19 Δεκ 2009

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΑ ΟΙΝΟΦΥΤΑ

17.12.09

Απαραίτητη η συμμετοχή και συνεργασία των κατοίκων για ασφαλή συμπεράσματα – Ξεκινάει η έρευνα στις 4/1/2010

Εργαλείο για περαιτέρω διεκδικήσεις πολιτών μέσω δικαστικών οδών μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αν τεκμηριωθεί, από την επιδημιολογική μελέτη ότι η αύξηση θανάτων από καρκίνους στην περιοχή Οινοφύτων οφείλονται στην περιβαλλοντική ρύπανση των τελευταίων ετών από τις γύρω βιομηχανίες και βιοτεχνίες. Η Επιδημιολογική Μελέτη στην περιοχή Οινοφύτων θα αποτελέσει Πανελλαδική πρωτιά αφού για πρώτη φορά γίνεται στην Ελλάδα.

Οι κάτοικοι θα γνωρίζουν τεκμηριωμένα επιστημονικά, αν η υγεία τους έχει επηρεαστεί από την περιβαλλοντική ρύπανση. «Παρατηρητήριο Υγείας» θα «στηθεί» στο Κέντρο Εκκλησιαστική Διακονίας στα Οινόφυτα, στο οποίο οι κάτοικοι θα προσέρχονται και θα καταγράφονται στο μητρώο. Η ολοκληρωτική συμμετοχή των κατοίκων είναι απαραίτητη, αλλιώς δεν θα μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Θα επιχειρηθεί και η συνεργασία με βιομηχανίες, ώστε η μελέτη να συμπεριλάβει και βιομηχανικούς εργάτες, οι οποίοι δεν θα είναι αναγκαστικά και κάτοικοι Οινοφύτων.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 16/12/09 στο Κέντρο Εκκλησιαστικής Διακονίας στα Οινόφυτα, έγινε εκτενής ενημέρωση των κατοίκων και ΜΜΕ από την Μ.Κ.Ο. Ινστιτούτο Προληπτικής Ιατρικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, “Prolepsis” και την επιστημονικής της ομάδα που έχει αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης.

Μετά το καλωσόρισμα του Δημάρχου κ. Γεωργίου Θεοδωρόπουλου, η Πρόεδρος της “Prolepsis” και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών κα Αθηνά Λινού διάβασε τους χαιρετισμούς της Υπουργού Υγείας κας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και της Ειδικής Γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κας Μαργαρίτας Καραβασίλη, οι οποίες στις επιστολές τους, ευχήθηκαν κάθε επιτυχία στις εργασίες , η κα Ξενογιαννακοπούλου δήλωσε μέσα από την επιστολή της, ότι θα είναι δίπλα τους σε κάθε προσπάθεια που βελτιώνει την περίθαλψη και την υγεία των Ελλήνων πολιτών, ενώ η κα Καραβασίλη σε εκτενέστερη επιστολή της, εξέφρασε την βαθειά της ικανοποίηση για την έναρξη του προγράμματος περιβαλλοντικής και εργασιακής υγείας στην περιοχή Οινοφύτων. Δήλωσε την ενεργή και θερμή της συμπαράσταση και δεσμεύτηκε για άμεση και συνεχή συνεργασία με την ομάδα. Τελειώνοντας την επιστολή της η κα Καραβασίλη εξέφρασε την ελπίδα ότι ξεκινώντας από τα Οινόφυτα, να εφαρμοστούν παρόμοια προγράμματα και σε άλλες προβληματικές περιοχές.

Στο κτίριο του Κέντρου Εκκλησιαστικής Διακονίας, θα λειτουργήσει το «Παρατηρητήριο Υγείας» όπου θα προσέρχονται οι κάτοικοι και εργαζόμενοι στην περιοχή ώστε να καταγράφεται το ιστορικό τους και να γίνονται οι απαιτούμενες λήψεις βιολογικού υλικού για περαιτέρω εξέταση. Θα υπάρξει αρχείο καταγραφής καρκίνων, όπου θα καταγράφονται τα στοιχεία, θα αξιολογούνται και εκτιμάται η κατάσταση ώστε να διαχωρίζονται μέσω ειδικών προγραμμάτων διαλογής (screening test), οι κάτοικοι σ’ αυτούς που πιθανά έχουν κάτι, από αυτούς που δεν έχουν την υπό έρευνα νόσο.

Οι στόχοι

Στόχοι του «Παρατηρητήριου Υγείας» είναι η επίβλεψη της υγείας του πληθυσμού με στόχο την έγκαιρη ανίχνευση πιθανών προβλημάτων, παρεμβάσεις για άμεση αντιμετώπιση, πρόληψη/αναστολή διεύρυνσης του προβλήματος σε πληθυσμιακό επίπεδο, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία σε προσωπικό επίπεδο, ομαδικά προγράμματα προληπτικής ιατρικής , εκτίμηση των αναγκών σε προγράμματα και υπηρεσίες.

Ηλικίες που ενδιαφέρουν

Η έρευνα θα συμπεριλάβει όλες της ηλικίες από το έμβρυο μέχρι και τον ενήλικα. Για το έμβρυο: κυήσεις – αυτόματες αποβολές, προβλήματα στο νεογνό. Παιδί: σωματική και πνευματική ανάπτυξη, παχυσαρκία, χρόνια νοσήματα. Έφηβος: κατάχρηση ουσιών. Ενήλικας: γενική κατάσταση υγείας, οξέα και χρόνια νοσήματα, επαγγελματικά νοσήματα, ατυχήματα.

Τα αποτελέσματα που θα συναχθούν από την λήψη των ιστορικών και των ιατρικών εξετάσεων, θα αποτελέσουν τον συνολικό ιατρικό φάκελο του κάθε πολίτη, στον οποίο πρόσβαση θα έχει η επιστημονική ομάδα και ο ίδιος μόνο. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα συγκριθούν με στοιχεία από παλαιότερες δεκαετίες, να επισημανθούν οι διαφορές, ώστε να συναχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Για την επιτυχία της έρευνας εκτός της καθολικής συμμετοχής των κατοίκων, θα πρέπει να συνεργαστούν όλοι οι φορείς υγείας και πολιτείας.

Το χρονοδιάγραμμα δράσεων είναι: Εξετάσεις μαθητικού πληθυσμού από 15/4/2010 μέχρι 1/6/2010 και 1/10/2010 μέχρι 15/11/2010. Συλλογή βιολογικού υλικού: Οκτώβριος του 2010.

Η κα Λινού υποσχέθηκε ότι η έρευνα θα διέπεται από: επιστημονική επάρκεια, διαφάνεια, τήρηση του απορρήτου, συνεχή πληροφόρηση, προώθηση κάθε θέματος που αφορά την υγεία. Οι συνεργαζόμενοι επιστημονικοί φορείς είναι το Πανεπιστήμιο Αθηνών – Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα, το Πανεπιστήμιο Harvard – Σχολή Δημόσιας Υγείας και το Πανεπιστήμιο Dartmouth – Ιατρική Σχολή.

Πρέπει να τονιστεί ότι η δημιουργία του «Παρατηρητηρίου Υγείας» θα έχει πολλαπλά οφέλη για τους κατοίκους των Οινοφύτων αφού μέσα από αυτό θα καταγραφούν στοιχεία, με τα οποία θα μπορούν να γίνεται εκτίμηση κατάστασης, ακόμη και για της πανδημικές νόσους όπως αυτή της νέας γρίπης που διανύουμε, με τις αντίστοιχες παρεμβάσεις, αλλά και αποτύπωση του επιπέδου υγείας των δημοτών, κ.α.

Στο τέλος της ενημέρωσης ετέθησαν ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους και ακολούθησε διάλογος.

3 σχόλια:

Yannis Zabetakis είπε...

http://www.zabetakis.net/?p=1998

η παρουσίαση από

την κ. Λινού και τους

συνεργάτες της

ήταν αποκαλυπτική!

Μάθαμε πολλά αλλά μας δημιουργήθηκαν

και περισσότερα

ερωτήματα:

1. Γιατί δεν προτείνει η Prolepsis μια διεπιστημονική προσέγγιση όπως αυτή;

2. Γιατί δεν θα γίνουν αναλύσεις βιοδεικτών στο αίμα του πληθυσμού; Δείκτες που σχετίζονται με τα πρώτα βήματα του καρκίνου χωρίς να περιμένουμε την μακροσκοπική παρατήρησή του…

3. Γιατί δεν θα γίνουν αναλύσεις βαρέων μετάλλων σε αίμα και ούρα (πίνακας 5, σελ. 417 του λινκ);

4. πώς επιλέχθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ η Prolepsis που είναι απλά μια ιδιωτική εταιρεία και η οποία έχει συνεργαστεί ακόμα και με την …Λάρκο [βλ σελ 13 εδώ];

Αν η Πολιτεία θέλει να διαχειριστεί έτσι την Τραγωδία του Ασωπού, τότε αυτή η ελαφρά-τη-καρδία αντιμετώπιση είναι μια δεύτερη τραγωδία…

Αναμένοντας την νέα Ηγεσία σε Υπουργεία Υγείας και ΥΠΕΚΑ να διορθώσουν τις κατευθυντήριες γραμμές του εν λόγω project… με μόνο γνώμονα την Υγεία των ανθρώπων στα Οινόφυτα και την άμεση αντιμετώπιση της καθολικής τους τοξίνωσης…

Και το ΚΕΕΛΠΝΟ ας αφήσει τις εν κρυπτώ αναθέσεις…έχω ζητήσει συνάντηση με τον νέο πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ (κ. Παναγιωτόπουλο)…αλλά μάλλον ματαίως…

Yannis Zabetakis είπε...

http://www.zabetakis.net/?p=2031
Ινστιτούτο Τοπικής Αειφόρου Ανάπτυξης και Πολιτισμού (ΙΤΑΠ)

Οινόφυτα Βοιωτίας 21-12-2009

Δελτίο Τύπου

Έχει παραιτηθεί το Υπουργείο Υγείας από τις υποχρεώσεις του στον Ασωπό;

Στο μακροχρόνιο αίτημά μας για τη διεξαγωγή επιδημιολογικής μελέτης στην περιοχή του Ασωπού, η Πολιτεία (Υπουργείο Υγείας) απάντησε την Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2009, στο Κέντρο Εκκλησιαστικής Διακονίας Οινοφύτων, με τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση Prolepsis.

Αντί να απαιτήσει από την Επιθεώρηση Εργασίας, την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ), το Κέντρο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΚΥΑΕ) και το Κέντρο Διάγνωσης Ιατρικής Εργασίας (ΚΔΙΕ) που υπάγεται στο ΙΚΑ, να διεξάγουν, από κοινού ή ξεχωριστά, την επιδημιολογική έρευνα, το Υπουργείο Υγείας επέλεξε να χρηματοδοτήσει αποκλειστικά την Prolepsis (με απευθείας ανάθεση από το ΚΕΕΛΠΝΟ!) να την διεξάγει εκτός του πλαισίου του Ε.Σ.Υ.

Έτσι βολεύονται όλοι: οι ρυπαντές διότι εύκολα θα αμφισβητήσουν τα αποτελέσματα της έρευνας, ο πολιτικάντης Δήμαρχος Οινοφύτων διότι θα εμφανιστεί δήθεν ως «δραστήριος» περί το περιβάλλον και η Υπουργός Υγείας διότι δεν θα αναγκαστεί να λύσει το πρόβλημα και να λάβει δυσάρεστες αποφάσεις αφού η Prolepsis δεν είναι δημόσια υπηρεσία.

Επειδή, όμως, το πρόβλημα παραμένει, με ή χωρίς την Prolepsis, το Ι.Τ.Α.Π. θα κινήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες, στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της χώρας, για να διεξαχθεί αντικειμενική και αποτελεσματική επιδημιολογική έρευνα. Ο αγώνας κατά της ρύπανσης συνεχίζεται.

Yannis Zabetakis είπε...

το κρυφό πόρισμα του Γενικού Επιθ. Δημόσιας Διοίκησης με όλα τα ονόματα των εμπλεκομένων - ελγεχομένων είναι στα χέρια μας!
με όλα τα ονοματεπώνυμα!

http://environmentfood.blogspot.com/2009/12/highlights-2009-4.html