29 Σεπ 2010

Παράπονα από κατοίκους των Οινοφύτων για αδιαφορία του υπουργείου Υγείας

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Της Λινας Γιανναρου


Οι Ελληνες έχουν υποφέρει πολύ από τις κρατικές παλινωδίες, τα «μπρος-πίσω» σε κάθε αλλαγή κυβέρνησης -και όχι μόνο- την παντελή έλλειψη συνέχειας ή και συγχρονισμού. Κάποιοι έχουν υποφέρει περισσότερο. Δεκαετίες περιμένουν οι κάτοικοι των Οινοφύτων την πολιτεία να δράσει στο επείγον πρόβλημά τους και τώρα που επιτέλους βλέπουν... δράση από το υπουργείο Περιβάλλοντος, οι υπόλοιπες κρίσιμες συνιστώσες της επίλυσης του ζητήματος λάμπουν διά της απουσίας τους.

«Εχουμε παράπονο από το υπουργείο Υγείας» ήταν η εύγλωττη αποστροφή της Ειδικής Επιθεωρήτριας Περιβάλλοντος κ. Μαργαρίτας Καραβασίλη, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου πολιτών και φορέων των Οινοφύτων με θέμα «ο Ασωπός να ξαναγίνει ποτάμι». «Δεν έχει ανταποκριθεί σ’ ένα μείζον θέμα δημόσιας υγείας».

Πράγματι, τα δραματικά ευρήματα της μελέτης Λινού σχετικά με τους θανάτους από καρκίνο στα Οινόφυτα δεν φαίνεται να ενεργοποίησαν τον μηχανισμό του υπουργείου Υγείας για προστασία του πληθυσμού. «Γιατί το θέμα έχει ξεφύγει πια από την υποβάθμιση του περιβάλλοντος», τόνισε χθες ο δικηγόρος και λέκτορας Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου Θράκης κ. Γιάννης Κτιστάκις. «Είναι πρωτίστως θέμα δημόσιας υγείας».

Το δικαίωμα στην υγεία των κατοίκων της περιοχής, άλλωστε, είναι η βασική «υπερασπιστική» γραμμή της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου που κατέθεσε Συλλογική Προσφυγή εναντίον της Ελληνικής Δημοκρατίας ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. (Πρόκειται για δύο υπερμεγέθεις τόμους που συνέταξε ο κ. Κτιστάκις με όλα τα στοιχεία για το «έγκλημα του Ασωπού».)

Και δεν χωρά άλλη καθυστέρηση.

Οπως είπε χθες η κ. Φωτεινή Μαλανδρίνου, διευθύντρια του ενδοκρινολογικού τμήματος του «Αγ. Σάββα», σύμφωνα με τη μελέτη θνησιμότητας στα Οινόφυτα, οι θάνατοι από καρκίνο το 2009 είναι αυξημένοι κατά 90% σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό της Βοιωτίας. «Τα στοιχεία αυτά θα διερευνηθούν περαιτέρω, αλλά ακόμα και στο 40 ή το 50% να φτάσει η τελική διαφορά, τι σημασία έχει;» είπε χαρακτηριστικά. Νωρίτερα, ο κ. Θανάσης Παντελόγλου, από το Ινστιτούτο Τοπικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού Οινοφύτων, είχε πει στην «Κ»: «Ενας στους τρεις φίλους μας πεθαίνει. Και ακόμα κανείς δεν μας ακούει».

Οι ενστάσεις του κ. Παντελόγλου, πάντως, για το προωθούμενο «νομοσχέδιο Παμπούκη», που διευκολύνει τις επενδύσεις, εισακούστηκαν από την κ. Καραβασίλη. «Γίνεται διαβούλευση, αλλά εάν είναι να θυσιαστεί το περιβάλλον για την ανάπτυξη, θα μας βρει απέναντι», είπε σχετικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: