13 Μαρ 2009

Πυρά κατά ΥΠΕΧΩΔΕ από «γαλάζιους» βουλευτές


ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Φωτης Καλλιαγκοπουλος

Διακομματική φωνή αγωνίας για το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο Λεκανοπέδιο εξέπεμψε χθες η Βουλή, αλλά και έντονα πυρά εκ των έσω δέχθηκε το ΥΠΕΧΩΔΕ γιατί όχι μόνον αδρανεί, αλλά και απουσιάζει συστηματικά από τον διάλογο για το ζέον αυτό ζήτημα.

Τα έντονα πυρά όχι μόνον της αντιπολίτευσης, αλλά και κυβερνητικών βουλευτών, παράλληλα με την προειδοποίηση ότι έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ στο παρά πέντε τον κίνδυνο να ξεφύγει η κατάσταση των σκουπιδιών από κάθε έλεγχο, κυριάρχησαν στη χθεσινή κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.

«Θα έλεγα να καταδικάσουμε την κυβέρνηση γιατί απέχει συστηματικά από τον διάλογο αυτό. Tουλάχιστον θα είναι χρήσιμο για την ίδια να ακούσει», ήταν το εύγλωττο και προσεκτικό καρφί του κ. Σ. Τσιτουρίδη, λόγω της συνολικής απουσίας της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ από τη χθεσινή συζήτηση.

Αλλά και ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής κ. Κυρ. Μητσοτάκης συμφώνησε ότι μπορεί ο περιφερειακός σχεδιασμός για τα απορρίμματα να μην ανήκει στο ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά το υπουργείο έχει την ουσιαστική επίβλεψη ενός θέματος, το οποίο έχει περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ακόμη και ο γραμματέας του υπουργείου κ. Μπαλτάς, που επρόκειτο να έλθει, δεν εμφανίσθηκε και «καλύφθηκε» απλώς από υπηρεσιακούς παράγοντες που ήρθαν στη Βουλή. Ετσι ο μόνος που σ’ ένα βαθμό δικαιολόγησε χθες την κυβέρνηση ήταν ο κ. Θ. Ρουσόπουλος, που έσπευσε πάντως να υπογραμμίσει ότι δεν μιλά ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Επί της ουσίας, πάντως, η κ. Βάσω Παπανδρέου έκανε λόγο για «μεγάλες και διαχρονικές ευθύνες» που εμφανίζεται η Ελλάδα ως τριτοκοσμική χώρα και πρόσθεσε ότι «συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε με την ίδια υποκρισία τις τοπικές αντιδράσεις. “Δεχόμαστε” τον Ασωπό, “δεχόμαστε” τα πάντα και αντιδρούμε στους χώρους υγειονομικής ταφής και τους χώρους ανακύκλωσης», είπε. «Η κατάσταση είναι ζοφερή και σε οριακό σημείο. Αν δεν προχωρήσει ταχύτατα ο περιφερειακός σχεδιασμός, αυτά που έγιναν στη Νάπολη, θα μοιάζουν με βόλτα στην εξοχή», υπογράμμισε ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης. «Εχουμε μείνει πολύ πίσω, αλλά έχουν γίνει πολλά στα πέντε αυτά χρόνια», παρενέβη ο κ. Θ. Ρουσόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι έχουν ενεργοποιηθεί 11 συστήματα ανακύκλωσης, ενώ επί σημερινής κυβερνήσεως φτιάχτηκε το μεγαλύτερο εργοστάσιο αποξήρανσης της λυματολάσπης στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: