5 Δεκ 2009

ΥΠΕΚΑ - Ημερίδα - Ανοικτό Φόρουμ για το "Το Περιβαλλοντικό Εγκλημα"

ΥΠΕΚΑ - Ημερίδα "Το Περιβαλλοντικό Εγκλημα" - Εθνικό Βιομηχανικό Πάρκο στην περιοχή του Ασωπού - Οινοφύτων μέσα στο 2010 - Θέσπιση κανόνων για τις βιομηχανικές μονάδες εκεί.




Τη δημιουργία Εθνικού Βιομηχανικού Πάρκου στην περιοχή του Ασωπού και των Οινοφύτων, πιθανότατα μέχρι το καλοκαίρι του 2010, καθώς επίσης και την ενεργοποίηση μηχανισμών σε κάθε νομαρχία της χώρας όσον αφορά στις παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας ανακοίνωσε η Ειδική Γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη στο πλαίσιο της ημερίδας με θέμα: "Το Περιβαλλοντικό έγκλημα" που διοργάνωσε σήμερα στην Αθήνα το ΥΠΕΚΑ.

Η κ. Καραβασίλη γνωστοποίησε, παράλληλα, ότι θα θεσπιστούν κανόνες για τη λειτουργία των περίπου 1500 μικρών και μεγάλων βιομηχανικών μονάδων που λειτουργούν στην περιβαλλοντικά επιβαρημένη περιοχή του Ασωπού και των Οινοφύτων.

Η υπουργός ΠΕΚΑ κ. Τίνα Μπιρμπίλη, αναφερόμενη στο πρόβλημα της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα στην περιοχή του Ασωπού και των Οινοφύτων, επεσήμανε ότι εκεί περισσότεροι από διακόσιες χιλιάδες κάτοικοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μολυσμένο νερό και τρόφιμα. Πρόσθεσε, επίσης, ότι με την επέκταση του υδροφόρου ορίζοντα στη Μεσσαπία στην Εύβοια έχουμε σήμερα νέο μέτωπο.

Η υπουργός ΠΕΚΑ γνωστοποίησε την πρόθεση του υπουργείου να εγκαινιαστεί "πού άμεσα ουσιαστική συζήτηση με τη βιομηχανία και όλους τους φορείς που η δράση τους επηρεάζει αρνητικά το περιβάλλον, επιδιώκοντας την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων, από τις οποίες θα επωφελούνται οι περισσότεροι τόσο από τη διαδικασία που ακολουθείται όσο και από τα αποτελέσματα". "Δεν αρκούν τα πρόστιμα για να επιτευχθεί η συμμόρφωση", τόνισε η κ. Μπιρμπίλη.

Η ίδια πρόσθεσε ότι "με την εφαρμογή της περιβαλλοντικής ευθύνης θα γίνει πολύ πιο αντιληπτή η ανάγκη, καθώς οι ρυπαντές θα καλούνται στο μέλλον να καταβάλουν πολύ μεγάλα ποσά για να πληρώσουν το κόστος των μέτρων πρόληψης και αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς".

Από την πλευρά του, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής προχώρησε σε πρόταση για δημιουργία κεντρικής υπηρεσίας κατεδαφίσεων, η οποία θα εκτελεί αμέσως αποφάσεις κατεδάφισης που τελεσιδικούν, τουλάχιστον για τις προκλητικότερες περιπτώσεις. Η υπηρεσία αυτή θα εκτελεί αμέσως και τις αποφάσεις για όλα τα αυθαίρετα που σήμερα αποτελούν μεγάλη περιβαλλοντική πληγή σε περιοχές όπως η ανατολική Αττική και τα σχετικά πρόστιμα θα επιβάλλονται συνεχώς, προτείνει ο κ. Ρακιντζής.

Χαιρετίζοντας την ημερίδα, ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα περιβάλλοντος κ. Σταύρος Δήμας επεσήμανε, στην παρέμβασή του, την καθυστέρηση που σημειώθηκε στη χώρας μας όσον αφορά την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας "ο ρυπαίνων πληρώνει", διευκρινίζοντας ωστόσο ότι την ευθύνη για την καθυστέρηση δεν φέρει η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ. Ο κ. Δήμας υπογράμμισε, παράλληλα, ότι μόλις τώρα ξεκινά στην Ελλάδα η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας, ενώ ισχύει ήδη σε πολλές άλλες χώρες της ΕΕ. "Η καταστροφή του περιβάλλοντος καθίσταται από εδώ και στο εξής ποινικό αδίκημα. Μπορούμε πλέον να κυριολεκτούμε όταν μιλούμε για περιβαλλοντικό έγκλημα", είπε ο κ. Δήμας. "Η ενίσχυση του ρόλου του εθνικού δικαστή στον τομέα της περιβαλλοντικής δικαιοσύνης αποτελεί απαίτηση των καιρών", πρόσθεσε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος.

Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Γιάννης Μανιάτης είπε ότι είναι αναγκαία η απόκτηση θεσμικής και διοικητικής ικανότητας απέναντι στο περιβαλλοντικό έγκλημα "της ίδιας - και μεγαλύτερης - σπουδαιότητας, αυστηρότητας και αποτελεσματικότητας με αυτήν που έχουμε απέναντι σε άλλα εγκλήματα, όπως τα εγκλήματα κατά των ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή το έγκλημα της εμπορίας παιδιών".

Δεν υπάρχουν σχόλια: