4 Ιουν 2010

Έλεγχοι διασυνοριακής μεταφοράς αποβλήτων στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα

Αθήνα, 4 Ιουνίου 2010

Έλεγχοι διασυνοριακών μεταφορών αποβλήτων πραγματοποιήθηκαν στους συνοριακούς σταθμούς Προμαχώνα και Εξοχής, από επιθεωρητές του Τομέα Βορείου Ελλάδος της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και υπάλληλο του Γραφείου Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών & Άλλων Προϊόντων του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (Περιφερειακή Δ/νση Κεντρικής Μακεδονίας) του Υπουργείου Οικονομικών και τα Αστυνομικά Τμήματα Προμαχώνα και Εξοχής, το διάστημα από 31-05-2010 έως 02-06-2010.

Κατά τη διάρκεια των 380 ελέγχων σε φορτηγά οχήματα, εντοπίστηκαν παράνομες μεταφορές:

 χρησιμοποιημένων συσσωρευτών οχημάτων,

 παλαιών μετάλλων και καλωδίων (scrap) και

 μείγματος στερεών αποβλήτων

Ελήφθησαν δείγματα φορτίων, αντίγραφα των συνοδευτικών παραστατικών μεταφοράς και φωτογραφικό υλικό, προκειμένου να διερευνηθεί η προέλευση των αποβλήτων και να επιβληθούν διοικητικές και ποινικές κυρώσεις στους παραβάτες. Στην περίπτωση παράνομης μεταφοράς χρησιμοποιημένων συσσωρευτών, κατασχέθηκαν τα εν λόγω επικίνδυνα απόβλητα και ακολουθήθηκε η διαδικασία του αυτόφωρου.

Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Βουλγαρίας, στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος για την αποτελεσματική εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη διαχείριση των αποβλήτων, “TWINNING PROJECT BG/07/1B/EN/02”, με τη συνδρομή εκπροσώπων του Αυστριακού Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Σε κοινή σύσκεψη των συμμετεχόντων, μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων, τέθηκαν οι προβληματισμοί για τους κινδύνους που εγκυμονεί η παράνομη διακίνηση αποβλήτων, προτάθηκαν τρόποι για την αντιμετώπιση του φαινομένου και μεθοδεύτηκε η συνέχιση της συνεργασίας των δύο χωρών σε αυτό το επίπεδο.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής σκοπεύει να εντείνει τους ελέγχους διασυνοριακής μεταφοράς των αποβλήτων σε όλες τις πύλες εισόδου και εξόδου της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: