8 Απρ 2009

H επίσκεψη της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής στα Οινόφυτα-Ασωπό!.

Μια επίσκεψη λίγες μέρες πριν την μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας για την Τραγωδία του Ασωπού που θα γίνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις 15-04-09!!!!

Μια επίσκεψη έντεχνα "ενορχηστρωμένη" και "προετοιμασμένη" εκ των προτέρων (συνεργεία είχαν καθαρίσει έντεχνα όσα δεν έπρεπε να δουν οι βουλευτές...)!
Όπως αναφέρθηκε σε ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ "Πάντως η εικόνα του ποταμού ήταν... "εικονική", καθώς συνεργεία του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ και της τοπικής αυτοδιοίκησης έσπευσαν να καθαρίσουν τη λυμματολάσπη, εν όψει της επίσκεψης της επιτροπής περιβάλλοντος της Βουλής, ενώ οι βιομηχανίες σταμάτησαν προσωρινά να ρίχνουν λύματα στο ποτάμι, για να φαίνεται καθαρό".

Ωστόσο τα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής που επισκέφθηκαν τα Οινόφυτα δεν μπόρεσαν να μην συνομολογήσουν ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΛΗΨΗΣ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΩΠΟ ΠΟΤΑΜΟ!

Η επίσκεψη με επικεφαλής τον πρόεδρο της επιτροπής, βουλευτής της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη έγινε σε μια περίοδο που παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα ρύπανσης και επιβάλλονται πρόστιμα στις βιομηχανίες από τους αρμόδιους φορείς.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε ότι έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες από το ΥΠΕΧΩΔΕ για το θέμα του Ασωπού. Τόνισε ότι στόχος της επίσκεψης των βουλευτών είναι να διαπιστώσουν αν οι πρωτοβουλίες είχαν κάποια αποτελέσματα. Ο κ. Μητσοτάκης, τόνισε ότι το πρόβλημα της ρύπανσης του Ασωπού αφορά συνολικά τον υδροφόρο ορίζοντα επισημαίνοντας ότι μέχρι στιγμή δεν έχει καταστεί δυνατόν να εντοπιστούν οι εστίες μόλυνσης του ποταμού. Χαρακτήρισε αδιανόητο να μην υπάρχει ΧΥΤΑ βιομηχανικών αποβλήτων και δήλωσε με έμφαση ότι το θέμα της ρύπανσης του Ασωπού δεν αφορά μόνο τους κατοίκους της Βοιωτίας αλλά και της Αττικής.

Από την πλευρά του ο Σπύρος Κουβέλης αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ, είπε πως είναι απαράδεκτο να μην είναι γνωστές οι πηγές ρύπανσης του Ασωπού. Τόνισε ότι η επιτροπή θα έπρεπε να είχε εκπονήσει μια ολοκληρωμένη χαρτογράφηση όπως επίσης και επιδημιολογική μελέτη και να έχουν τοποθετηθεί στη ροή του ποταμού σταθμοί μέτρησης. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να εφαρμοστεί η υπάρχουσα νομοθεσία και να υπάρξει κάποιου είδους επεξεργασία των αποβλήτων.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ Ευάγγελος Μπαλτάς, υποστήριξε ότι το νερό στην επιφάνεια του ποταμού είναι καθαρό και το εξασθενές χρώμιο εντοπίστηκε μόνο σε γεωτρήσεις τις οποίες, όπως είπε, μόλυνε ανθρώπινο χέρι. Ανέφερε επίσης ότι η περιβαλλοντική ζημιά στον Ασωπό δημιουργήθηκε τα τελευταία 50 χρόνια και είναι αναστρέψιμη. Τέλος, υπεραμύνθηκε των μέτρων που έχει λάβει το υπουργείο για το έργο "τεράστιας εθνικής σημασίας", όπως είπε χαρακτηριστικά.

Για τραγωδία του Ασωπού έκανε λόγο ο Θανάσης Παντελόγλου, χημικός μηχανικός. Ζήτησε να απολογηθεί η πολιτεία για την καταστροφή της υγείας των κατοίκων του περιβάλλοντος

ΑΛΛΑ ΝΕΑ:

Στο μεταξύ, επιστολή προς την διοίκηση της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας έστειλαν την ίδια ώρα μέλη των οικολόγων πράσινων τονίζοντας μέσω της παραγωγικής διαδικασίας παράγονται επικίνδυνα απόβλητα όπως εξασθενές χρώμιο.

Παράλληλα, τη σύσταση ανεξάρτητου φορέα ελέγχου των προϊόντων που καλλιεργούνται στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού ποταμού προτείνουν έλληνες επιστήμονες.

Μέχρι στιγμής, τις 30.000 πλησιάζουν οι υπογραφές των πολιτών στην ιστοσελίδα Skai.gr/asopos, που διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής.

Η ρύπανση του Ασωπού θα απασχολήσει και το συνέδριο που θα διεξαχθεί στο ευρωκοινοβούλιο στις 15 Απριλίου. Διοργανώνεται από τους ευρωπαίους πράσινους σε συνεργασία με το ελληνικό κόμμα των οικολόγων πράσινων, το Ινστιτούτο Τοπικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και τη συμμετοχή του ΣΚΑΪ. Θα λάβει μέρος και η αμερικανίδα ακτιβίστρια Έριν Μπρόκοβιτς, η οποία ζητάει την άμεση εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ώστε να σταματήσουν τα εργοστάσια να μολύνουν τον Ασωπό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: