30 Σεπ 2010

Αλλα λόγια το υπουργείο Υγείας για τον Ασωπό

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Στη δεκαετία του '90 μοιάζει να έχει μείνει το υπουργείο Υγείας...

Εξέδωσε ανακοίνωση για να απαντήσει στα «παράπονα» των κατοίκων του Ασωπού και να υποστηρίξει ότι έπραξε τα δέοντα, αλλά επιμένει ακόμη να μιλά για το ολικό χρώμιο και όχι για το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο που αναφέρεται σε πρόσφατες δικαστικές και υπουργικές αποφάσεις.

Το εξασθενές χρώμιο σκοτώνει, το υπουργείο μιλά για ολικό χρώμιο!


Υπενθυμίζεται ότι προχθές, περιβαλλοντικοί φορείς του Ασωπού (ΙΤΑΠ, Πολίτες για την Αειφορία) αναφέρθηκαν σε συνέντευξη Τύπου στα όσα δεν έχουν γίνει προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ρύπανση που μαστίζει την περιοχή επί δεκαετίες, ξέσπασε με επίσημες μετρήσεις το 2007 και έχει προκαλέσει αύξηση των καρκίνων έως και κατά 90%. Εκεί δημοσιοποιήθηκε η έρευνα για την παρουσία βαρέων μετάλλων σε πατάτες, καρότα και κρεμμύδια που φυτρώνουν στα χώματα της περιοχής σε ποσοστό έως και 926% παραπάνω από εκείνα που παράγονται αλλού. Εκεί καταγγέλθηκε ότι η διοίκηση συνεχίζει να λειτουργεί με απαρχαιωμένες υπουργικές αποφάσεις, επιτρέποντας τη λειτουργία και χωροθέτηση βιομηχανιών που είναι «αδειοδοτημένοι ρυπαντές».

Η ειδική γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ Μαργαρίτα Καραβασίλη μίλησε επίσης και για την ελλιπή παρουσία του υπουργείου Υγείας.

Προφανώς, σε απάντηση των παραπάνω εκδόθηκε η ανακοίνωση που μεταξύ άλλων αναφέρει ότι:

1 Εξέδωσε την απόφαση 2600 του 2001 με βάση ευρωπαϊκή οδηγία του 1998. Στην οδηγία αυτή ορίζεται το όριο των 50 μικρογραμμαρίων ολικού χρωμίου στο νερό ανθρώπινης κατανάλωσης. Ομως, έκτοτε, προέκυψε μεγάλη συζήτηση διότι το πρόβλημα αφορά το εξασθενές χρώμιο που είναι καρκινογόνο, τερατογόνο και μεταλλαξιογόνο. Πρόσφατη δικαστική απόφαση (1158/30-6-2010) έπειτα από προσφυγή των κατοίκων της Μεσσαπίας (Εύβοια), δέχεται ότι το νερό μπορεί να περιέχει μέχρι 2 μγρ. εξασθενούς. Επίσης, άλλη απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος (Μάιος 2010) θέτει σαν όριο τα 3 μγρ. εξασθενούς για το νερό που τρέχει στον Ασωπό. Μήπως προέχει η προστασία των ζώων που πίνουν από εκεί έναντι των ανθρώπων;...

2 Εκπονείται επιδημιολογική μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Παν. Αθηνών. Ομως, όπως σχολίασαν οι τοπικοί φορείς, η συγκεκριμένη έρευνα το μόνο που κάνει μέχρι στιγμής είναι να μετρά τα αίτια των θανάτων και όχι τις επιπτώσεις στους κατοίκους.

3 Το υπουργείο Υγείας και οι διευθύνσεις του συνεχίζουν να δείχνουν ενδιαφέρον και να συμμετέχουν σε συσκέψεις. Ομως, στην πρόσφατη επίσκεψη της υπουργού Περιβάλλοντος στη Μεσσαπία με τα αντίστοιχα προβλήματα, το υπουργείο Υγείας δεν εκπροσωπήθηκε.

4 Εχουν ξεκινήσει διαδικασίες ώστε οι γιατροί της Πολυκλινικής του Ολυμπιακού Χωριού να εφαρμόσουν προγράμματα υγείας στον πληθυσμό των Οινοφύτων. Ομως, αυτές οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Απρίλιο και δεν έχουν αποδώσει, ενώ, όπως καταγγέλθηκε προχθές, οι κάτοικοι είχαν πάρει διαβεβαιώσεις ότι οι γιατροί θα ξεκινούσαν το περασμένο καλοκαίρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: