27 Οκτ 2009

S.O.S. Τοξική λάσπη πνίγει τον Κορινθιακό

Λόφοι από άκρως επικίνδυνα βαρέα μέταλλα καλύπτουν τον βυθό

ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ: ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χάρης Καρανίκας


ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008



Τριακόσιες χιλιάδες στρέμματα του πυθμένα του Κορινθιακού υπολογίζεται ότι καλύπτει η κόκκινη λάσπη, το απόβλητο που προκύπτει κατά την παραγωγή του αλουμινίου και το οποίο περιέχει βαρέα μέταλλα, όπως μόλυβδο, τιτάνιο, χρώμιο και κοβάλτιο. Από το 1972 οπότε άρχισε η απόρριψή του από την εταιρεία Αλουμίνιον της Ελλάδος στον κόλπο της Αντίκυρας, εκτιμάται ότι έχουν εναποτεθεί και εξαπλωθεί στον βυθό περισσότεροι από 20 εκατ. τόνοι ερυθράς ιλύος.


Σύμφωνα με έρευνες η κόκκινη λάσπη καταστρέφει την πανίδα και τη χλωρίδα, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να εισχωρεί και στην τροφική αλυσίδα. Οι μετρήσεις του Πανεπιστημίου Πατρών έδειξαν ότι η κόκκινη λάσπη στον βυθό της Αντίκυρας και του Κεντρικού Κορινθιακού περιέχει έως και δέκα φορές περισσότερο τιτάνιο από όσο τα φυσικά ιζήματα της περιοχής, εννέα φορές περισσότερο χρώμιο, πεντέμισι φορές περισσότερο νικέλιο, τρεις φορές περισσότερο μόλυβδο και μιάμιση φορά περισσότερο κοβάλτιο.

Βρήκαν και ουράνιο

Επιπλέον, διατμηματικές έρευνες του Πανεπιστημίου Πατρών απέδειξαν ότι η κόκκινη λάσπη είναι και ραδιενεργός, καθώς βρέθηκε εμπλουτισμένη με τα φυσικά στοιχεία ουράνιο, ράδιο και θόριο. Κοντά στα στόμια των αγωγών από όπου εκχύεται στον θαλάσσιο πυθμένα των Αντικύρων, οι συγκεντρώσεις των ραδιενεργών στοιχείων όσον αφορά το ουράνιο και το θόριο διαμορφώνονται δεκαέξι και επτά φορές, αντίστοιχα, υψηλότερες από τις μέσες παγκόσμιες τιμές που προτείνει ο διεθνής αρμόδιος οργανισμός UΝSCΕΑR. Πρόκειται μάλιστα για τις υψηλότερες τιμές που έχουν καταγραφεί σε μετρήσεις που διενεργήθηκαν στον θαλάσσιο χώρο της Ελλάδας. Αυξημένες συγκεντρώσεις ραδιενεργών, σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Γεώργιο Φερεντίνο, εντοπίστηκαν και στον Κεντρικό Κορινθιακό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: