14 Απρ 2010

Σάρκα και οστά παίρνει το πρόγραμμα για τα «πράσινα κτήρια»

Μέσα στον Ιούνιο θα ξεκινήσει το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων, ενώ τον επόμενο μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία με όλους τους φορείς και θα υπάρχει μηχανισμός στο υπουργείο Περιβάλλοντος που θα βοηθά τους πολίτες που ενδιαφέρονται. Αυτό ανακοίνωσε η αρμόδια υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη στην παρουσίαση κοινού προγράμματος με το ΤΕΕ και την Εθνική Τράπεζα, για την εφαρμογή προγραμμάτων χρηματοδότησης.



Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα του υπουργείου αφορά σε κτήρια προγενέστερα του 1985, σε υποβαθμισμένες κυρίως περιοχές. Για την υπαγωγή θα λαμβάνονται υπόψη και εισοδηματικά κριτήρια.

Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα του υπουργείου θα μπορούν να κάνουν χρήση του κοινού προγράμματος ΤΕΕ και Εθνικής Τράπεζας με επιδότηση επιτοκίων και μέσο επιτόκιο που υπολογίζεται στο 4%. Το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα αφορά περισσότερους από 350.000 δικαιούχους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εθνικής.

Προβλέπεται δανειοδότηση και των μηχανικών με τη συμβολή του ΤΣΜΕΔΕ, ώστε να δοθεί ώθηση στη διαδικασία.

Το ύψος της χρηματοδότησης αφορά το 100% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού και η διάρκεια από 5 έως 15 χρόνια. Τα δάνεια θα προβλέπουν περίοδο χάριτος 12 μηνών.

♦ Απαντώντας σε ερώτηση γιά τις καταθέσεις, ο ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Απ.Ταμβακάκης, υπογράμμισε ότι η κατάσταση είναι η καλύτερη και δεν εμπνέει ανησυχία. Το τραπεζικό σύστημα έχει αντέξει και θα αντέξει ,έχει υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και η ρευστότητά του είναι καλή, τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: