30 Σεπ 2009

Λατομείο καταστρέφει προστατευόμενη περιοχή στον Βαχό Βιάννου στην Κρήτη

Ευχαριστώ το φίλο Δημήτρη Χρηστάκη από την Κρήτη, που με ενημέρωσε για ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα, που ομολογώ δεν το ήξερα!




Από το ιστολόγιο http://www.ecocrete.gr/index.php?option=content&task=view&id=5382 βρήκα Επιστολή της Νομικής Ομάδας του WWF Ελλάς για το ζήτημα του λατομείου στο Βαχό της Βιάννου, όπου αναλύονται οι επιπτώσεις από τη λειτουργία του λατομείου στο Βαχό της Βιάννου όπως τα υψηλά επίπεδα σκόνης και τον θόρυβο, επισημαίνεται το γεγονός ότι βρίσκεται εντός προστατευόμενης περιοχής του Δικτύου Natura 2000, αμφισβητείται η νομιμότητα του καθορισμού λατομικής ζώνης στην περιοχή και χαρακτηρίζεται η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του λατομείου πλημελής. Τέλος, ζητείται η ανάκληση των παράνομων αποφάσεων που επιτρέπουν μέχρι σήμερα τη λειτουργία του λατομείου (περισσότερα κλικάρετε εδώ: http://www.ecocrete.gr/index.php?option=content&task=view&id=5382) .



Από την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ  μαθαίνουμε ότι "Σε... σεληνιακό τοπίο κινδυνεύει να μετατραπεί μια προστατευόμενη περιοχή του Natura 2000, στον Βαχό Βιάννου στον νομό Ηρακλείου Κρήτης, από τις συνεχιζόμενες εκεί λατομικές εργασίες. Τον κώδωνα κινδύνου κρούει η «Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου», η οποία σε υπόμνημά της που απέστειλε στα αρμόδια υπουργεία (ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης κ.ά.) αναφέρει ότι:

Οι αρμόδιες υπηρεσίες αρνούνται να διακόψουν τη λειτουργία του λατομείου που «δραστηριοποιείται» στον Βαχό προβάλλοντας αστήρικτες δικαιολογίες κι ενώ η όχληση και η αγανάκτηση των κατοίκων διογκώνονται. Στο έγγραφο αναφέρεται ακόμη πως η εταιρεία που εκμεταλλεύεται το λατομείο επεκτείνεται κόβοντας αιωνόβια πεύκα, ενώ μόλις πριν από λίγες μέρες μια «πυρκαγιά μυστήριο» αποτέφρωσε το δάσος στην περιοχή.

Αποκαλυπτικά είναι τα σχετικά στοιχεία που παρατίθενται στο έγγραφο της «Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου», όπου επισημαίνονται για την υπόθεση του λατομείου τα ακόλουθα:

«Ηδη από τον 1982, η έκθεση για τον καθορισμό των λατομικών ζωνών στον Νομό Ηρακλείου συντάχθηκε έτσι ώστε με ανακριβή και παραπλανητικά στοιχεία να εμφανίζει την περιοχή Βαχού στον Δήμο Βιάννου ως κατάλληλη για λατομείο.

Ακολούθησε, το 1985, ο μη σύννομος χαρακτηρισμός της ως λατομικής ζώνης από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου, αγνοώντας στοιχεία όπως το γεγονός ότι το λατομείο βρίσκεται μέσα σε δάσος, ότι απέχει σαφώς λιγότερο από 1.000 μέτρα από τον οικισμό του Βαχού, ότι είναι ορατή από κεντρικό οδικό άξονα, ότι υπάρχουν κοντά καλλιεργημένες εκτάσεις κ.ά.

Το 1999 η Νομαρχία Ηρακλείου, ενώ είχε την ευκαιρία να διορθώσει το σφάλμα, παραδόξως ενέκρινε την παράταση του χαρακτηρισμού για άλλα 5 χρόνια!

Αλλά και το 2004, όταν η περιοχή στην οποία βρίσκεται και η λατομική ζώνη αναγνωρίστηκε ως προστατευόμενη περιοχή από το ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000, τα αρμόδια υπουργεία... το αγνόησαν εντελώς, εγκρίνοντας τη μελέτη για τη λειτουργία λατομείου. Αμέσως μετά ακολούθησε η ενοικίασή του από την Περιφέρεια Κρήτης στην εταιρεία εκμετάλλευσης, η οποία ξεκίνησε τις εργασίες εγκατάστασης το καλοκαίρι του 2006.

Οταν από τις πρώτες μέρες λειτουργίας του λατομείου το 2007 η σκόνη έπνιξε τους κατοίκους του Βαχού και άρχισαν τα προβλήματα, αυτοί αντέδρασαν μαζεύοντας υπογραφές και το Δημοτικό Συμβούλιο Βιάννου διαφώνησε ομόφωνα με τη λειτουργία του συγκεκριμένου λατομείου.

Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Δήμου και η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου ζήτησαν να διακοπεί η λειτουργία του, έγιναν δεκάδες διαμαρτυρίες και ερωτήσεις βουλευτών, αλλά, περιέργως, η Νομαρχία δήλωσε... αναρμόδια!

Σήμερα οι επιπτώσεις από τη λειτουργία του λατομείου έχουν γίνει πλέον αισθητές σε όλο τον Δήμο. Σκόνη και θόρυβος στο δάσος, στην προστατευόμενη περιοχή και στον οικισμό. Σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία των κατοίκων, υποβάθμιση του υδροφόρου ορίζοντα, έντονη όχληση στην κυκλοφορία και στον τουρισμό.

Οι κάτοικοι εντείνουν τις διαμαρτυρίες τους με δυναμικές κινητοποιήσεις, ενώ πριν από λίγες μόλις μέρες η εταιρεία ξεκίνησε νέα μεγάλη επέκταση μέσα στο δάσος κόβοντας αιωνόβια δέντρα. Και ξαφνικά, μια πυρκαγιά κατάκαψε εκατοντάδες στρέμματα δάσους στην περιοχή».


Και από τον Δημήτρη Χρηστάκη έλαβα μερικές ερωτήσεις που απηύθηνε στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ της περιοχής, κ. Κεγκέρογλου, που είναι και ο ιδιοκτήτης του εν λόγω λατομείου, που ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΘΗΚΑΝ!!!
 
Ας τις δούμε αναλυτικά:
 
Αγαπητέ κε Κεγκέρογλου,


Στο παρακάτω μήνυμα, το τελευταίο που μου στείλατε, απαντάτε σε σειρά ερωτήσεων δημοσιογράφων για τους στόχους και τα οράματά σας.

Θα μου επιτρέψετε να θέσω κι εγώ μερικές ερωτήσεις μέσω του διαδικτύου, μη διαθέτοντας μερίδιο στην ακριβοπληρωμένη ακροαματικότητα των ΜΜΕ. Μήπως και έτσι δεν πλουτίζει η δημοκρατία μας, με το διάλογο τον ανοιχτό;

Το θέμα των ερωτήσεών μου, ως Βαχουδιανού, είναι το λατομείο του Βαχού. Κάθε γενίκευση του θέματος είναι στην διακριτική ικανότητά σας. Ας μην είναι όμως η γενίκευση γέφυρα διαφυγής ως είθισται.

Οι ερωτήσεις αυτές, μέχρι σήμερα, δεν απαντήθηκαν από τους καθ’ ύλην αρμόδιους συντρόφους και συντρόφισσες σας που ασκούνε εξουσία στο νομό που εκλέγεστε βουλευτής και είναι απόλυτα αρμόδιοι για την επίλυση του εν λόγω θέματος. Είναι, λοιπόν πρόκληση για σας να τις απαντήσετε!

Στις ερωτήσεις αυτές απάντησαν πολλοί σύντροφοί σας υποψήφιοι βουλευτές, ενυπόγραφα! Δήλωσαν την αντίθεσή τους με την παρανομία και την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, των περιουσιών και της υγείας των κατοίκων της Βιάννου. Μίλησαν ανοιχτά και δημόσια για όλα αυτά, εσείς τι θα απαντήσετε;

Το θέμα, τρία χρόνια τώρα, έχει απασχολήσει και νομικούς και μηχανικούς κι περιβαλλοντολόγους και κρατικούς λειτουργούς και δικαστικούς λειτουργούς. Έχει γίνει πια καθαρό, πεντακάθαρο, για το ποιοι βαρύνονται με ευθύνες και όλοι αυτοί είναι σύντροφοί σας και συγγενικά σας πρόσωπα.

Το θέμα, κύριε υποψήφιε Βουλευτή, δεν είναι ήσσονος σημασίας και η απάντησή σας ή η σιωπή σας θα σημάνει πολλά.

Ερώτηση 1η Πότε θα δοθούν έμπρακτες απαντήσεις στις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων της Βιάννου που στενάζουν κάτω από τις εκρήξεις που ρηγματώνουν σπίτια, την σκόνη που πνίγει ανθρώπους και περιβάλλοντες το λατομείο ελαιώνες, τα βαριά φορτηγά που πνίγουν τη Βιάννο με τις εξατμίσεις και τις βρισιές των οδηγών τους;

Ερώτηση 2η Πότε θα σταματήσει το ξερίζωμα αιωνόβιων πεύκων στην περιοχή με το τοπωνύμιο ‘το φρύδι του παραδείσου’, στην Αιγήτρα που, κατάφορα παράνομα, ονομάστηκε λατομική ζώνη, στη μέση της περιοχής NATURA του ορεινού όγκου της Βιάννου, πάνω στον οδικό άξονα που ενώνει από το Νότο τους νομούς Λασιθίου και Ηρακλείου;

Ερώτηση 3η Πότε θα συγκινηθούν οι σύντροφοί σας και οι συντρόφισσές σας που στάθηκαν πριν από μερικές μέρες μπροστά στο ηρώο των πεσόντων στην κατοχή με θέα στο λατομείο του συγγενή σας ζητώντας ψήφους και σταυρούς δίπλα στους κατεστραμμένους σταυρούς των μνημάτων και δίπλα στον τόπο της σκόνης και των εκρήξεων; Είναι τυχαίο ότι συγκινούνται και δηλώνουν την αντίθεσή τους με την λειτουργία του λατομείου, οι περισσότεροι σύντροφοί σας πλην όμως εκείνων που παίρνουν αποφάσεις για το λατομείο του συγγενούς σας;

(Ήσασταν κι εσείς εκεί! Το Βαχό, το χωριό που σβήστηκε από το χάρτη (Κυριολεκτικά και όχι ως σχήμα λόγου) για να χαρακτηριστεί ως λατομική ζώνη, τον βλέπατε μπροστά σας, υπήρχε, με σπίτια, ελιές και κατοίκους!! Μαζί με την συντρόφισσά σας την κα Σχοιναράκη και τους άλλους συνυποψήφιούς σας ζητούσατε σταυρούς! )

Ερώτηση 4η Πότε η συντρόφισσά σας κα Σχοιναράκη θα παραδεχτεί και δημόσια, αυτό που είναι πια κοινός τόπος σε όλους, ότι το λατομείο, που εκμεταλλεύεται στενά συγγενικό σας πρόσωπο, στο Βαχό της Βιάννου, είναι και παράνομο και ισχυρά οχληρό και πότε θα σταματήσει την ασύστολη κοροϊδία ανθρώπων και θεσμών και θα δόσει, ως Νομάρχης (και με αυτή της την ιδιότητα, ως Νομάρχης! Αρμόδια σύμφωνα με το Νόμο! να δόσει), την εντολή για το σταμάτημα της καταστροφής;

Ακόμη και μέσα στον ορυμαγδό των εκλογών, υπεκφυγές κε Κεγκέρογλου δεν χωράνε. Μόνο θαρραλέες και ειλικρινής απαντήσεις επί του θέματος!

Περιμένοντας τις απαντήσεις σας

Κάποιος ψηφοφόρος

ονόματι Δημήτρης Χρηστάκης, του Γεωργίου και της Αικατερίνης
από το Βαχό της Βιάννου.

άλλος ενδιαφέρον σύνδεσμος: http://perivallonsos.blogspot.com/2008/11/blog-post_06.html

και από την εφημερίδα του Ηρακλείου "Η ΤΟΛΜΗ" http://www.tolmi.gr/index.php/%CE%9A%CE%A1%CE%97%CE%A4%CE%97/sto-vaxo-o-eisaggeleas.html μαθαίνουμε ότι "Άμεση ήταν η ανταπόκριση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου κ. Νίκο Μαρκάκη, μετά από το χθεσινό ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Τ» για το πρόβλημα του λατομείου στην περιοχή της Βιάννου".

Δεν υπάρχουν σχόλια: