15 Μαρ 2010

«Αναστείλατε τις εργασίες στο κολυμβητήριο»

Εντολή Γενικού Επιθεωρητή Περιβάλλοντος προς το δήμο Κω: Ζήτησε να του διαβιβαστεί κατεπειγόντως όλος ο φάκελος της υπόθεσης ...



Χειμαρρώδης αλλά και ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ο λόγος του Γενικού Επιθεωρητή Περιβάλλοντος Παναγιώτη Μέρκου, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον «Σ», μετά τα όσα διαδραματίστηκαν με την υπόθεση της κατασκευής του κολυμβητηρίου.

Απολαύστε την:

Ερ: Κύριε Μέρκο, ποιες ήταν οι ενέργειές σας μόλις ενημερωθήκατε για το τι συμβαίνει με το κολυμβητήριο;

Π.Μ.: Επικοινώνησα μόλις μας κοινοποιήθηκε η καταγγελία με τον νομάρχη και ακολούθως κάναμε μία ανοιχτή συνομιλία ταυτόχρονα με τον δήμαρχο και μετά ξανά με το δήμαρχο. Αυτό που του ζητήσαμε είναι να κάνει προσωρινή αναστολή της εργασίας και να μας διαβιβάσουν κατεπειγόντως τα πάντα. Όλο το φάκελο της αδειοδότησης του έργου, να μας ενημερώσουν για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, τις επιτρεπόμενες χρήσεις στην περιοχή και τις μελέτες που έγιναν για την αδειοδότηση για να ελέγξουμε τη νομιμότητά τους, γιατί από κάποιους κατοίκους και φορείς, εκφράζονται κάποιες σοβαρές αμφιβολίες για τη νομιμότητα της διαδικασίας. Θέλω να δω και τα έγγραφα από την ΕΠΑΕ κτλ,

Ερ: Τι σας είπε ο δήμαρχος;

Π.Μ.: Αυτό που επιχειρούσε να κάνει ο δήμαρχος, είναι μία απλή περίφραξη για να κατοχυρώσει την έκταση, γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για περισσότερα.

Ερ: Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα σας;

Π.Μ.: Περιμένω να πάρω τα στοιχεία και θα δούμε και εμείς τι θα κάνουμε. Δεσμεύτηκε και ο νομάρχης να τα ξαναδεί. Πιστεύω ότι την ερχόμενη βδομάδα θα είμαστε σε θέση να πούμε εάν και κατά πόσο ήταν νόμιμες οι διαδικασίες και οι ενέργειες του δήμου. Υποθέτω ότι θα μας στείλω τα πάντα για την αδειοδότηση, αφού αυτό ζητήσαμε και από τη Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου να μας διευκρινίσει το ιδιοκτησιακό, αν είναι προστατευόμενη η περιοχή και από την Πολεοδομία ποιες είναι οι επιτρεπόμενες χρήσεις και θα τα δούμε συνολικά. Ενδεχόμενα να εξετάσουμε την νομιμότητα και με τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή, αλλά προς το παρόν, δεν θέλω να πάρω θέση γιατί και από την πλευρά του δημάρχου και του νομάρχη η θέση τους είναι ότι όλα έγιναν νόμιμα.

Ερ: Υπάρχουν πολλά ζητήματα στο νησί μας που ενδιαφέρουν την υπηρεσία σας. Πότε θα μας επισκεφτείτε με την κα Μαργαρίτα Καραβασίλη;

Π.Μ.: Θα έρθουμε στην Κω κάποια στιγμή για να τη δούμε συνολικά, όμως αυτή τη στιγμή είμαστε τρομερά πιεσμένοι, το πραγματικό δυναμικό μας δεν επαρκεί ούτε για τις στοιχειώδεις ανάγκες. Είναι τόσο μεγάλος ο όγκος των καταγγελιών από κάθε πολίτη που είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε μία ορθή διαχείριση των δυνάμεων. Όπου τίθεται άμεσο ζήτημα δημόσιας υγείας και περιβάλλοντος, εκεί πρέπει να πάμε κατά προτεραιότητα. Όταν δεχόμαστε εισαγγελική εντολή ταυτόχρονα για 15 σημεία που πρέπει να πάμε να ερευνήσουμε, ακόμη και από το Συμβούλιο της Επικρατείας, γιατί μας θεωρούν αξιόπιστο φορέα, δεν είναι δυνατόν να το κάνουμε με 30 επιθεωρητές που είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Ερ: Από σχετικές δηλώσεις σας στην επιτροπή περιβάλλοντος στη βουλή, πληροφορηθήκαμε την κατάσταση της υπηρεσίας σας. Κύριε Μέρκο, πόσα άτομα χρειάζεστε ώστε η δουλειά σας να γίνεται σωστά και να αποδίδει καρπούς;

Π.Μ.: Για να κάνει η υπηρεσία όλα αυτά που προβλέπονται, χρειάζονται τουλάχιστον 400 επιθεωρητές, συν απαραίτητο διοικητικό προσωπικό, συν δικηγόρους που δεν έχουμε τώρα και κάνουμε εμείς και την νομική δουλειά. Ακόμη και να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας από τις μηνύσεις των διάφορων επιχειρηματιών. Η αίσθηση μου είναι ότι, αυτή τη στιγμή, από τις Πολεοδομίες, τις Διευθύνσεις Περιβάλλοντος και όλες τις άλλες Υπηρεσίες, δεν γίνεται σχεδόν τίποτα. Αδυνατούν να διαχειριστούν ακόμη και τα πρωτόκολλά τους. Δεν γίνεται ποτέ προγραμματισμένος έλεγχος απ’ όλους αυτούς, υπάρχει και μια δυσπιστία από όλη τη χώρα προς τη δημόσια διοίκηση και οι πάντες καλούν εμάς ακόμη και για συνοριακές διαφορές σε οικόπεδα!!! Αυτό αποτελεί σπατάλη ανθρώπινων και οικονομικών πόρων και ταλαιπωρία για τους επιθεωρητές.

Ερ: Εν κατακλείδι, τι είναι αυτό που ζητάτε;

Π.Μ.: Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να ενισχυθεί αυτή η Υπηρεσία για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στον κόσμο και δικαιολογημένα, όταν ο αιρετός, ο νομάρχης ή ο δήμαρχος της περιοχής του είναι και ελεγκτής και ελεγχόμενος στην κλειστή τοπική του κοινωνία. Δηλαδή, όταν αδειοδοτεί μία επιχείρηση η οποία θα δώσει δουλειά σε 5-10 δικούς του ανθρώπους, φίλους-συγγενείς, ψηφοφόρους, είναι δυνατόν μετά να πάει και να πει ότι κακώς τον αδειοδότησε η υπηρεσία μου ή δεν επέβλεψα την ορθή εφαρμογή της όποιας άδειας έδωσα; Η γνώμη μου είναι ότι, δεν θα έπρεπε καν να δίνονται άδειες από τοπικές υπηρεσίες, καμία άδεια, καμία έγκριση περιβαλλοντικών όρων. Θα έπρεπε απλά και μόνο να γνωμοδοτούν. Οι άδειες να δίνονται από κεντρικές υπηρεσίες, να είναι ελεγχόμενες και οι αρμοδιότητες ελέγχου να μην είναι εξαιρετικά αποκεντρωμένες. Δηλαδή, θα έπρεπε να φτάνουν μέχρι το επίπεδο της Περιφέρειας, ώστε να μην είναι οι επιθεωρητές γνωστοί με τους επιθεωρούμενους.

Ερ: Δεν είναι και το πλέον εύκολο να δώσουν πίσω οι δήμοι τις Πολεοδομίες…

Π.Μ.: Περιμένετε να δείτε ή παρακολουθήστε τι γίνεται με τις Πολεοδομίες που έχουν πάει στους δήμους. Έχουν γίνει τα όργια... Ε, αυτό δεν θα έπρεπε να γίνεται. Όταν υπάρχει τέτοια στενή επικοινωνία δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει ο ελεγκτής αντικειμενικά. Και στην Ελλάδα, ο αδειοδοτών είναι και ελεγκτής. Δεν γίνεται αυτό.

Ερ: Και οι εδώ κρατικές υπηρεσίες, πολεοδομία, κ.λ.π. είναι υποστελεχωμένες.

Π.Μ.: Σε όλη την Ελλάδα είναι υποστελεχωμένες οι υπηρεσίες και είναι σκόπιμο αυτό γιατί έτσι χορεύουν ελεύθερα αυτοί που έχουν συμφέροντα.

Ερ: Όπως είπατε πριν, θα έρθετε στην Κω. Για πότε το προσδιορίζετε;

Π.Μ.: Θέλουμε να έρθουμε με την κα Καραβασίλη, αλλά αυτό είναι ανθρωπίνως αδύνατο να γίνει πριν από το Πάσχα.
--------------------------------------------------------------------------------------
•«Αυτό που επιχειρούσε να κάνει ο δήμαρχος Κω, είναι μία απλή περίφραξη για να κατοχυρώσει την έκταση, γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για περισσότερα»


•«Ενδεχόμενα θα εξετάσουμε τη νομιμότητα του έργου και με τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή»

•«Για να ανταπεξέλθει η Υπηρεσία σε όλα αυτά που προβλέπονται, χρειάζονται τουλάχιστον 400 επιθεωρητές, συν απαραίτητο διοικητικό προσωπικό, συν δικηγόρους που δεν έχουμε τώρα και κάνουμε εμείς και την νομική δουλειά»

•«Δεν θα έπρεπε καν να δίνονται άδειες από τοπικές υπηρεσίες, καμία άδεια, καμία έγκριση περιβαλλοντικών όρων. Θα έπρεπε απλά και μόνο να γνωμοδοτούν. Οι άδειες να δίνονται από κεντρικές υπηρεσίες, να είναι ελεγχόμενες και οι αρμοδιότητες ελέγχου να μην είναι εξαιρετικά αποκεντρωμένες. Δηλαδή, θα έπρεπε να φτάνουν μέχρι το επίπεδο της Περιφέρειας, ώστε να μην είναι οι επιθεωρητές γνωστοί με τους επιθεωρούμενους»

•«Σε όλη την Ελλάδα είναι υποστελεχωμένες οι υπηρεσίες και είναι σκόπιμο αυτό γιατί έτσι χορεύουν ελεύθερα αυτοί που έχουν συμφέροντα»
-------------------------------------------------------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια: