24 Ιουν 2009

ΤΟΞΙΚΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΣΤΗ ΜΕΣΣΑΠΙΑ


Αμέτρητοι τόνοι τοξικά απόβλητα είναι κατά σωρούς πεταμένα -και συνεχίζουν να πετιούνται- σε πευκόφυτους λόφους και υψώματα γύρω από τον κάμπο της Μεσσαπίας, απειλώντας άμεσα ή έμμεσα την υγεία και τη ζωή των ανυποψίαστων κατοίκων.

Πρόκειται για στερεά απόβλητα από την επεξεργασία αλουμινίου, τα οποία προέρχονται από τις ένοχες "βιομηχανίες του Ασωπού".

Σε πρώτο στάδιο, μεταφέρονται και αποθηκεύονται σε κάποιες "εγκαταστάσεις" βορειοανατολικά της Ν. Αρτάκης. Σε δεύτερο στάδιο, το άκρως επικίνδυνο και δη καρκινογόνο υλικό παραλαμβάνεται από ορισμένα -προφανώς μισθωμένα- φορτηγά και διασκορπίζεται περιφερειακά στην πεδιάδα της Μεσσαπίας, με ιδιαίτερη προτίμηση στις περιοχές της Τριάδας και του Σταυρού και σε επιλεγμένες θέσεις, δίπλα και μέσα σε ρέματα, κατά μήκος δρόμων που έχουν διανοιχτεί για την εξυπηρέτηση των οχημάτων της ΛΑΡΚΟ.

Τα συγκεκριμένα τοξικά υλικά, που είναι πεταμένα άλλοτε χύμα και άλλοτε μέσα σε τεράστια πλαστικά τσουβάλια, έχουν χρώμα γκρίζο ως επί το πλείστον και από απόσταση μοιάζουν με συνηθισμένα μπάζα. Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, έχουν σκοπίμως επικαλυφτεί και από διάφορα απορρίμματα, κοπριές, ροκανίδια και ποικίλα άλλα άχρηστα υλικά, ώστε να μην κινούν υποψίες στους περαστικούς, που ούτως ή άλλως είναι, δυστυχώς, κατά μεγάλο ποσοστό συμφιλιωμένοι με την εικόνα των σκουπιδιών στο δάσος.

Η ύψιστη επικινδυνότητα των αποβλήτων αυτών επιβεβαιώθηκε ήδη και από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ύστερα από εξέταση δείγματος, στο οποίο το Γενικό Χημείο του Κράτους εντόπισε βαρέα μέταλλα και συγκεκριμένα κάδμιο, νικέλιο, αργίλιο και εξασθενές χρώμιο.

Εξασθενές χρώμιο και άλλα επικίνδυνα στοιχεία ανιχνεύτηκαν πρόσφατα και στον υδροφόρο ορίζοντα. Σύμφωνα με τις αναλύσεις δείγματος που έγιναν στις 5/5/09 για λογαριασμό του Δήμου Μεσσαπίων, ανιχνεύθηκε εξασθενές χρώμιο στο νερό πολλών πηγαδιών, με υψηλότερα ποσοστά στις θέσεις Βουλγαρίνα και Κουλουριάδα Ψαχνών (32mg/L και 30,4mg/L αντίστοιχα) και στην περιοχή της Τριάδας (13,4mg/L). Οι τελευταίες δε μετρήσεις, που διενέργησε στις 19/5/09 το Πανεπιστήμιο Αθηνών για λογαριασμό της Νομαρχίας Ευβοίας, έδειξαν, επίσης, ότι τα δείγματα νερού που λήφθηκαν από την πηγή-βρύση της Εκκλησίας του Κοντοδεσποτίου και από γεώτρηση της οικίας Καράκωστα στη Δάφνη περιέχουν εξασθενές χρώμιο σε ποσότητα 18mg/L και 15mg/L αντίστοιχα. Κι όλα αυτά όταν κάθε ποσότητα εξασθενούς χρωμίου μεγαλύτερη του μηδενός κρίνεται σαφώς επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα της Μεσσαπίας μπορεί βεβαίως να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες, όπως είναι για παράδειγμα η ακατάσχετη εξορυκτική δραστηριότητα της ΛΑΡΚΟ και η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων, αλλά τα τοξικά απόβλητα που κατά τα τελευταία χρόνια συσσωρεύονται στα υψώματα γύρω από την πεδιάδα είναι αναμφίβολα η κύρια αιτία της αλματώδους επιδείνωσης της κατάστασης,

Τα βαρέα μέταλλα των τοξικών αποβλήτων δηλητηριάζουν ολόκληρο το οικοσύστημα της περιοχής, τη γη, το νερό, τον αέρα, και φυσικά το δηλητήριο μεταφέρεται στα κτηνοτροφικά και γεωργικά προϊόντα. Η επαφή μάλιστα με τα απόβλητα μπορεί να αποβεί μοιραία για τον άνθρωπο, γι' αυτό πρέπει να γνωρίζουν οι κάτοικοι ότι κινδυνεύουν κι από ένα επιπόλαιο άγγιγμα ή ακόμη και από την εισπνοή αέρα που μεταφέρει τη σκόνη τους. Ενδεικτικό είναι ότι ακόμα και το φύλλωμα των πλησιέστερων δέντρων ξεραίνεται από τις αναθυμιάσεις τους και μόνο.

Φαίνεται, ωστόσο, ότι κανείς δεν συνειδητοποιεί τις τεράστιες διαστάσεις του προβλήματος, το οποίο απειλεί σήμερα τη Μεσσαπία με ολοκληρωτική περιβαλλοντική καταστροφή. Δεν εξηγείται αλλιώς ο εφησυχασμός και η αδράνεια των αρμοδίων. Δεν εξηγείται η ανοχή στη συνεχιζόμενη εγκληματική δράση των αυτουργών. Δεν εξηγείται ότι δεν έχει καν αρχίσει μια επιχείρηση αποκομιδής των ανά τα δάση και τις καναλιές διάσπαρτων σωρών των τοξικών. Δεν εξηγείται η τόση άγνοια και σιωπή των κατοίκων.

Τίποτε δεν εξηγείται μέσα σε τούτο τον τοξικό εφιάλτη που ζει ήδη η Μεσσαπία και την οδηγεί πλέον, με μαθηματική ακρίβεια και ανεπιστρεπτί, στο μαρασμό και το θάνατο…

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΡΙΟ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΑ ΛΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ Λ@ΡΚΟ .... ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΨΑΧΝΑ...
ΔΗΜΑΡΧΕ ΑΝΤΕ ΚΡΥΨΟΥ ... ΑΧΑΪΡΕΥΤΕ ..

Ανώνυμος είπε...

Βλ. Η ώρα του εισαγγελέα για το έγκλημα της Μεσσαπίας:
http://www.inout.gr/showthread.php?t=44928
Όλα τα στοιχεία και τα επίσημα έγγραφα για το έγκλημα που διαπράττεται στο Δήμο Μεσσαπίων εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.