22 Οκτ 2009

Οι πρώτες διώξεις για τη ρύπανση της λίμνης Κορώνειας



Οι πρώτες διώξεις για τη ρύπανση της λίμνης Κορώνειας, ασκήθηκαν στους νόμιμους εκπροσώπους 20 βιομηχανικών μονάδων, που φέρονται να είναι υπεύθυνοι για την εν λόγω κατάσταση που επικρατεί στη λίμνη, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».


Η προκαταρκτική εξέταση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης άρχισε το 2007, αλλά μέχρι σήμερα δεν έγινε γνωστό αν ευθύνονται δημόσιοι υπάλληλοι -μέλη της διοίκησης- για την ανυπαρξία ελέγχων.

Το εν λόγω σκέλος της έρευνας, ανατέθηκε στο Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών, που δεν έχει υποβάλει ακόμη πόρισμα, ώστε να προχωρήσει η ποινική διαδικασία.

Δεν έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις τα μέλη της προηγούμενης και της τωρινής διοίκησης της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των όμορων δήμων σε σχέση με τους ελέγχους, τα διαχειριστικά θέματα και την εφαρμογή του «μάστερ πλαν» για τη λίμνη Κορώνεια.

Ο αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος εισαγγελέας Στέφανος Ζαρκαντζιάς, άσκησε ποινική δίωξη για «υποβάθμιση- ρύπανση περιβάλλοντος», σε βάρος ιδιοκτητών και νόμιμων εκπροσώπων των βαφείων, βουστασίων, μιας γαλακτοβιομηχανίας, μιας βιομηχανίας κατασκευής μεταλλικών μαγειρικών σκευών, που είναι εγκατεστημένες γύρω από τη λίμνη Κορώνεια.

Τις παραβάσεις βεβαίωσε, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας, η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος των ιδιοκτητών, διευθυντών και των νόμιμων εκπροσώπων των Ανώνυμων Εταιρειών και των Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης, που λειτουργούν γύρω από την Κορώνεια.

Οι εν λόγω βιομηχανικές μονάδες, φέρονται ότι εκφόρτωναν τα λύματά τους απευθείας στη λίμνη, χωρίς τον απαιτούμενο βιολογικό καθαρισμό και δεν εφάρμοσαν τη νομοθεσία για τη διασφάλιση των κατώτατων ρύπων.

Αποτέλεσμα ήταν να υποβαθμιστεί η υδροχημική κατάσταση του νερού της λίμνης και να καταστεί επικίνδυνη για την πανίδα της περιοχής, αφού το νερό σήμερα είναι ακατάλληλο για κάθε χρήση.

Σε ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι επισημαίνουν:

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΡΩΝΕΙΑ!




Απαραίτητη η απόδοση ευθυνών αλλά οφείλουμε να ζωντανέψουμε τη λίμνη

Οι ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν σε βάρος των ιδιοκτητών είκοσι βιομηχανικών και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων για ρύπανση της λίμνης Κορώνειας, όπως φαίνεται ήρθαν πολύ αργά. Η λίμνη έχει πεθάνει προ πολλού. Επιπλέον, οι περισσότερες από αυτές έχουν πάψει να λειτουργούν ενώ, όταν ήταν ακόμη καιρός και οι οικολογικές οργανώσεις της Θεσσαλονίκης είχαν εξασφαλίσει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για κλείσιμο των παράνομων βιομηχανιών, κανείς δεν την εφάρμοσε.

Για το θέμα της Κορώνειας είχε κληθεί να καταθέσει πρώτος από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης κ. Βασ. Φλωρίδη, αμέσως μετά το μαζικό θάνατο πουλιών το Σεπτέμβριο του 2007, ο νομαρχιακός σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος, ο οποίος κατέθεσε ογκώδη φάκελο με στοιχεία για τους υπεύθυνους της καταστροφής της λίμνης. Ο Μ. Τρεμόπουλος κατέθεσε στη συνέχεια επιπλέον στοιχεία που αφορούν τα αμφιλεγόμενα έργα αποκατάστασης της λίμνης και στους Επιθεωρητές Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης, τα οποία συμπλήρωνε όσο ερχόταν στη διάθεσή του επιβαρυντικά στοιχεία για την πολιτική της νομαρχιακής διοίκησης Ψωμιάδη αλλά και της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας. Ταυτόχρονα, μαζί με τον νομαρχιακό σύμβουλο κ. Ν. Γιαννόπουλο, κατέθεσε σχετική μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα.

Η έρευνα των Επιθεωρητών προχώρησε μετά από παραγγελία του αρμόδιου για θέματα περιβάλλοντος εισαγγελέα κ. Στέφ. Ζαρκαντζιά και χωρίστηκε σε τρία τμήματα: την ανεπάρκεια των ελέγχων των βιομηχανιών και τη μείωση των όποιων προστίμων από τη Νομαρχία, τη μη ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου του Λαγκαδά και τις σκοτεινές πλευρές των έργων αποκατάστασης της λίμνης, που χειρίζεται τοπικά η Νομαρχία Θεσσαλονίκης.

Οι οικολογικές οργανώσεις της Θεσσαλονίκης προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν για το πολύπαθο οικοσύστημα της λίμνης, τόσο με νομικά όσο και με όποια άλλα μέσα είναι πρόσφορα. Οι Οικολόγοι Πράσινοι βοηθούν επίσης με τις δικές τους δυνάμεις, καθώς και πολλά μέλη τους είναι και μέλη αυτών των οργανώσεων και έχουν μακρόχρονη εμπλοκή με το ζήτημα.

Υπενθυμίζουμε ότι ο προσφάτως εκλεγείς ευρωβουλευτής του κόμματος Μιχάλης Τρεμόπουλος, όχι μόνο κινεί το θέμα εδώ και χρόνια αλλά τον περασμένο Απρίλιο έκανε μια ολοκληρωμένη παρουσίαση του ζητήματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε ειδική εκδήλωση των Οικολόγων Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, που συνοδεύτηκε από ερώτηση των Πράσινων . Πριν ένα μήνα (7-9-09) ο Μ. Τρεμόπουλος κατέθεσε ειδική ερώτηση σε σχέση με την ανταπόκριση της ελληνικής κυβέρνησης στη διαδικασία παράβασης που κίνησε η Επιτροπή εναντίον της Ελλάδας σχετικά με την τροποποίηση του προγράμματος αποκατάστασης της λίμνης Κορώνειας . Στις 2-9-09 είχε προηγηθεί και ειδική συνάντηση του Μ. Τρεμόπουλου με τον επίτροπο περιβάλλοντος της ΕΕ κ. Σ. Δήμα, κατά την οποία τέθηκε και το ζήτημα της Κορώνειας.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα μέτρα προστασίας της Κορώνειας εφαρμόζονται με αργούς ρυθμούς. Οι παράνομες γεωτρήσεις συνεχίζονται, δεν έχουν καθιερωθεί νέες μέθοδοι άρδευσης και δεν έχει κατασκευαστεί το προβλεπόμενο αποχετευτικό δίκτυο για τα αστικά λύματα στον Λαγκαδά. Η Επιτροπή εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν έλαβε επαρκή μέτρα για την πρόληψη της υποβάθμισης της λίμνης και της όχλησης της πανίδας και της χλωρίδας και για το λόγο αυτό ξεκίνησε διαδικασία παραπομπής της χώρας στο Ευρωδικαστήριο .

Από το Στρασβούργο όπου βρίσκεται ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε σχετικά:

«Οι ευθύνες για το έγκλημα που έγινε στην Κορώνεια πρέπει να βρεθούν και να αποδοθούν. Η επίμονη στάση μας, όμως, έχει κύριο και ξεκάθαρο στόχο την επίλυση των προβλημάτων, τη σωτηρία της λίμνης και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής.

Είναι σαφές ότι παρά την αναγκαιότητα των Επιμηθέων που εξετάζουν τι πήγε στραβά μετά από χρόνια, είναι μεγάλη ανάγκη γι’ αυτή τη χώρα να υπάρξουν και Προμηθείς που να προβλέπουν και να λαμβάνουν μέτρα έγκαιρα. Και από αυτούς έχουμε μεγάλη έλλειψη στη χώρα μας".

Περισσότερες πληροφορίες: Μ. Τρεμόπουλος, 6982 689868

Δεν υπάρχουν σχόλια: