28 Φεβ 2010

ΕΣΠΑ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: ΔΩΣΕ ΚΑΙ ΜΕΝΑ ΜΠΑΡΜΠΑ!

Ξεκίνησε χθες η Διημερίδα ενημέρωσης δημοσιογράφων Κεντρικής Ελλάδας για το ΕΣΠΑ Χωρικής Ενότητας Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας - Ηπείρου που διοργανώνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Βουλευτές, νομάρχης, δήμαρχοι βρήκαν ευκαιρία να "ζητήσουν" μερίδιο από την βοήθεια που κατέφθασε με την μορφή τριων Γραμματέων Υπουργείων. Μου θύμισαν την εικόνα εξαθλιωμένων και πεινασμένων που διαγκωνίζονται μπροστά στο φορτηγό που μοιράζει αλεύρι, ρύζι ή ψωμί. Τραγική εικόνα; Ανάλογα πως το βλέπει κανείς. Προσωπικά, έβαλα τα γέλια.




Πραγματικά απορώ πως, με αυτοδιοικητικούς και βουλευτές οι οποίοι αδυνατούν να λειτουργήσουν με άλλη λογική πέραν αυτής της εξυπηρέτησης της εκλογικής πελατείας, του "φαίνεσθαι" και της προσωπικής πολιτικής στρατηγικής, περιμένουμε να υλοποιήσουμε αναπτυξιακό ΕΣΠΑ. Άκουσα βουλευτή, προσωπικά με απογοήτευσε, να μιλά επί δεκαπεντάλεπτο απαριθμώντας γιοφύρια, δρόμους και γυμναστήρια που "πρέπει να χρηματοδοτηθούν". Γιατί "πρέπει"; Μα γιατί έτσι θέλει. Άκουσα αυτοδιοικητικό να "μαλώνει" το κράτος γιατί έδωσε 20 στο γείτονα και 19 σ' αυτόν, άκουσα άλλον να φωνάζει γιατί μαζί με το ψωμί δεν μοιράζουν και χαλβά. Δεν ήταν έκπληξη για μένα και μάλλον για κανέναν. Απλά η διαπίστωση ότι υπάρχει χαώδης απόσταση ανάμεσα στις προθέσεις (μέρους ή όλης) της κυβέρνησης και την ικανότητα υλοποίησης της κοινωνίας, επικυρώθηκε πανηγυρικά.

Ευχάριστη έκπληξη, οι γραμματείς των υπουργείων. Μπορεί κανείς να τους "χρεώσει" μη πολιτικό λόγο (αν αυτό είναι μειονέκτημα), μπορεί να μιλήσει για επικοινωνιακό έλλειμμα, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν ήταν εκτός θέματος ή δεν προσπάθησαν να χαϊδέψουν αυτιά. Ίσως, μερικές στιγμές, και υπό το βάρος της συνειδητοποίησης της πολιτικής τους θέσης έκαναν άτσαλες προσπάθειες να γίνουν κάτι που δεν είναι, αλλά σε γενικές γραμμές στάθηκαν καλά.

Παντελής Μητσίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: