13 Μαΐ 2010

ΠΑΡΝΗΘΑ - ΥΜΗΤΤΟΣ: Βρήκαν σκοπευτήριο και οικοδομή

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 12-05-10
της Χ. Τζαναβάρα


Απροστάτευτοι, παρά το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, είναι οι ορεινοί όγκοι της Πάρνηθας και της Πεντέλης, όπως αποκαλύπτουν οι συνεχείς έλεγχοι των ειδικών του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Σκοπευτικός όμιλος έχει από χρόνια «στρατοπεδεύσει» στην τοποθεσία Λιούγκα, μέσα στη Β' ζώνη προστασίας της Πάρνηθας, και δεν μετακόμισε ούτε μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007! Στην περιοχή, με βάση το 334 διάταγμα προστασίας, δεν επιτρέπεται η συγκεκριμένη δραστηριότητα. Από την πρόσφατη αυτοψία των επιθεωρητών περιβάλλοντος διαπιστώθηκε ότι η εγκατάσταση δεν διαθέτει ούτε άδεια περιβαλλοντικών όρων, που απαιτείται για τέτοιες δραστηριότητες ακόμη και όταν βρίσκονται σε μη προστατευόμενες περιοχές.

Η εγκατάσταση είχε εντοπιστεί ύστερα από καταγγελία και σε παλιότερο έλεγχο των επιθεωρητών περιβάλλοντος.

Το 2008 μάλιστα είχε υποβληθεί εισήγηση για την επιβολή προστίμου ύψους 8.000 ευρώ, το οποίο όμως δεν είχε βεβαιωθεί από τους αρμόδιους για να προχωρήσει η είσπραξή του. Είχε επίσης αποκαλυφθεί ότι ο όμιλος λειτουργούσε με άδεια που είχαν χορηγήσει οι υπηρεσίες της περιφέρειας Αττικής, άγνωστο με ποια κριτήρια, δεδομένου ότι και οι υπηρεσίες του Οργανισμού Αθήνας είχαν αποφανθεί ότι δεν είναι επιτρεπτή η λειτουργία σκοπευτηρίου στον πιο σημαντικό βιότοπο της ορνιθοπανίδας της Αττικής.

Με βάση την τελευταία αυτοψία, η ειδική γραμματέας επιθεωρητών περιβάλλοντος Μαργαρίτα Καραβασίλη ζήτησε την παρέμβαση του εισαγγελέα, ενώ έστειλε έγγραφο προς τον περιφερειάρχη Αττικής ζητώντας του να εξετάσει την ανάκληση της άδειας λειτουργίας του σκοπευτηρίου.

Στον Υμηττό -και μάλιστα μέσα στη ζώνη απόλυτης προστασίας- οι επιθεωρητές περιβάλλοντος εντόπισαν απόπειρες οικοδόμησης. Ζήτησαν την παρέμβαση της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής και της αρμόδιας Πολεοδομίας Μαρκόπουλου, που συνέταξαν έκθεση αυτοψίας και επέβαλαν πρόστιμα ανέγερσης 141.120 ευρώ και διατήρησης 70.560 ευρώ τον χρόνο. Οι εργασίες αφορούσαν την κατασκευή δύο υπογείων και ενός κλειστού βοηθητικού χώρου, για τις οποίες δεν υπήρχε οικοδομική άδεια.

Διαπιστώθηκε ότι στο ίδιο ακίνητο είχαν εντοπιστεί παρανομίες και τον Ιούλιο του 2009, αλλά δεν υπάρχει ενημέρωση για το αν είχαν ληφθεί μέτρα. Οι επιθεωρητές έκριναν ότι τα κτίσματα είναι κατεδαφιστέα και θα παρέμβουν οι κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος σε περίπτωση που δεν αναλάβουν δράση οι φορείς της περιφέρειας ή της νομαρχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: