14 Μαΐ 2010

Ο Ομπάμα στα βήματα ... του ΥΠΕΚΑ !

Οργή για τη διαρροή

Τέλος οι «βολικές σχέσεις» με την πετρελαιοβιομηχανία, λέει ο Ομπάμα



ΑΠΕ

Ο Μπαράκ Ομπάμα μιλά στον Τύπο για την καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού

Ουάσινγκτον

Ο Μπαράκ Ομπάμα επικρίνει οργισμένος το «γελοίο θέαμα» της μετάθεσης ευθυνών από τα στελέχη της πετρελαϊκής βιομηχανίας για την τεράστια διαρροή στον Κόλπο του Μεξικού και δεσμεύεται να βάλει τέλος στις «βολικές σχέσεις» μεταξύ των πετρελαϊκών εταιρειών και των ομοσπονδιακών ρυθμιστικών Αρχών.

Μιλώντας στον Τύπο μετά τη συνάντηση που είχε με ανώτατους συμβούλους σχετικά με την πρωτοφανή καταστροφή, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι μοιράζεται το θυμό που αισθάνονται οι πολίτες που ζουν στις ακτές του Κόλπου του Μεξικού για την τεράστια πετρελαιοκηλίδα που μολύνει επί μέρες την περιοχή.

Δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε τρόπο για να σταματήσει η διαρροή χιλιάδων τόνων πετρελαίου καθημερινά. «Η πιθανή καταστροφή των ακτών του Κόλπου, η οικονομία τους και οι πολίτες που κατοικούν εκεί, μας προτρέπουν να συνεχίσουμε τις επίμονες προσπάθειες να σταματήσει η διαρροή και να αποκατασταθεί η ζημιά» είπε ο Ομπάμα.

Κατέκρινε το «γελοίο θέαμα» των υπευθύνων της πετρελαιοβιομηχανίας που επιχειρούν να μεταθέσουν τις ευθύνες για την καταστροφή κατά τις ακροάσεις στο Κογκρέσο.

Μιλώντας από το Λευκό Οίκο επισήμανε ότι η έλλειψη προσεκτικής επίβλεψης συνέβαλε στην έκρηξη στην πλωτή εξέδρα της πετρελαϊκής εταιρείας BP στον Κόλπο του Μεξικού.

Και στο σημείο αυτό δήλωσε ότι οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές Αρχές κάποιες φορές εγκρίνουν σχέδια γεωτρήσεων με βάση τις «υποσχέσεις» των πετρελαϊκών εταιρειών να χρησιμοποιήσουν ασφαλείς μεθόδους. Ο κανόνας από τώρα και στο εξής θα είναι «εμπιστεύσου, αλλά επαλήθευσε» τόνισε.

Εν τω μεταξύ, ο Νταγκ Σατλς, επικεφαλής των επιχειρήσεων της βρετανικής πετρελαϊκής εταιρείας BP, παραδέχθηκε την Παρασκευή κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS ότι η διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού δεν θα μπορέσει να τεθεί υπό έλεγχο προτού περάσουν οκτώ ημέρες.

Η εταιρεία, η οποία εκμεταλλευόταν την πλατφόρμα Deepwater Horizon που στις 22 Απριλίου βυθίστηκε έπειτα από μία έκρηξη, προσπαθεί από εκείνη την ημέρα να σταματήσει τη διαροοή πετρελαίου στη θάλασσα επιχειρώντας κυρίως, χωρίς επιτυχία, να τοποθετήσει έναν θόλο στον πυθμένα του Κόλπου του Μεξικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: