31 Αυγ 2010

Αντιδρούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις στο ν/σ μεγάλων έργων

Από ΣΚΑΙ - Ενημέρωση

Δέκα περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις τονίζουν ότι το νομοσχέδιο "Επιτάχυνση Μεγάλων Έργων - Στρατηγικών Επενδύσεων", εκμηδενίζει σημαντικές περιβαλλοντικές κατακτήσεις

Τονίζουν ότι πρέπει να ολοκληρωθούν κρίσιμα περιβαλλοντικά εργαλεία, όπως οι δασικοί χάρτες και το κτηματολόγιο


Σκληρή κριτική ασκούν 10 μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας, στο νομοσχεδιο του υπουργείου Επικρατείας για την επιτάχυνση των μεγάλων έργων και των επενδύσεων.

Επισημαίνουν ότι το σχέδιο νόμου «Επιτάχυνση Μεγάλων Έργων - Στρατηγικών Επενδύσεων», το οποίο έθεσε από τις 6 Αυγούστου σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση ο υπουργός Επικρατείας εκμηδενίζει όλες τις περιβαλλοντικές κατακτήσεις παρακάμπτοντας - μεταξύ άλλων - κρίσιμες διαδικασίες και γνωμοδοτήσεις υπηρεσιών, ειδικά όσον αφορά τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις: WWF Ελλάς, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Αρχέλων, Αρκτούρος, MOm Εταιρεία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας, Δίκτυο Μεσόγειος SOS και Καλλιστώ.

Ειδικότερα, επισημαίνουν τα εξής:

- Το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από μια προσπάθεια παράκαμψης κρίσιμων διαδικασιών και γνωμοδοτήσεων υπηρεσιών, ειδικά όσον αφορά τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης και τη διαφάνεια στην έγκριση μεγάλων έργων και επενδυτικών σχεδίων.

- Η μεγάλη, επίσης, ασάφεια στον ορισμό των έργων και επενδύσεων που εμπίπτουν στις διατάξεις του δημιουργεί σύγχυση και αφήνει μεγάλα περιθώρια προσωπικών ερμηνειών για την εφαρμογή του.

- Πολλά κομμάτια του αποτελούν πιστή αντιγραφή ρυθμίσεων που αφορούσαν τα ολυμπιακά έργα, χωρίς καν να αναφέρονται οι μεταγενέστερες τροποποιήσεις των σχετικών διατάξεων.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις εκτιμούν πως η οικονομική κρίση πρέπει να γίνει αφορμή για συνολική αναθεώρηση, απλοποίηση και ενίσχυση με κανόνες απόλυτης διαφάνειας της νομοθεσίας για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και επενδυτικών σχεδίων, ασχέτως οικονομικού μεγέθους. Χωρίς όμως οπισθοδρομήσεις και αγνόηση σημαντικών περιβαλλοντικών κεκτημένων.

"Ο πλέον ασφαλής, περιβαλλοντικά και νομικά, τρόπος διευκόλυνσης επενδύσεων και έργων παραμένει διαχρονικά και αμετάκλητα η ολοκλήρωση κρίσιμων περιβαλλοντικών εργαλείων, όπως οι δασικοί χάρτες και το κτηματολόγιο, καθώς και οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία βάσεις δεδομένων για τον φυσικό χώρο και τον βιολογικό πλούτο της χώρας", προστίθεται στην ανακοίνωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: