27 Απρ 2010

Αγνωστη λέξη η «συνεργασία» για τις υπηρεσίες

Σαν τον πυροσβέστη που παλεύει με τις φλόγες εκεί που η βλάστηση είναι πυκνή, περιγράφει τη δουλειά της η Μαργαρίτα Καραβασίλη, ειδική γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του υπουργείου Περιβάλλοντος.


Επικεφαλής των επιθεωρητών περιβάλλοντος και της νεοσύστατης Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων αυθαιρέτων στα καμένα μιλά για τις δυσκολίες, τα απροσπέλαστα δίκτυα διαπλοκής σε πολεοδομίες και Αστυνομία, παραδέχεται τα κενά των ρυθμίσεων, αλλά τονίζει ότι «από κάπου πρέπει να γίνει επιτέλους η αρχή».

Το σύστημα δορυφορικής αποτύπωσης έχει αφετηρία τις λήψεις του Αυγούστου 2009. Δεν υπάρχει έτσι κίνδυνος να θεωρηθεί η κατάσταση που αποτυπώνεται εκεί το «σημείο μηδέν» και όποια παρανομία έγινε πριν τον Αύγουστο '09 να «σβηστεί με σφουγγάρι»;

«Δεν σβήνεται, αλλά δεν αποτελεί αρμοδιότητά μας. Σκεφτείτε ότι έχουν εκδοθεί περίπου 3.000 πρωτόκολλα κατεδάφισης μόνο για την περιοχή της Πεντέλης και η αρμόδια περιφέρεια Αττικής δεν έκανε τίποτε».

Και γιατί δεν ξεκινάτε από εκεί;

«Δεν μας δίνει την αρμοδιότητα ο νόμος 3818 που λέει ότι εμείς εντοπίζουμε, ζητάμε από την Πολεοδομία ή το Δασαρχείο να μας ενημερώσει για το καθεστώς που ισχύει, αν είναι εντός ή εκτός σχεδίου, αν είναι με άδεια, και να προχωρήσει στην έκδοση πράξεως κατεδάφισης. Εάν δεν κατεδαφίσει τότε παρεμβαίνουμε εμείς. Στο μέτρο του δυνατού και με τον λίγο κόσμο που έχουμε θα προσπαθήσουμε να παρέμβουμε στα μεγάλα που θα δούμε, θα τα καταγγέλλουμε προς την Πολεοδομία και μέσω της δημοσιότητας θα την πιέσουμε μήπως και ξεκουνηθεί. Δεν είναι καθόλου εύκολο...».

Υπάρχει πρόβλημα συνεργασίας;

«Δεν θέλουνε. Υπάρχουν άνθρωποι δικτυωμένοι και -το χειρότερο από όλα- το ίδιο ισχύει και για την Αστυνομία. Είχαμε περίπτωση πρόσφατη που ξεκίνησαν οικοδομικές εργασίες στα καμένα, εκτός σχεδίου και χρειάστηκαν παρεμβάσεις επί τρεις μέρες με έγγραφα και με συνεχή τηλέφωνα. Αφού κινήθηκε η Πολεοδομία και έδωσε εντολή, η Αστυνομία δεν πήγαινε!».

Πού συνέβη αυτό;

«Πάνω από τον οικισμό Διώνη στο Πικέρμι, εκτός σχεδίου, όπου κάποιοι ξεκίνησαν εκσκαφές. Η καταγγελία έγινε από τους κατοίκους, η Αστυνομία πήγε αφού απειλήσαμε ότι θα ζητήσουμε παρέμβαση Χρυσοχοΐδη. Αρνήθηκαν ακόμη και να φωτογραφίσουν το φορτηγό που πήγαινε και έπαιρνε τα χώματα αν και το βλέπανε. Τελικά, ήταν οι εθελοντές κάτοικοι που σε συνεννόηση μαζί μας φωτογράφισαν το φορτηγό. Από εκεί θα βρούμε ποιος είναι ο εργολάβος που ενέχεται. Να εντοπίσουμε μετά ποιος είναι ο ιδιοκτήτης. Οι κάτοικοι λένε ότι είναι του ίδιου που έχει δίπλα άλλα δύο αυθαίρετα εκτός σχεδίου στα δασικά που είχαν γίνει όμως πριν τις πυρκαγιές. Μιλούμε για σπίτια που κατοικούνται, η Πολεοδομία Καπανδριτίου είναι ενήμερη και λέει ότι έχουν άδεια κατά παρέκκλιση...».

Μα πώς γίνεται αυτό;

«Θα έχουμε πάρα πολλά τέτοια. Δεν υπάρχει συνεργασία και η νομοθεσία δεν είπε ότι το παίρνουμε να το κάνουμε όλο από την αρχή έως το τέλος. Αναγκαζόμαστε να παρακαλούμε τον κάθε υπάλληλο για να κάνουμε ένα βήμα. Η ίδια η προϊσταμένη της Πολεοδομίας, η κ. Ξινομιλάκη, λέει ότι έχουν κάνει διαφορες ενέργειες και κανένας υπάλληλος δεν κουνιέται. Μα γιατί δεν το κατήγγειλε ποτέ;».

Η δορυφορική αποτύπωση απέδωσε κάτι μέχρι στιγμής;

«Μέχρι τώρα έγινε αυτοψία περίπου στις 30 από τις 118 μεταβολές. Διαπιστώθηκαν παραβάσεις που θα έπρεπε να έχει σταματήσει η Πολεοδομία και η Αστυνομία, αλλά όχι αυθαιρεσίες προς κατεδάφιση. Οι αρμόδιοι εκεί πρέπει να ελεγχθούν».

Εάν μια έκταση δασικού χαρακτήρα είχε αποψιλωθεί παράνομα πριν την πυρκαγιά του Αυγούστου 2009 και στις αποτυπώσεις εμφανιστεί ως μη δασικού χαρακτήρα, το κτίσμα που θα ανεγερθεί αργότερα θα καταγραφεί ως νόμιμο;

«Οχι βέβαια, η έκταση παραμένει δασική... Το δασαρχείο έχει χάρτες και μπορεί να βρει τι είναι δασικό και τι όχι».

Οι περιοχές που είναι στο σχέδιο πόλης εξομοιώνονται με εκείνες εντός ορίων οριοθετημένων οικισμών. Ισχύει αυτό και πώς στηρίζεται νομικά εάν δεν υπάρχει εγκεκριμένη πολεοδομική μελέτη;

«Ετσι είναι, χωρίς να στηρίζεται αυτό νομικά. Είναι μια κατάσταση που διαιωνίζεται, δυστυχώς, καθώς ποτέ δεν προχώρησαν οι πολεοδομικές μελέτες σε περιοχές εντός ορίων οριοθετημένων οικισμών που πολλές είναι δασικές ή υπάρχουν πολλές δασικές περιοχές μέσα σε αυτές... Οι οριοθετημένοι οικισμοί δεν απέκτησαν ποτέ σχέδιο πόλης. Επειδή όμως είναι οριοθετημένοι, οι πολεοδομίες εκδίδουν άδειες οικοδομής...».

Και δεν ισχύει η δασική νομοθεσία;

«Δεν ισχύει παρά το γεγονός ότι ξέρουμε για πολλές από αυτές ότι ήταν σε μεγάλο ποσοστό, σχεδόν κατά τα τρία τέταρτα δασικές εκτάσεις. Αλλά εμείς, ως πολιτεία, δεν μπορούμε να το αγγίξουμε αυτό σε αυτή τη φάση».

Οσο περνούν τα χρόνια δεν θα είναι δυσκολότερο; Δεν δημιουργείται αδικία, όταν παραγράφουμε τα αμαρτήματα του παρελθόντος;

«Εχετε δίκιο και συμφωνώ απολύτως. Τώρα ξεκινούμε από κάπου. Επιτέλους να γίνουν κάποιες κατεδαφίσεις. Από εκεί και πέρα πιστεύω ότι το μέτρο θα επεκταθεί. Αρκεί να γίνουν κάποιες κατεδαφίσεις. Να υπάρξει το κόστος μιας τέτοιας ποινής, την οποία αποφεύγαμε ώς τώρα».

Στην Πεντέλη είδαμε πολλές εκτάσεις φρεσκοοργωμένες με καμένους κορμούς δέντρων μέσα τους. Τι θα γίνει με αυτές; Αλήθεια, τι έχει απογίνει εκείνο το προσωπικό της Αγροφυλακής;

«Εξαρτάται ποια είναι η χρήση τους. Εάν είναι γεωργικές γαίες έχει καλώς. Εάν είναι μέσα στο δάσος και αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για αλλαγή χρήσης, το γνωστό κόλπο, δηλαδή οργώνουμε κόβουμε τα δέντρα για να καταφέρουμε μετά να το αλλάξουμε σε αγροτική γη, εκεί θα πρέπει να το χειριστούμε. Πρέπει να βρεις κατ'αρχάς ποιος το έχει οργώσει. Το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της Αγροφυλακής θα μεταφερθεί, όπως συμφωνήθηκε, στις δασικές υπηρεσίες αλλά δεν έγινε τίποτε ακόμη».

Αναμένεται κάποια εξέλιξη με τις εντάξεις στο σχέδιο περιοχών και τα σχέδια πόλης που εκκρεμούν εδώ και χρόνια;

«Προωθείται η έγκριση αυτών σταδιακά. Είναι πολλά. Για Ανθούσα και Αγιο Στέφανο όμως δεν υπάρχει περίπτωση να ενταχθούν. Εχουν μπει μέσα στα δάση. Σκεφτείτε μόνο ότι η κεντρική πλατεία του Αγίου Στεφάνου με ό,τι έχει κοινόχρηστο είναι χαρακτηρισμένο δάσος. Θα πρέπει αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί να τα αποχαρακτηρίσουμε, να πάμε με ένα σωστό πολεοδομικό σχεδιασμό και να πάψει η παρανομία και η ασυδοσία. Γιατί στους οριοθετημένους οικισμούς, το τι γίνεται στα όρια δεν περιγράφεται. Τα συμφέροντα δεν είναι μικρά. Στα εγκεκριμένα σχέδια στον Αγιο Σπυρίδωνα, Ντράφι, Καλλιτεχνούπολη, Διώνη κλπ, ενώ εγκρίνουμε διώροφα, τα περισσότερα είναι πενταώροφα κτίσματα. Ποτέ δεν έχει πάει κανείς να ελέγξει και σε κανέναν δεν έχει επιβληθεί πρόστιμο από την Πολεοδομία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: