειες.Ο ποταμός που από πηγή ζωής μετατράπηκε σε καταβόθρα.

Ο Ασωπός, που περνά από το Συκάμινο, τον Ωρωπό, το Σχηματάρι και τα Οινόφυτα, και καταλήγει στον νότιο Ευβοϊκό, κάποτε αποτελούσε πηγή ζωής για την Βοιωτία και την Αττική. Με τα γάργαρα πεντακάθαρα νερά του έζησαν άνθρωποι για αιώνες ολόκληρους. Ο κόσμος περιδιάβαινε στις όχθες του χαζεύοντας τα φλαμίνγκο και τους ερωδιούς και κολυμπούσε και ψάρευε άφοβα στα νερά του. Προσέφερε καταφύγιο σε δεκάδες είδη πτηνών, πολλά από αυτά σπάνια, όπως οι κύκνοι και οι ψαραετοί.
Σήμερα, περισσότερες από 200 βιομηχανίες απορρίπτουν τα λύματά τους στον Ασωπό. Στο Χαλκούτσι, δίπλα στα νερά κυριαρχεί αφόρητη δυσοσμία. Σε πολλά άλλα σημεία το ποτάμι είναι σκέτος βούρκος. Οι παράνομοι αγωγοί είναι εμφανείς. Η ορνιθοπανίδα απειλείται και το κολύμπι απαγορεύεται. Το νερό δεν πίνεται και δεν αγγίζεται. H ζημιά στο οικοσύστημα είναι ορατή και το χειρότερο, μη αναστρέψιμη. Γιατί μας σκοτώνουν; Δεκαετίες ολόκληρες το φώναζαν οι κάτοικοι, πριν από πέντε μήνες το παραδέχτηκε η πολιτεία: στην άτυπη βιομηχανική ζώνη της ευρύτερης περιοχής των Οινοφύτων, Σχηματαρίου και Τανάγρας, «απουσιάζουν οι βασικές υποδομές που επιτρέπουν την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος».

Με άλλα λόγια ο Ασωπός έχει μετατραπεί σε θανατηφόρο βούρκο από τα ανεπεξέργαστα στερεά και υγρά απόβλητα που ρίχνουν ασυστόλως και χωρίς κανέναν έλεγχο οι γύρω βιομηχανίες στο ποτάμι.

Περισσότερα: http://www.actclick.com/
Ακούστε τη συνέντευξη του Κυρίου Χρήστου Παναγόπουλου στην δημοσιογράφο του ActClick Χριστίνα Μωράκη για το πρόβλημα του Ασωπού.
Αναδημοσίευση από http://www.oikologio.gr/content/view/1986/

Δεν υπάρχουν σχόλια: