9 Μαρ 2009

Η Τραγωδία του Ασωπού: Οι κινήσεις Πολιτών Βοιωτίας, Εύβοιας και Ανατολικής Αττικής συστρατεύονται για να σταματήσει το έγκλημα

Ήταν απαίτηση των καιρών: Η Συμπαράταξη και η συσπείρωση όλων των κοινωνικών ομάδων και των πολιτών που αγωνίζονται για να σταματήσει επιτέλους το οικολογικό έγκλημα στον Ασωπό, για να ακούσουν και να ενεργοποιηθούν η Κεντρική εξουσία και οι Τοπικές Αυτοδιοικήσεις ...., που εξακολουθούν να "κωφεύουν" και όχι μόνο. Που εξακολουθούν να εγκληματούν με κάθε πρόσφορο τρόπο είτε αποκρύπτοντας και σιωπώντας, είτε εξυπηρετώντας τα συμφέροντα!

Ήταν πια καιρός να σμίξουμε όλοι μαζί για να δώσουμε και άλλες κοινές μάχες μέχρι να καταφέρουμε να αναστρέψουμε το παγερό κλίμα αδιαφορίας και αναλγησίας του κρατικού μηχανισμού!

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Oι πολίτες Αν. Αττικής, Βοιωτίας και Εύβοιας συντονίζουν τον αγώνα τους http://symparataxi.blogspot.com/

Σε θερμό κλίμα με τη συμμετοχή κινήσεων απο Χαλκίδα, Θήβα, Λιβαδειά, Βάγια, Θεσπιές, Θίσβη, Ωροπό, Χαλκούτσι, Μεσσάπιο, Λήλαντα, Οινόφυτα αλλά και πολιτών απο διάφορα μέρη της Αν. Αττικής, Βοιωτίας και Εύβοιας, έγινε το πρωί της Κυριακής συνάντηση στο Εργατικό Κέντρο Θήβας, με σκοπό να συντονίσουμε τον αγώνα απέναντι στο διαρκές περιβαλλοντικό έγκλημα στον Ασωπό και τον Ευβοικό.

Η ανεξέλεγκτη βιομηχανική εγκατάσταση και το καθεστώς ασυδοσίας, έχει δηλητηριάσει τον υδροφόρο ορίζοντα μιας τεράστιας πλέον περιοχής, με αποτέλεσμα οι συνέπειες τόσο στην υγεία των κατοίκων, όσο και στις παραγωγικές δραστηριότητες (γεωργία, τουρισμός) να είναι ανυπολόγιστες. Εδώ και δύο περίπου χρόνια, κινήσεις απο όλες αυτές τις περιοχές βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία και οργανώνουμε κοινές δράσεις για να δημοσιοποιήσουμε το πρόβλημα και να πιέσουμε για λύσεις.

Τα βασικά μας αιτήματα όπως διατυπώθηκαν στη συνάντηση αφορούν:

- την παροχή καθαρού πόσιμου νερού σε όλους τους πολίτες απο κεντρική εγκατάσταση επεξεργασίας
- έλεγχο όλων των γεωτρήσεων και δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων
- ουσιαστικούς και συνεχείς ελέγχους και διακοπή της λειτουργίας των επιχειρήσεων – παραβατών μέχρι να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να μη ρυπαίνουν.
- μέτρα αποκατάστασης του υδροφόρου ορίζοντα και χρέωση των βιομηχανιών με το κόστος αποκατάστασης
- έλεγχο των βιομηχανικών προιόντων που παράγονται στην περιοχή (οι περισσότερες απο τις μεγαλύτερες βιομηχανίες τροφίμων και ποτών της χώρας)
- έλεγχο των αγροτικών προϊόντων, μέτρα για την προστασία και αποζημίωση των αγροτών
- την οργάνωση των άτυπων βιομηχανικών περιοχών σε ΒΙΟΠΕ-ΒΙΠΕ με εκτέλεση όλων των απαραίτητων μέτρων υποδομής και περιβαλλοντικής προστασίας

Δεν έχουμε αυταπάτες. Τα μέτρα που ζητάμε προϋποθέτουν γενναίες πολιτικές αποφάσεις, κόστος, πρωτοβουλία, υπευθυνότητα και δυστυχώς τόσο οι κεντρικές, όσο και οι νομαρχιακές αλλά κατά περίπτωση και οι τοπικές αρχές, δεν έχουν δείξει μέχρι τώρα διατεθειμένες να ανταποκριθούν.

Για τη συνέχιση του αγώνα μας, συστάθηκαν επιτροπές:
Συντονιστική, Επιστημονική-τεχνική, Οικονομική, Επικοινωνίας και Νομική
ενώ η πρώτη κινητοποίηση θα είναι στα διόδια Σχηματαρίου το Σάββατο 21 Μαρτίου.

Και από τον ΣΚΑΙ Εικόνες σοκ στον Ασωπό: http://www.skai.gr/master_avod.php?id=113672

Εικόνες, που προκαλούν σοκ κατέγραψε και την Κυριακή στον Ασωπό η τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Παρά την εισαγγελική παρέμβαση για τη λειτουργία παράνομης χωματερής μετά από τα ρεπορτάζ του σταθμού μας, βουνά από σκουπίδια, βιομηχανικά απόβλητα και εξασθενές χρώμιο στο νερό, συνεχίζουν να συνθέτουν το σκηνικό.

Απέναντι στην αδιαφορία του κράτους για το διαρκές έγκλημα που συντελείται στον Ασωπό, οι Κινήσεις Πολιτών Βοιωτίας, Εύβοιας και Ανατολικής Αττικής, αποφάσισαν να συστρατευτούν και να οργανώσουν το δικό τους κίνημα πολιτών.
Σε συνάντηση που είχαν στο Εργατικό Κέντρο Θήβας, έβαλαν στόχο τη δημιουργία ενός λαϊκού κινήματος για την αντιμετώπιση της βιομηχανικής ρύπανσης που έπαψε πια να αποτελεί τοπικό περιβαλλοντικό πρόβλημα των Οινοφύτων κι απλώνεται σαν δηλητήριο σε όλη την Αττική, καταστρέφοντας τους υδάτινους πόρους.

Εν τω μεταξύ, το θέμα του Ασωπού θα συζητηθεί στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στις αρχές Απριλίου, σε εκδήλωση που οργανώνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, οι οποίοι χαρακτηρίζουν το έγκλημα που συντελείται στον ποταμό παράδειγμα αποτυχημένης περιβαλλοντικής πολιτικής και χαρακτηριστική περίπτωση περιβαλλοντικής και κοινωνικής διαφθοράς της πολιτικής εξουσίας.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση των Ευρωβουλευτών όλων των παρατάξεων και η δημιουργία μηχανισμών εφαρμογής της Ευρωπαϊκής οδηγίας για τα νερά, η οποία παραβιάζεται συστηματικά στην περιοχή του Ασωπού ποταμού.Οι Ευρωβουλευτές θα ανταλλάξουν παραδείγματα και προτάσεις ορθολογικής διαχείρισης των τοξικών αποβλήτων από τις βιομηχανίες.

Την ίδια ώρα, οι υπογραφές στο ψήφισμα του ΣΚΑΪ για τον Ασωπό, στην ιστοσελίδα skai.gr/asopos, πλησιάζουν τις 18.000.

Δεν υπάρχουν σχόλια: