5 Δεκ 2009

Ο ρυπαίνων θα πληρώνει το κόστος της αποκατάστασης


Ο ρυπαίνων θα πληρώνει όχι μόνον το πρόστιμο που του αναλογεί, αλλά και το κόστος της αποκατάστασης της περιοχής που αποδεδειγμένα έχει ρυπάνει.


Αυτό τόνισε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, χαιρετίζοντας τις εργασίες του ανοιχτού φόρουμ για το Περιβαλλοντικό Έγκλημα που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα. Η υπουργός αναφέρθηκε στα περιβαλλοντικά εγκλήματα που συντελούνται στον Ασωπό, τον Κορινθιακό και Μαλιακό Κόλπο όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας και προανήγγειλε αυστηρότερους ελέγχους και αλλαγές στον τρόπο αντιμετώπισής τους.

Μια γεύση από τα επερχόμενα μέτρα έδωσε η ειδική γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μαργαρίτα Καραβασίλη. Είπε ότι τα πρόστιμα είναι χαμηλά, ενώ αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα για το αν και κατά πόσο πληρώνονται. Έτσι οι ρυπαντές αποφεύγουν να επενδύουν σε οικοφιλική τεχνολογία ρισκάροντας το ενδεχόμενο να πάρουν ένα πρόστιμο που και οικονομικότερα θα τους βγει και είναι αμφίβολο αν τελικά θα το πληρώσουν.

Επίσης σύμφωνα με την κ. Καραβασίλη:

• Θα γίνουν αλλαγές στο νόμο περί επιθεωρητών περιβάλλοντος,

• μαθηματικός τύπος ( αλγόριθμος) θα καθορίζει το κόστος αποκατάστασης της περιβαλλοντικής καταστροφής,

• θα τίθεται χρονοδιάγραμμα συμμόρφωσης των υπευθύνων και η περίπτωση μη συμμόρφωσης θα τιμωρείται μέχρι και με λουκέτο,

• θα οριοθετηθεί εντός του 2010 οργανωμένη βιομηχανική περιοχή στα Οινόφυτα και θα επιχειρηθεί η ανάπλαση του ποταμού Ασωπού,

• η Ειδική Γραμματεία Επιθεωρητών θα συγκροτηθεί ως αυτόνομο συντονιστικό σώμα και θα δημιουργηθούν σε επίπεδο περιφέρειας μικρότερα αυτόνομα γραφεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: