Ο φυσικός πλούτος, χρόνο με τον χρόνο, φθίνει εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας. Ο ρυθμός απώλειας των ειδών εμφανίζεται υψηλότερος κατά 1.000 φορές σε σχέση με τον φυσιολογικό. Ένα στα οκτώ είδη πτηνών κινδυνεύει να εξαφανιστεί, όπως και ένα στα τέσσερα θηλαστικά, ενώ η απειλή για τα αμφίβια διαγράφεται μεγαλύτερη με ένα στα τρία.
Συγκριτικά με το 1970, η βιοποικιλότητα έχει μειωθεί κατά 30%, έχουν χαθεί τα μισά τροπικά δάση και όσο η κλιματική αλλαγή θα εξελίσσεται η κατάσταση θα χειροτερεύει.
Συγκριτικά με το 1970, η βιοποικιλότητα έχει μειωθεί κατά 30%, έχουν χαθεί τα μισά τροπικά δάση και όσο η κλιματική αλλαγή θα εξελίσσεται η κατάσταση θα χειροτερεύει.
Οι δραματικές αυτές προειδοποιήσεις διατυπώθηκαν χθες στο πλαίσιο του διήμερου συνεδρίου που διοργανώνει η Κομισιόν στην Αθήνα, με θέμα “Βιοποικιλότητα πέρα από το 2010. Προτεραιότητες και Ευκαιρίες για Μελλοντική Ευρωπαϊκή Πολιτική” και συμμετοχή τουλάχιστον 200 εκπροσώπων των κρατών-μελών, περιβαλλοντικών οργανώσεων, της επιστημονικής κοινότητας και των επιχειρήσεων.
Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής αρκέστηκε στην περιγραφή των συνεπειών από την εξαφάνιση των ζωικών και φυτικών ειδών σε πλανητικό επίπεδο και σε ρητορείες για την καταστροφή της φύσης που θα στερήσει από τις επόμενες γενιές πολύτιμο φυσικό κεφάλαιο. Ύμνησε την πλούσια βιοποικιλότητα της Ελλάδας και ισχυρίστηκε ότι τόσο το εθνικό χωροταξικό όσο και τα ειδικά (ανανεώσιμες πηγές, βιομηχανία, τουρισμός) ενσωματώνουν την προστασία της βιοποικιλότητας, την ώρα που αυτά επιτρέπουν πλήθος δραστηριοτήτων ακόμη και σε περιοχές του Δικτύου Natura 2000 ή στα δασικά οικοσυστήματα.
Αλλά και ο πρόεδρος της Ε.Ε., Μ. Μπαρόζο, ναι μεν χαρακτήρισε την απώλεια της βιοποικιλότητας επείγον θέμα, που γίνεται πιο επείγον ενόψει των οριστικών αποφάσεων, στην Κοπεγχάγη, στο τέλος του έτους για το κλίμα, παραθέτοντας διάφορα “πρέπει”: π.χ. βελτίωση των επιστημονικών δεδομένων, μεγαλύτερη χρηματοδότηση, ευρύτερο δίκτυο προστατευομένων περιοχών για να μην αποτελούν αυτές του Ναtura αποκομμένες νησίδες.
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος της Τσεχίας, κ. Τούτσεκ, παρατήρησε: “Θα χάσουμε τον αγώνα αν συνεχίσουμε όπως σήμερα”.
Ο οικοδεσπότης, Στ. Δήμας, επεσήμανε ότι η Ε.Ε., με τα σημερινά δεδομένα, δεν θα πετύχει τον στόχο ανάσχεσης της απώλειας βιοποικιλότητας μέχρι το 2010 και χαρακτήρισε την καταστροφή των φυσικών πόρων εξίσου σοβαρή απειλή με αυτήν της υπερθέρμανσης του πλανήτη, προβλήματα αλληλένδετα. Επείγει, είπε, η βελτίωση της εφαρμογής της νομοθεσίας, η ενίσχυση και η επέκταση των Ζωνών Προστασίας και στο θαλάσσιο περιβάλλον, σε συνδυασμό με την κατάλληλη χρηματοδότηση.
Ο διευθυντής του WWF, Τζ. Λιπ, κάλεσε την Ε.Ε. να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να επιταχύνει τα βήματά της για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: “Είναι καιρός να αντιληφθούμε ότι τα υγιή οικοσυστήματα αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για την ποιότητα ζωής μας, αλλά και τη δημιουργία μια υγιούς κοινωνίας και οικονομίας”, προσθέτοντας πως το κόστος της απώλειας των λειτουργιών που προσφέρουν τα οικοσυστήματα θα ανέλθει στο 6% του παγκόσμιου ΑΕΠ έως το 2050.
“Κατηγορώ” κατά των πολιτικών που αδυνατούν να αναχαιτίσουν τη “φοβερή πίεση” που δέχεται η φύση απηύθυνε η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος J. McClade, συμπληρώνοντας πως προστασία δεν είναι ο προσδιορισμός των περιοχών σε έναν χάρτη και μόνον. Μίλησε ακόμη για λιγοστές πληροφορίες σε σχέση με τις φτωχές χώρες (53 τον αριθμό, με πληθυσμό 870 εκατ.) που θα πληγούν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, αν και βασίζονται κατ’ εξοχήν στους φυσικούς πόρους για να επιβιώσουν.
Από την UNEP-WCMS, o διευθυντής J. Hutton μίλησε για δραματική μείωση του πληθυσμού των θηλαστικών στην Αφρική, αλλά και για ανεπάρκεια δεδομένων, λέγοντας χαρακτηριστικά: από τα είδη, ένα ποσοστό 12% με 52% είναι επαρκώς μελετημένα και αυτό απειλείται με εξαφάνιση, ενώ από τα 2 εκατ. είδη του πλανήτη έχουμε πληροφορίες μόνον για τα 45.000.
Αντί του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ μίλησε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Στ. Καλογιάννης, ο οποίος είπε ότι ο υπουργός έχει γρίπη. Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας.
πηγή: Λ. Σταυρογιάννη / ΑΥΓΗ
ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΤΑ ΣΗΜΕΙΩΝ ΓΙΑ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ
Σε ένα σχέδιο επτά σημείων κατέληξαν οι επιστήμονες για την προστασία της βιοποικιλότητας, κατά το πρόσφατο συνέδριο που έγινε στην Αθήνα. Θα πρέπει να αυξηθούν οι προστατευόμενες ζώνες Νατούρα και στο θαλάσσιο περιβάλλον, η αποψίλωση των δασών θα πρέπει να σταματήσει το 2030 και χρειάζονται κίνητρα ώστε αγρότες και αλιείς να προστατεύουν τη χλωρίδα και την πανίδα. (για περισσότερα κλικάρετε στον τίτλο)
ΔΕΙΤΕ ΑΠΟ ECO NEWS του ΣΚΑΙ σχετικό βίντεο με τα ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ και για το ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ: http://www.skai.gr/master_avod.php?id=119188&lsc=1
ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:
ΜΕΙΩΘΗΚΕ Η ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ http://www.skai.gr/master_story.php?id=119021
ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ http://www.skai.gr/master_story.php?id=119105
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου