2 Απρ 2010

«Ξεφυτρώνουν» σκάνδαλα στα σκουπίδια - Απόβλητα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και τον υδροφόρο ορίζοντα

Το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ δυστυχώς δεν μας εκπλήσσει. Είναι μια τραγική αλήθεια... Είναι ένα σκανδαλώδες "φαινόμενο" που, αλλοίμονο, δεν συμβαίνει μόνο στον ΧΥΤΑ Φυλής, αλλά και Άνω Λιοσίων, Αφιδνών, Μεγάρων, κλπ...κλπ.... στα ανενεργά Λατομεία, στα ποτάμια, τις λίμνες σχεδόν παντού....

Τα "Στοιχεία - σοκ από το πόρισμα των ελεγκτών", που βρήκαν στον ΧΥΤΑ Φυλής επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα, ακόμη και ανθρώπινα μέλη, αποτέλεσμα μακροχρόνιας δράσης των Κλιμακίων Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Υγείας, έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που συμβαίνει κάθε βράδυ σε όλη την Ελλάδα: Φορτηγά και βυτιοφόρα διακινούν τόνους είκίνδυνων αποβλήτων και τα απορρίπτουν . . . παντού !



Αποτέλεσμα;

Διασπορά επικίνδυνης ρύπανσης σε μεγάλη έκταση της ελληνικής Επικράτειας με τρομακτική συνέπεια τη ρύπανση των εδαφών, των επιφανειακών και υπόγειων νερών και ολόκληρων οικοσυστημάτων.

Ένα ολόκληρο "κύκλωμα" ξεπλένει - παράνομα - τα επικίνδυνα απόβλητα βιομηχανιών, νοσοκομείων και όχι μόνο και ένα μείζον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ  ΕΓΚΛΗΜΑ συντελείται καθημερινά!

Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος με αυτοθυσία, παραφυλάγοντας νύχτες ολόκληρες βρίσκεται στα ίχνη αυτού του "κυκλώματος" και κυρίως των βιομηχανιών και άλλων μονάδων που χωρίς ΑΙΔΩ διαθέτουν με αυτό τον τρόπο ότι πιο επικίνδυνο παράγουν, αδιαφορώντας για την περιβαλλοντική καταστροφή και κυρίως περιφρονώντας τη Δημόσια Υγεία !!!!

Ήδη οι υπεύθυνοι συλλαμβάνονται και οδηγούνται στο αυτόφωτο... οι βιομηχανικές και άλλες μονάδες εντοπίζονται, ταυτοποιούνται και οι υποθέσεις οδηγούνται στον Εισαγγελέα.

Πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν και "ονόματα"...

... "Ένα απλό κόλπο που καταγράφεται στο πόρισμα γινόταν με τις λεγόμενες εντολές μεταφοράς απορριμμάτων που δίνει ο ΕΣΔΚΝΑ προς τους συμβεβλημένους με αυτόν δήμους. Οι εντολές αυτές πρέπει να παρουσιάζονται από τους οδηγούς των οχημάτων κατά την είσοδο στον ΧΥΤΑ, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η προέλευση των σκουπιδιών και ο όγκος τους.


«Οι εντολές μεταφοράς απορριμμάτων δεν χορηγούνται στους δήμους βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, αλλά κατόπιν αιτημάτων των δήμων που στηρίζονται σε υποκειμενικές, δικές τους, εκτιμήσεις» σημειώνεται στο πόρισμα.

Συνεργοί οι υπάλληλοι

Το γεγονός αυτό σπεύδουν να εκμεταλλευτούν ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες αναλαμβάνουν για λογαριασμό των δήμων τη μεταφορά απορριμμάτων. Συνεργούς βρίσκουν υπαλλήλους στον ΧΥΤΑ, οι οποίοι- όπως προκύπτει από τους επιθεωρητές- κάνουν συχνά τα... στραβά μάτια.

Έτσι, παρά τις σαφείς οδηγίες για τον τρόπο παραλαβής των εντολών μεταφοράς, από δειγματοληπτικό έλεγχο των επιθεωρητών προέκυψε σωρεία παρατυπιών στη συμπλήρωση των εντολών, οι οποίες παρ΄ όλα αυτά έγιναν δεκτές από τους εργαζομένους. Το αποτέλεσμα είναι ένα απορριμματοφόρο ιδιωτικής εταιρείας να διανύει την απόσταση Δροσιά- Σαλαμίνα σε μία μόλις ώρα! Διότι βάσει των εντολών μεταφοράς «φαίνεται να έχει φορτώσει απορρίμματα από τους δύο δήμους και να τα απορρίπτει την ίδια ημέρα στον ΧΥΤΑ, με διαφορά μίας ώρας, γεγονός που δεν δικαιολογείται από την απόσταση μεταξύ των δήμων» υποστηρίζει το Σώμα Ελεγκτών.

Η ιδέα για την επιχείρηση αυτή ήταν απλή: δίπλα στον ΧΥΤΑ οι ιδιωτικές εταιρείες λειτουργούσαν μάντρες όπου έριχναν αρχικά χύμα τα σκουπίδια ή τα τοποθετούσαν σε κοντέινερ. Οι ιδιώτες καλύπτονταν από την πρακτική των δήμων να χορηγούν αφειδώς εντολές μεταφοράς. «Οι δήμοι έδιναν στους οδηγούς των ιδιωτικών εταιρειών πλήθος εντολών μεταφοράς ανεξέλεγκτα και μάλιστα όλες μαζί στην αρχή της εβδομάδας, ασυμπλήρωτες και όχι ανά δρομολόγιο, όπως έπρεπε» τονίζεται.

Η πρακτική αυτή είχε ένα ακόμη όφελος για τους ιδιώτες. Για τη συλλογή των σκουπιδιών από τους δήμους χρησιμοποιούσαν μικρά φορτηγά. Στις μάντρες έριχναν τα σκουπίδια σε μεγάλα κοντέινερ τα οποία γέμιζαν με απορρίμματα και από άλλους πελάτες (π.χ. επιχειρήσεις) και στη συνέχεια με την αρχική εντολή μεταφοράς από τον δήμο τα οδηγούσαν στον ΧΥΤΑ"...

1 σχόλιο:

Φωτης Δεληβοριας είπε...

Δυστυχώς συνυπευθυνοι είναι και Δημοτικοί άρχοντες. Και δυστυχώς με τον Καλλικράτη δεν προβλέπονται ριζικά μέτρα για την πάταξη της διαφθοράς. Το σύστημα που γεννά την διαφθορά παραμένει αλώβητο.
Φώτης Δεληβοριάς