19 Απρ 2010

Ασωπός: Δικαίωση των πολυετών προσπαθειών των κατοίκων

Επιτέλους καθαρό νερό από το Μόρνο σε Θήβα και Οινόφυτα ...



Αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους για τον Ασωπό θέτει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφηκε από την υπουργό Περιβάλλοντος. Παράλληλα, η κ. Μπιρμπίλη ανακοίνωσε τη δέσμευση της ΕΥΔΑΠ για τροφοδοσία – τα επόμενα τρία χρόνια – της Θήβας και των Οινοφύτων με νερό αποκλειστικά από το Μόρνο, αλλά και τη δρομολόγηση των απαιτούμενων έργων για υδροδότηση με νερό της ΕΥΔΑΠ των οικισμών Ελαιώνας και Νεοχωράκι.


Ειδικότερα, με την ΚΥΑ θεσπίζεται ως ανώτατο όριο εξασθενούς χρωμίου τα 3 μικρογραμμάρια ανά λίτρο και καταργείται η απόφαση του 1969 που προέβλεπε ότι ο Ασωπός είναι αποδέκτης λυμάτων.

Επίσης, απαγορεύεται η ρίψη αποβλήτων από τις βιομηχανίες οι οποίες εντός του έτους υποχρεούνται συμμορφωθούν με τις περιβαλλοντικές διατάξεις και συγκροτείται γραφείο επιθεωρητών περιβάλλοντος στα Οινόφυτα, στην ευθύνη του οποίου εντάσσονται και περιοχές εντός της υρδογεωλογικής λεκάνης του Ασωπού, όπως η Μεσσάπια Εύβοιας καθώς και άλλες περιοχές με αντίστοιχα προβλήματα εντός των διοικητικών ορίων της Στερεάς Ελλάδας.

Η απόφαση θεωρείται δικαίωση των πολυετών προσπαθειών που κάνει η ομάδα των κατοίκων, με επικεφαλής τον πατέρα Γιάννη Οικονομίδη και το χημικό μηχανικό Θανάση Παντελόγλου.

«Αυτό που γίνεται στον Ασωπό είναι πιλοτικό πρόγραμμα για όλη την Ελλάδα. Ό,τι ισχύει εκεί θα ισχύσει για όλα τα ποτάμια και τις λίμνες της Ελλάδας», τόνισε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Υπηρεσία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ καθηγητής κ. Ανδρέας Ανδρεαδάκης...

Δεν υπάρχουν σχόλια: