6 Νοε 2010

«Λερναία Yδρα» το κύκλωμα διακίνησης τοξικών αποβλήτων

Τεράστια οικονομικά οφέλη αποκομίζει το κύκλωμα διακίνησης και διάθεσης τοξικών αποβλήτων στη χώρα μας, ενώ ανυπολόγιστη είναι η ζημιά στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.




ΤΟΥ ΚΑΣΣΙΑΝΟΥ ΤΖΕΛΗ

Κεφάλι «Λερναίας Yδρας» αποδεικνύεται ότι έχει το κύκλωμα παράνομης διακίνησης και διάθεσης τοξικών αποβλήτων στη χώρα μας ενώ ανυπολόγιστα είναι τα παράνομα κέρδη άλλα και η ζημιά στο περιβάλλον και κυρίως στη δημόσια υγεία.

Παρά τις επεμβάσεις των επιθεωρητών περιβάλλοντος και της αστυνομίας το κύκλωμα συνεχίζει να δρα αποκομίζοντας τεράστια οικονομικά οφέλη. Μάλιστα πηγές της ΕΛ.ΑΣ. εμπλέκουν στο κύκλωμα και γνωστές ελληνικές βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται κυρίως στην περιοχή του Ασωπού και όχι μόνο. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχουν ενδείξεις για τη συμμετοχή στο κύκλωμα και της ιταλικής μαφίας.

Την περασμένη εβδομάδα στο λιμάνι του Ηρακλείου στην Κρήτη εντοπίστηκε φορτηγό όχημα που μετέφερε παράνομα τοξικά απόβλητα με το επιβατηγό πλοίο της γραμμής. Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 22 Οκτωβρίου οι λιμενικοί εντόπισαν, στο ίδιο λιμάνι, φορτηγό όχημα που μετέφερε παράνομα 21 τόνους διχλωροπροπανίου, ουσία η οποία χαρακτηρίζεται εύφλεκτη, επιβλαβής για την υγεία και τοξική για το περιβάλλον. Η ουσία αυτή χρησιμοποιείται για την παρασκευή φυτοφαρμάκων με εντομοκτόνο δράση.

Δεν είναι η πρώτη φορά όμως. Στις αρχές του καλοκαιριού, είχε προκαλέσει τεράστια εντύπωση η υπόθεση του Αττικού Νοσοκομείου. Τότε αποκαλύφθηκε ότι η ιδιωτική εταιρεία που είχε αναλάβει την δουλειά της συγκέντρωσης και μεταφοράς για ασφαλή επεξεργασία στη Θεσσαλονίκη των αποβλήτων του νοσοκομείου, είχε μετατρέψει τον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου σε σταθμό μεταφόρτωσης των τοξικών αποβλήτων σχεδόν όλων των νοσοκομείων της Αττικής. Κι από εκεί μετά ξεκινούσε η διακίνηση τους πιθανόν προς τη Βουλγαρία.

Νοσοκομεία

Από τα στοιχεία των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος μέχρι τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού παραδόθηκε στον αποτεφρωτήρα μόνο το 20% της εκτιμώμενης παραγωγής νοσοκομειακών αποβλήτων των 25 δημόσιων νοσοκομείων της Αττικής. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και για τα ιδιωτικά νοσοκομεία, ενώ η εικόνα μάλλον επιδεινώνεται για τα περιφερειακά νοσοκομεία.

Επιπλέον, πέρυσι το χειμώνα οι επιθεωρητές εντόπισαν στην Αττική και στη Βοιωτία τουλάχιστον δύο φορτηγά που μετέφεραν παράνομα απόβλητα από βιομηχανίες του Ασωπού.

Στα τέλη της περασμένης άνοιξης οι επιθεωρητές διενήργησαν 380 διασυνοριακούς ελέγχους και εντόπισαν περίπου 50 φορτηγά που μετέφεραν «αλεσμένα» στερεά απόβλητα, παλαιά μέταλλα και καλώδια (scrap) και χρησιμοποιημένες μπαταρίες αυτοκινήτων.

Τα «αλεσμένα» στερεά απόβλητα προορίζονται, ως καύσιμο υλικό, κυρίως στις βιομηχανίες του πρώην ανατολικού μπλοκ, ενώ τα μέταλλα και τα καλώδια τα λιώνουν για να πάρουν νέο μέταλλο. Εξίσου κερδοφόρα είναι και η παράνομη διαχείριση των χρησιμοποιημένων μπαταριών, τις οποίες σπάνε, για να πάρουν τον μόλυβδο. Αρκετούς μήνες μετά ακόμα δεν φαίνεται να έχουν εντοπιστεί οι εταιρείες προέλευσης τους αφού κυριαρχεί ο νόμος της σιωπής!

•21 τόνους διχλωροπροπανίου μετέφερε παράνομα με το επιβατηγό πλοίο της γραμμής φορτηγό που εντοπίστηκε στο λιμάνι του Ηρακλείου στην Κρήτη στις 22 Οκτωβρίου

•20% της εκτιμώμενης παραγωγής νοσοκομειακών αποβλήτων των 25 δημόσιων νοσοκομείων της Αττικής παραδόθηκαν στον αποτεφρωτήρα

•380 διασυνοριακούς ελέγχους διενήργησαν στα τέλη της περασμένης άνοιξης οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και εντόπισαν περίπου 50 φορτηγά που μετέφεραν «αλεσμένα» στερεά απόβλητα

Εξαφανίστηκαν 600 χιλιάδες τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων

Οι επιθεωρητές εδώ και ένα χρόνο, έχουν εντοπίσει παράνομο κύκλωμα με επικίνδυνα απόβλητα που αναμιγνύονται με λιπάσματα, αλλά ακόμη η υπόθεση διερευνάται, ενώ περίπου 600.000 τόνοι έχουν εξαφανιστεί! Οι αρχές αναφέρουν ότι πολλές βιομηχανίες αντί να επεξεργαστούν οι ίδιες ή να στείλουν σε νόμιμες μονάδες επεξεργασίας τα απόβλητα τους, κερδίζουν εκατομμύρια ευρώ πουλώντας τα σε τρίτους που τα διακινούν κυρίως προς το εξωτερικό και οι οποίοι με τη σειρά τους κερδίζουν τεράστια οικονομικά οφέλη.

Οι ίδιες πηγές πάντως αναφέρουν ότι αρκετές βιομηχανίες από την Αττική και τη Βοιωτία μεταφέρουν παράνομα τα τοξικά τους απόβλητα, όταν κυρίως αυτά είναι επιβαρημένα με εξασθενές χρώμιο και τα θάβουν ανεξέλεγκτα σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως αποκαλύφθηκε ότι γίνεται στην περιοχή της Μεσσαπίας της Εύβοιας και στον κάμπο της Αργολίδας, προκαλώντας τεράστια ρύπανση στον υδροφόρο ορίζοντα και μολύνοντας τις καλλιέργειες και τα αγροτικά τρόφιμα που φτάνουν στο πιάτο μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: